06 Maja 2026, 08:19:19 czas Polski

Autor Wątek: Hybrydowe samochody osobowe.  (Przeczytany 5874 razy)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Hybrydowe samochody osobowe.
« dnia: 21 Maja 2017, 21:50:30 czas Polski »
Drodzy koledzy.
Tak się zastanawiam czy są wśród nas osoby mogące podzielić sie wiedzą na temat takich pojazdów?
Mnie w szczególności interesowały by informacje odnośnie producentów.
Które mają jakie przewagi nad konkurencją? W swojej niewiedzy myślałem że Toyota jest liderem w tej branży, ale może się mylę?

przemek77

• Gość
Odp: Hybrydowe samochody osobowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Maja 2017, 21:57:13 czas Polski »
Toyota nie jest liderem . Jeździłem zastępczym i oceniam słabo . Do kręcenia się po mieście ok , jakaś obwodnica , czy droga szybkiego ruchu i spalanie rzędu 12 l. Jeździłem Aurisem .
Gdzieś na necie jest zrobiony test hybryd zrobiony przez portal motoryzacyjny .

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Maja 2017, 22:02:37 czas Polski »
Dziękuję.
Słyszałem tez że na autostradzie męczący jest dźwięk tej bazstopniowej skrzyni biegów.
Prawda to?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Maja 2017, 22:07:12 czas Polski »
TAk  ;D Jak w skuterze
Jeżdziłęm nią tylko tydzień , ale szału nie było . Cena około 100k to lekkie przegięcie za ten model

Offline peter

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Maja 2017, 22:23:49 czas Polski »
też się interesowałem dla żony ,dokładnie toyotą c-hr, ale z powodu ilości miejsca z tyłu temat umarł. moim zdaniem te auta (hybryda) to tylko do miasta nie autostrada.

Offline L4

« Odpowiedź #5 dnia: 21 Maja 2017, 22:32:01 czas Polski »
Toyota nie jest liderem . Jeździłem zastępczym i oceniam słabo . Do kręcenia się po mieście ok , jakaś obwodnica , czy droga szybkiego ruchu i spalanie rzędu 12 l. Jeździłem Aurisem .

Bo to są samochody do miasta. Na austradzie nie hamujesz co chwilę żeby odzyskać energię, więc hybryda to tylko wożenie dodatkowych kilogramów w bagażniku.

Dziękuję.
Słyszałem tez że na autostradzie męczący jest dźwięk tej bazstopniowej skrzyni biegów.
Prawda to?

CVT są też samochadach tylko z ICE i ludzie jakoś nimi jeżdżą. Ja miałem w kilku wypożyczakach i traumy nie mam.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Maja 2017, 22:34:34 czas Polski »
L4 zgadzam się z tobą , tylko bez przesady ,żeby posiadać samochód do miasta i na autostrady  ;) Z kolei jeśli chodzi o skrzyni e, to dużo zależy od stylu jazdy . Osobiście preferuję jazdę dynamiczną i ten dźwięk jest na dłuższą metę uciążliwy , jak by się sprzęgło ślizgało .

Offline L4

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Maja 2017, 23:20:04 czas Polski »
Jeden do miasta, jeden na autostrady i jeden na weekendy :-).
Ja na przykład głównie po mieście jeżdżę więc u mnie hybryda miałaby jak najbardziej sens. A nawet pełen elektryk i bym tylko wziuuuum robił.

O ile oszczędności na mieście > zwiększone spalanie w trasie + wyższy koszt zakupu to imho na plus. A jak się jeszcze w koło komina dużo jeździ to już w ogóle bym szukał czegoś z wtyczką (PHEV).

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Maja 2017, 23:35:02 czas Polski »
Tesla robi fajne wtyczki  ;) ;D

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 22 Maja 2017, 03:29:24 czas Polski »
Robiła. Roadstera bym chętnie przygarnął, ale S 3 X już mnie odstraszają tabletami we wnętrzu. Takie i3 za to bym przytulił chętnie do pomykania na plażę i z powrotem.

