22 Kwietnia 2026, 01:16:33 czas Polski

Autor Wątek: Watek warsztatowy  (Przeczytany 12174 razy)

Offline Przemek

Watek warsztatowy
« dnia: 23 Maja 2017, 12:00:58 czas Polski »
Witajcie,

Szukam chwały i poklasku w związku z tym będę tu przechwalał się swoimi pracami...

Jeśli zasłużę na krytykę także chętnie się zapoznam z takimi uwagami.....

Umieszczał będę tutaj fotki głownie efektów toczenia bo to mnie mocno pochłania :D

Na przyszłość planuję budowę warsztatu - znaczy budynku gospodarczego 7x10m w tym momencie czekam na mapy do celów projektowych co trwa więcej niż budowa takiego warsztatu- tfu budynku gospodarczego.

Budyneczek ma być klasycznie pustakowy, jednospadowy daszek itp znaczy po minimum kosztów ale na lata :)

Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

Odp: Watek warsztatowy
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Maja 2017, 12:10:44 czas Polski »
Pierwsza już skończona realizacja to buda dla znajomego na planie L w wymiarach 1,3 x 1,3m w podstawie i około 1,5 wysoka.
Było z tym babraniny nawet się nie spodziewałem że tyle czasu pochłonie.
Dostałem materiał - baliki lipowe i krokwie sosnowe i jakieś deski z podłogi.
Ocieplenie pełne całości 5cm styropian.
W środku spokojnie mogłem siedzieć - ma być wielki pies ale i właściciel w razie jak go zona wygna spokojnie tam się zdrzemnie ;D
Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

« Odpowiedź #2 dnia: 23 Maja 2017, 12:15:29 czas Polski »
Kilka prac z tokarki:
Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

« Odpowiedź #3 dnia: 23 Maja 2017, 12:19:30 czas Polski »
Tutaj też coś z toczenia i ozdoby obrotowe.
Pozdrowienia
Przemek

meridox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maja 2017, 21:11:09 czas Polski »
noooooo Panie piękne rzeczy tworzysz :)

Offline Przemek

« Odpowiedź #5 dnia: 23 Maja 2017, 22:31:55 czas Polski »
noooooo Panie piękne rzeczy tworzysz

hihi wreszcie ktoś pieści moją próżność ;P

dzisiaj kręciłem czymś sporym....

z racji rozmiaru nie dałem rady polmiska dokończyć dzisiaj.
Pozdrowienia
Przemek

Offline krzyś48

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Maja 2017, 22:37:23 czas Polski »
hihi wreszcie ktoś pieści moją próżność ;P
Pieszczochu ty ;D
To i ja połechcę twą próżność ???
Bardzo ładnie ;)

daka

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Maja 2017, 23:22:11 czas Polski »
super rzeczy pozazdrościć

meridox

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maja 2017, 16:51:50 czas Polski »
mam w planach kupić piłę taśmową a następną rzeczą miała być tokarka, ale jak patrzę na Twoje dzieła to nie wiem czy kolejność się nie zmieni :)

Offline Przemek

« Odpowiedź #9 dnia: 24 Maja 2017, 22:12:43 czas Polski »
Taśmówka też jest przydatna do wycinania wstępnego przed toczeniem ale można się bez niej obyć, tylko więcej trzeba kręcić ;)
skończyłem już hmmm talerz - patere czy jak tam kto sobie nazwie, dębina z chyba iroko.

Tokarka, swoją chinkę mam około miesiąc i na chwilę obecną mogę polecić - nie jest idealna ale ma sporo zalet w porównaniu z gomadem którym miałem poprzednio. wiadomo, że to nie profeska jak mają za oceanem ale i tam używają podobnych. Słabe elementy wg mnie to podtrzymka niby taka uniwersalna ale przez te mnogie miejsca połączenia brak jest jej należytej sztywności, szczególnie podczas pracy w skrajnych odcinkach podparcia . Napęd jak narazie bardzo dobrze, nie wiem jaka jest żywotność tego rozwiązania z regulacją obrotów - czas pokaże ale przeglądając internety widzę bliźniaczych modeli bez liku także u kilku jutuberów i chyba nie ma tragedii, niby mam dwa lata gwarancji ;D
Stabilność pracy jest zdecydowanie na plus przy ostrych dłutach mam połowę mniej szlifowania niż na starej gdzie były wibracje i drgania ze względu wg mnie na zbyt delikatną konstrukcję.
Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

« Odpowiedź #10 dnia: 25 Maja 2017, 14:54:44 czas Polski »
Powoli planuję jak sobie urządzić przyszły warsztat, co sądzicie o takim rozkładzie, na pewno będą tam jeszcze szafki wiszące i takie tam, których nie umieściłem na schemacie.
Wszelkie sugestie chętnie widziane.
Pozdrowienia
Przemek

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Maja 2017, 18:21:29 czas Polski »
a jaki masz metraz

Offline Przemek

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Maja 2017, 22:03:06 czas Polski »
a jaki masz metraz
Jeszcze nie mam, planuje budowac 7x10

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Pozdrowienia
Przemek

Offline Przemek

« Odpowiedź #13 dnia: 19 Czerwca 2017, 22:23:04 czas Polski »
Plany na warsztat już architekt opracowuje, potem pozwolenie i 2 miasiace czekania az łaskawi urzędnicy wydadzą decyzję i po wakacjach pewnie ruszę z budową. Planuję robić wszystko własnoręcznie, no może wsparcie koparki będzie i beton zamówie gotowy ale reszta juz tylko moja praca. Co zaoszczędzę wydam na maszyny ;D

kilka ostatnich prac
« Ostatnia zmiana: 19 Czerwca 2017, 22:28:41 czas Polski wysłana przez Przemek »
Pozdrowienia
Przemek

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Czerwca 2017, 22:42:31 czas Polski »
No pikne Panie pikne... a ze tak zapytam sprzedajesz moze?
Jesli tak to moze napisz co i za ile ... mniej wiecej bo na pewno ja bede zainteresowany ... znaczy nie ja a moja :D

Sam tokary obecnie nie posiadam a wole dac komus zarobic niz samemu sie paprac zwazywszy ze i tak z czasem bida.

Pozdrawiam