22 Kwietnia 2026, 04:36:28 czas Polski

Autor Wątek: Bosch PTS 10, Ryobi RTS1800 czy Sheppach HS105  (Przeczytany 15097 razy)

Offline Daraas

Bosch PTS 10, Ryobi RTS1800 czy Sheppach HS105
« dnia: 18 Maja 2017, 12:04:02 czas Polski »
Przepraszam, nie w tym dziale, prosiłbym o przeniesienie do eletronarzędzi ;)

Cześć,

widzę na Forum sporo informacji o amatorskich pilarkach stołowych, przejrzałem też trochę w necie i doszedłem do wyboru.
Potrzebuję w miarę niedrogiej (w okolicach 1000pln) pilarki stołowej o dobrych parametrach i precyzji oczywiście jak na ten poziom cenowy przystało ;)
Wybór padł pomiędzy BOSCH PTS10 (w sumie nie wiem jeszcze gdzie dostępna ;), Ryobi RTS1800 (895pln w LM) i Scheppach HS 105 (999 pln w JULA).
Jako że nie mam własnych doświadczeń z pilarkami stołowymi, to może od Was otrzymam jakieś merytoryczne wsparcie w porównaniu tych 3 modeli - chyba że zaproponujecie jeszcze coś innego w podobnej cenie ... może lepiej używaną MLT100 ? Albo McAllister 1500W z Castoramy ?

m_kola

• Gość
Odp: Bosch PTS 10, Ryobi RTS1800 czy Sheppach HS105
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Maja 2017, 12:11:27 czas Polski »
Słabo szukałeś bo na forum postów odnośnie tych pilarek jest już jak psów.
Robi jest za te pieniądze zajeb**ta, dorabiasz softstart bezinwazyjnie za parę groszy i lata jak złoto.
MLT to też już można całe poematy pisać o jej krzywiznach aczkolwiek są tu ludziska co włożyli trochę pracy i nawet nadawała się do cięcia..
Osobiście mam Robi i to mogę w ciemno polecić, porównania nikt Ci nie zrobi bo nikt nie ma wszystkich na raz.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Maja 2017, 13:21:20 czas Polski »
Gdybyś kolego podał gdzie mieszkasz ( jeśli przeoczyłem to proszę o wybaczenie ) zaprosiłbym Cię do mazowieckiego abyś zobaczył jak działa ta " zła "mlt 100 i miałbyś porównanie.
 W tej cenie z wypowiedzi kolegów z forum wynika że robal jest najsensowniejszy , w wyższych pieniądzach makita , a w wersji 3 tyś bosh lub metabo

Offline Granado

« Odpowiedź #3 dnia: 18 Maja 2017, 14:01:31 czas Polski »
Mam MLT100 i nie narzekam, choć jak każda pilarka wymaga opieki.

Offline todhunter

« Odpowiedź #4 dnia: 18 Maja 2017, 14:14:48 czas Polski »
Każdy swoje chwali
Ja mam Scheppach HS 105 i poza brakiem softstartu nie ma większych wad.
Przykładnica dobrze trzyma się stołu (zazębia się po obu stronach stołu), blat równy z jakiegoś aluminium
Jedyne co wkurza to że mimo odkurzacza podpiętego pod piłę trochę wiórów wylatuje dołem. Przez takie zachowanie co jakiś czas trzeba smarować śrubę która odpowiada za unoszenie i opuszczanie tarczy bo ciężko się kręci korbką za to odpowiedzialną.
Zaletą na pewno jest podstawka pod piłę którą dołączają do zestawu, bo mimo że to wykonane z cienkiej blachy, pozwala na pewną mobilność piły w warsztacie.
Piła ma też kółka i po rozsunięciu stołu (blat się poszerza co też jest fajne) możemy ją jak walizkę przemieszczać

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Maja 2017, 14:25:04 czas Polski »
Każdy swoje chwali
Bo swoje zna :)
Makity nie używałem i nie mówię, że jest zła tylko, że dużo tu takich opinii.

Offline Daraas

« Odpowiedź #6 dnia: 18 Maja 2017, 15:39:13 czas Polski »
Bardzo Wam dziękuję za dotychczasowe uwagi, są bardzo cenne.