Offline SlickKriss94

« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2017, 10:30:14 czas Polski »
Jeżeli ktoś chce kupić samochód hybrydowy radzę zrobić dobre rozeznanie gdzie będziemy mogli serwisować taki samochód. Przykład z przed miesiąca gdzie proboszcz sąsiedniej parafii kupił Toyotę Yaris hybrydową i jest problem, bo żaden serwis, nawet ASO Toyoty nie chce się podjąć serwisu bo nie mają wiedzy na temat tych samochodów. Najbliższy serwis który zgodził sie przyjąć auto jest ok 300km dalej.
Druga sprawa akumulatory. Jak wiadomo dużo na spalaniu się nie oszczędza, bo spalanie rzędu 5-6l to standard w tego typu samochodach. Dochodzi do tego jeszcze kwestia wymiany akumulatorów co jakiś czas, co wiąże się ze sporym wydatkiem. Jest to oczywiście uzależnione od tego jak samochód jest używany. Znam przypadki gdzie po 2 latach trzeba było wymienić akumulatory.

Dla mnie osobiście nie ma sensu inwestować w hybrydy. Niskie koszty eksploatacji możemy uzyskać wybierając samochód z silnikiem np. 1.9 SDI czy 1.5 DCI gdzie spalanie oscyluje w granicach 5-5.6l/100km. Nie są to oczywiście demony prędkości ale co wiecej do miasta potrzeba? Nie znam dokładnie budowy silnika DCI, ale SDI posiada mój tato i nie ma tam praktycznie nic co mogło by się zepsuć. Brak dwumasy, turbiny, pompowtrysków itd

Zaznaczam tylko, że jest to moje zdanie, i nie każdy musi się z nim zgadzać

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Maja 2017, 13:40:21 czas Polski »
Kolega z pokoju od 2 lat ma Auris hybryde  i jest zachwycony, szczegolnie skrzynia biegow. Auta uzywa glownie w miescie a wiadomo jak sie jezdzi po Krakowie.
 Pytanie jak pozniej z sprzedaza takiego auta  ? Bo ja pomimo ze zastanawiam sie nad hybryda dla zony chyba balbym sie kupic uzywke.

Jak wiadomo dużo na spalaniu się nie oszczędza, bo spalanie rzędu 5-6l to standard w tego typu samochodach.
No niestety to nie jest prawda. Po pierwsze trzeba porownywac auta o tych samych mozliwosciach.  Od ~14 lat mam Yariske 1.3 i spalanie w cyklu w "Korkowie" to mieszanym (90% czasu jazda w miescie) to 7.8+.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Maja 2017, 18:05:31 czas Polski »
hybrydy są ECO :)  tylko jak chcesz być ECOlogiczny to hybryda jak najbardziej, ale jeśli wolisz być ECOnomiczny to kup małej pojemności diesla taniej wychodzi

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwca 2017, 15:03:34 czas Polski »
Jesli duzo w korkach to na pewno pelny elektryk
Jesli tryb mieszany i max 300km na jednym ladowaniu/tankowaniu to pelny elektryk

Jesli na wakacje na drugi koniec europy to niestety hybryda

Jesli szybko to benzyna i pelny elektryk

Jesli chcesz duzego momentu to diesel i pelny elektryk

-----------------------

W hybrydach predzej czy pozniej dochodzi ze silnik sie wlancza a to juz nie jest ekonomia. Wbrew tego co slyszalem jezdzilem (wstyd sie przyznac priusem kilka dni  oraz ostatnio pol dnia c-hr) priusa bym pewie sie nie tknal juz nigdy... c-hr juz bardziej.

To ze niby tam pisze ze spala 5.5 litra to sobie mozna miedzy bajki wsadzic. Fakt... mam ciezka noge.

Ale jesli mialbym wpakowac swoje pieniadze w pelnego elektryka albo hybryde wole pelnego elektryka.

Albo silnik na wodor ale w Polsce na dzien dzisiejszy to chyba nie bardzo zatankujesz miraja ;D

Ogolnie wodor to przyszlosc oraz pelna elektryka. Szkoda kasy na hybryde, ekologi w tym zadnej, ekonomi takze. Taka ciekawostka w drodze do pelnych elektrykow i silnikow na wodor.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Czerwca 2017, 15:16:17 czas Polski »
Akurat argument o ekologiczności napędów elektrycznych jest absurdalny. Mówię tu o utylizacji ogniw.