03 Maja 2026, 17:07:23 czas Polski

Autor Wątek: Ukośnica dla nowicjusza  (Przeczytany 89905 razy)

Offline Olleo

Odp: Ukośnica dla nowicjusza
« Odpowiedź #150 dnia: 26 Lipca 2015, 22:17:06 czas Polski »
Aha, głębokość cięcia w pionie taka sama, jak Metabo, ale po skosie o 10mm płytsza.

Errata - albo poprzedni model Metabo (bo to ten starszy w Casto jest) ma głębsze cięcie po skosie i większą prędkość obrotową (5100), albo Castorama ma błąd w opisie.

Offline ooak

« Odpowiedź #151 dnia: 26 Lipca 2015, 23:16:03 czas Polski »
A nie chce ktoś z forumowiczów może sprzedać Lidlowego Parkside? Nie ukrywam że noszę się z zamiarem kupna ukośnicy na dniach, w lidlu póki co nie zapowiada się nic ciekawego z narzędziówki (może poza tanimi papierami 125mm od 30.07) więc może komuś zalega lub ktoś idzie o półkę wyżej :D ?

W tej cenie niestety nic ciekawego nie znalazłem, organoleptyczne oględziny Metabo w dwóch miejscach wypadły fatalnie, 3 "macane" egzemplarze miały fatalne luzy na suwnicy, w tuning maszyny za 800zł nie chce mi się bawić.

Offline Ana

« Odpowiedź #152 dnia: 16 Lutego 2016, 11:04:37 czas Polski »
Przymierzam się do zakupu ukośnicy w czwartek w Lidlu, ale czytam tutaj, że polecacie bardziej tę z funkcją posuwu. Jaką głębokość i szerokość cięcia ma ta druga? I jaka jest wielkość tarczy?
Robię to co kocham, kocham to co robię

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #153 dnia: 16 Lutego 2016, 15:06:56 czas Polski »
Mam obie, wszysto jestntakie samo w obydwóch, tyklo jedna ma szynę. Przynajmniej w moich tak jest.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 21 Marca 2016, 10:23:09 czas Polski »
Panowie, jako, że potrzebuję ukośnicę na już, a jakoś w Lidlach w Bielsku nie widziałem Parkside'a, przymierzam się do tego Scheppach'a:

https://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/elektronarzedzia-i-maszyny/pily-stolowe/wyrzynarki-stolowe/pilarka-ukosowa-242131/

Co o niej myślicie?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #155 dnia: 21 Marca 2016, 17:59:44 czas Polski »
To jest to samo co Parkside, tylko o stówę drożej i trochę słabszy silnik.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 24 Marca 2016, 10:36:20 czas Polski »
A ten popularny Parkside też nie ma 'posuwu' w linii od-do siebie? (wiecie o co mi chodzi?)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #157 dnia: 24 Marca 2016, 13:16:28 czas Polski »
Co to znaczy też ma posuw ? Pokazałeś ukośnicę bez posuwu.
Parkside jest bez posuwu i kosztuje koło 250zł i jest z posuwem, ale kosztuje koło 400zł.
Obie mają silnik 1600W

Offline zygmunt78

« Odpowiedź #158 dnia: 19 Lipca 2016, 14:28:12 czas Polski »
Hej, zanabyłem używaną ukośnicę SCHEPPACH CN80L patrząc na zdjęcia to ta z lidla jest identyczna więc może podzielicie się modyfikacjami odciągu ?
Obecnie po podłączeniu odkurzacza nie widzę różnicy i wióry są na podłodze zamiast w worku ;-(
Za jakieś inspirujące fotki będę wdzięczny.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #159 dnia: 19 Lipca 2016, 21:21:54 czas Polski »
Przy ukośnicach tak jest  ;)Niezależnie , czy zapłacisz kilka stówek , czy kilka tysięcy . Jedyną ukośnicą ,która nie "sypie" na boki z którą się spotkałem to kapex festoola, ale to już inna bajka.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #160 dnia: 23 Lipca 2016, 19:55:57 czas Polski »
Co prawda  nie jest to moja pierwsza ale jestem na etapie zakupu ukosnicy i padło na Bosch'a pcm 8s.

Pytanie brzmi, czy ktoś ma i czy mógł by napisać jakie ma zady i walety?

Offline msx2

« Odpowiedź #161 dnia: 23 Lipca 2016, 22:26:22 czas Polski »
padło na Bosch'a pcm 8s.

Miałem przez dość długi czas, model z bloczkami przedłużającymi a nie z wyciąganymi podstawkami. Generalnie sporym minusem jest maksymalna wysokość cięcia - bodajże 8cm, czyli mocno maluśko. Bloczki przedłużające podstawę są o ~2mm niższe niż ona, więc zdarza się, że słabo przymocowane elementy po przecięciu lekko podskakują. Docisk, który jest w zestawie jest żenująco słaby, co w połączeniu z niską i krótką przykładnicą jest dość bolesne. Laser mistrzostwem świata też nie jest, i jest w taki sposób i w takim miejscu zrobiony, że po przecinaniu kilkunastu desek 32x60 pył zapchał mi kompletnie "dołek", w którym on się znajduje. Do worka trafia nawet trochę pyłu, i też podłączanie zwykłego odkurzacza przemysłowego wiele więcej nie daje.
Ogólnie - zależy, do czego potrzebujesz. Jeśli do listewek - spoko - mała, poręczna, lekka. Ale jeśli będziesz chciał robić coś większego z grubszego drewna, w stylu altany, (bla bla), to raczej nie użyjesz.
Zdarzyło mi się też, że pył (przy używaniu odkurzacza) zablokował mi posuw, co mnie dość mocno zdziwiło :)
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2016, 22:28:37 czas Polski wysłana przez msx2 »

Offline szastal

« Odpowiedź #162 dnia: 23 Lipca 2016, 22:41:30 czas Polski »
Ja ost intensywnie mokry swierk 80x80 ćwiczę na mojej ls1018l i wyzwaniem było wsadzenie takiej 6metrowej ale daje to spokojnie radę. Jeszcze nie kalibrowana dokładnie ale kilkanaście metrów poręczy na balustrade pozacinane

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Offline Gerdo

« Odpowiedź #163 dnia: 23 Lipca 2016, 22:43:15 czas Polski »
Kozio, a nie lepiej Ci kupić coś większego? Miałbyś coś juz na stałe nie myśląc za jakiś czas by kupić coś nowego, to samo. Przynajmniej z tą tarczą 254mm i większym posuwem.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #164 dnia: 24 Lipca 2016, 08:43:34 czas Polski »
Ja tez ostatnio przymierzam się ale szukam tylko z 30cm tarcza.
Jest nawet kilka fajnych modeli za ok 1k. Maja ciekawie rozwiązany posuw z walkami podpartymi z dwóch stron. Wydaje mi się ze dzięki temu będzie sztywniejsza niż tradycyjna podparta w jednym punkcie.

Lidlowska która posiadam teraz będzie szukać nowego właściciela :)