Zdaję sobie sprawę, że każdy sprzęt tej klasy wymaga dopracowania i regulacji, dlatego w sumie wolę wydać 1k na np. Ryobi niż 2k na Makitę jeśli nie ma tu zbyt wiele różnicy przynajmniej dla początkującego majsterkowicza ;)
Mieszkam w mazowieckim, w okolicach Grodziska Mazowieckiego, więc jeśli to nie daleko ode mnie to chętnie zobaczę "złą" pilarkę ;) będę wiedział na co zwrócić uwagę przy zakupie :)

Widzę że póki co brak odzewu co do Boscha, wiem że jeden z doświadczonych na forum używa takiej i też dotykają go różne bolączki.

Co do pilarki to właśnie mi chodziło bardzo o precyzję ciulagi, równoległość tarczy do rowków i płaskość stołu.
Scheppach jest w sumie najmocniejszy, softstart można dorobić tak jak do Ryobi bo ta w LM jest chyba bez tego.

Offline todhunter

« Odpowiedź #7 dnia: 18 Maja 2017, 20:17:31 czas Polski »
Dodam jeszcze że tarcza w schppach jest dobra. Ładnie tnie i nie strzępi drewna. Sam mam dorobione sanki jeżdżące w rowkach i działa to dobrze

Offline Daraas

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Maja 2017, 10:00:28 czas Polski »
Cieżko znaleźć Boscha, a Scheppach jakoś mnie nie przekonał mimo większej mocy i stolika zwiększającego powierzchnię ... nabyłem Ryobi, poza delikatnie nierównym stołem chyba tragedii nie ma ... kąty jako tako, ale muszę jeszcze dokładnie posprawdzać i wyregulować.
Cieszyłem się jak mały chłopiec co dostał nowy samochodzik ;))))
Teraz trzeba znaleźć trochę czasu i wziąć się za realizację zamowień od żony na doniczki, półeczki itp ;) Podzielę się jak coś się uda :)

Offline krzychu95

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Maja 2017, 20:55:54 czas Polski »
W Boschu przynajmniej mnie zacheca ruchomy wozek, oczywiscie w makicie tez jest, ale jakos blizej do boscha. W pracy uzywamy Remy oraz Feldera k 700 wiec juz jest przyzwyczajenie do wozka

Offline Daraas

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwca 2017, 10:07:50 czas Polski »
Dorobiłem softstart, śmiga elegancko :) Nawet znalazłem krótką chwilę na pierwszy miniprojekt - podstawkę pod telefon ;) jak go skończę, to wrzucę w realizacje. Zostało tylko olejowanie :)

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Czerwca 2017, 11:36:05 czas Polski »
Każdy chwali swoje :) Ja do tej pory używałem Boscha  PTS 10 i bardzo dobrze mi się na niej pracowało. Moze z wyjątkiem kilku małych problemów takich jak problemy z hamulcem piły i włącznikiem. Obecnie przesiadłem sie na boscha z linii niebieskiej mianowicie GTS 10 XC. Różnica w cenie jest ponad 2 razy ale jakość wykonania zupełnie inna.

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #12 dnia: 12 Lipca 2017, 11:35:28 czas Polski »
No i stoje przed tym samym wyborem Scheppach czy Ryobi. Zaryzykuje Scheppach chyba jednak😉 potrzebuje piły do ciecia małych elementów, pod kątem typu ramki, skrzyneczki, świeczniki itd

Offline Daraas

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Lipca 2017, 12:39:10 czas Polski »
W takim wypadku ważne chyba uzyskanie dobrej precyzji więc pewnie bez sanek się nie obędzie, bo przynajmniej w Ryobi ta firmowa przykładnica kątowa wydaje się g...o warta ;) no i ważna sprawa czy tarcza ma bicie... w przypadku Ryobi przykładnica boczna też pozostawia trochę do życzenia, skala chyba nie bardzo się zgadza z rzeczywistością, więc raczej nastawiłem się na mierzenie miarką od tarczy, a nie patrzę na miarkę na dole blatu.
No i Ryobi muszę jeszzce wyregulować równoległość tarczy do rowków w blacie ...

Sheppach o tyle fajniejszy że chyba 2kw silnik i wysuwany blat w prawo .. nie wiem jak z osprzętem, ale podejrzewam że w tej klasie cenowej będzie podobnie ...

Offline Kapelmajster

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Lipca 2017, 12:31:00 czas Polski »
No to pobawimy sie Scheppach HS105 :-)