24 Kwietnia 2026, 17:26:34 czas Polski

Autor Wątek: Szafka/skrzynka na narzędzie  (Przeczytany 2378 razy)

Offline L4

Szafka/skrzynka na narzędzie
« dnia: 27 Maja 2017, 00:18:19 czas Polski »
Chciałbym sobie wreszcie zorganizować domową kolekcje śrubokrętów, kluczy itp.

Mam plastikowe kuferki, kuwetki i nawet metalową skrzynkę na narzędzia, jednak żadna z tych opcji nie wykorzystuje optymalnie dostępnej przestrzeni dlatego chciałbym zrobić samodzielnie szafko-skrzynkę.

Wstępny pomysł na zagospodarowanie miejsca (około 600x500x300 - otoczona ze wszystkich stron ściankami szafy)

U góry chciałbym zostawić miejsce jako tackę na różne niesklasyfikowane pierdoły a przy okazji np zrobić drążek jako uchwyt żeby w razie potrzeby całość można było zabrać tam gdzie potrzeba. Ewentualnie zabudować całość i dać prostu jakąś rączkę do przenoszenia.
Poniżej szuflady, wysokość do ustalenia w toku mierzenia wszystkich narzędzi.

Teraz pytanie czym i z czego to wykonać? Sklejka pewnie, ale jakiej grubości? Korpus 18mm? Szuflady 12mm i 4mm na dno? Czym to wszystko zbić razem? Wkręty plus klej starczy czy potraktować jako wymówkę do kupna lamelownicy?
Jakie prowadnice wybrać (kulki 250mm z pełnym wysuwem i blokadą wysunięcia)?

kozio

• Gość
Odp: Szafka/skrzynka na narzędzie
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Maja 2017, 08:01:00 czas Polski »
Dolną półkę dał bym między boki i nieco wyżej od krawędzi.
Lamelki albo kołki i i wkręty zaślepione będą ok.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Maja 2017, 08:25:55 czas Polski »
Jeżeli chcesz szafkę przenosić, to przy jej budowie ciągle myśl o obniżeniu jej ciężaru. Boki zamiast sklejki 18 mm zrób z 15 mm, ja bym łączył kołkami na przelot + klej. Pewnie będą ze trzy szuflady, to już spory ciężar sześciu prowadnic kulkowych - może zrób z listew drewnianych (drewno liściaste) + małe meblowe zatrzaski z tyłu aby się nie wysuwały same.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Maja 2017, 08:58:22 czas Polski »
Kolega bardzo dobrze radzi.
Masa to udręka w noszeniu.
Na rynku dostepna jest specjalna odmiana mdf-u o niższej masie.
Bardzo fajny materiał.  Jak zakupisz palną płytę to starczy na całość, włącznie z szufladami.
Prowadnice moim zdaniem to jednak kulkowe. Jak zawalisz szuflady narzędziami to latwiej się będą wysuwać.
Do łączenia ro jak pisał kolega kołki albo domino.

Offline L4

« Odpowiedź #4 dnia: 27 Maja 2017, 09:18:05 czas Polski »
Kozio: czemu wyżej od krawędzi? Może dać jakiś ładny kątownik metalowy po bokach do usztywnienia/zabezpieczenia dna (tak wiem, masa)?
Amigorg: dzięki, będe w 15mm celował. Na przelot kołek wbijać przez płytszy element (spód u mnie - pionowo / Kozia sposobem poziomo)? Chciałbym jak najmniej miejsca tracić na okucia więc pokombinuje czy bym czegoś nie zmieścił na froncie gdzie i tak miejsce na prowadnice musi zostać. Szuflad myślę, że będzie z pięć spokojnie. Kilka cm wysokości wystarczy żeby przykryć rękojeść śrubokrętu czy komplet kluczy.
Lirorobert: mam jeszcze trochę siły to masa nie straszna :-). Skrzynka nie będzie daleko wędrować.

Prowadnice GTV starczą?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maja 2017, 09:45:45 czas Polski »
Wyzej bo jak będziesz stawiał na ziemi to dno nie będzie się stykać z nią.

Offline GTV

« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maja 2017, 21:53:31 czas Polski »
Prowadnice GTV starczą?

I spiszą się doskonale :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maja 2017, 22:06:05 czas Polski »
Prowadnice GTV starczą?
A kto to mnie jakieś świństwa do ust wsadza. ..?

Offline L4

« Odpowiedź #8 dnia: 28 Maja 2017, 22:44:34 czas Polski »
:-)

Tak licząc po max 55 mm wysokość narzędzia która tam wyląduje (wkrętarka itp) plus z 20 cm marginesu na dno i przerwy to mam z 6-7 szuflad jeśli zrobię na maks wysokość. Albo i więcej przy kilku płytkich szufladach na same klucze i śrubokręty.

Offline L4

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Maja 2017, 00:24:50 czas Polski »
Chciałem szuflady z wyfrezowaną krawędzią (jest jakiś fachowy termin?) tak żeby nie potrzebować uchwytów, ale widzę, że i portfela nie zrujnują typu push-open.

Patrzałem na "Amix DB45 PUSH PERFECT H-45 MM" ale strona producenta ma puste właściwości a u jednego ze sprzedawców widzę wyjątek dla 250mm wysuw 190...

Szarpnąłbym się na Bluma choćby po to żeby dostać kupę fajnej makulatury do zamównia, ale chyba nie robią kulkowych montowanych od boku a od dołu
 szkoda mi miejsca trochę. Choć może zrobić boki szuflad z 18-25mm sklejki i wyfrezować wcięcia na prowadnice żeby nie tracić wysokości?