25 Kwietnia 2026, 13:42:59 czas Polski

Autor Wątek: Pierwsza piła ręczna  (Przeczytany 6342 razy)

Offline Piotrx21

Pierwsza piła ręczna
« dnia: 30 Maja 2017, 01:06:34 czas Polski »
Witam, mam bardzo małe doświadczenia z pracą w drewnie za pomocą ręcznych narzędzi, do tej pory jeśli już drobne nacięcia ręczne wykonywałem najzwyklejszą piłką ramową do metalu, chciałem się trochę podszkolić w tej dziedzinie chociażby robiąc ręcznie wczepy do małych pudełek .Stoję jednak przed zakupem pierwszej właściwej piły do drewna, na forum polecane są piły japońskie jednak te oryginalne są dość drogie i wolałbym zacząć od czegoś tańszego przeglądając sklepy natrafiłem na kilka tańszych:
Ryoba z Juli => http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/narzedzia-reczne/pily/pily-japonskie/pila-poprzeczna-wzdluzna-120450/ 
Kataba Stanleya => https://sklep.narzedziawarszawa.pl/pl/p/STANLEY-Pila-Japonska-jednostronna-600mm-20-500/13070?gclid=CjwKEAjwja_JBRD8idHpxaz0t3wSJAB4rXW51qt8ogSn4RYAIqiq7f8zMk2_aYNcl8DeUWzAJd_DzRoCrPHw_wcB
Ryoba Stanleya => http://www.komputronik.pl/product/270550/stanley-0-20-501.html?gclid=CjwKEAjwja_JBRD8idHpxaz0t3wSJAB4rXW5boLQon7lgIyGGglvsJzW7gvTaxRzeasqZIcrKiAClBoCHUTw_wcB&gclsrc=aw.ds

Macie może jakieś doświadczenie z nimi lub znacie opinie? Może coś innego w tym przedziale cenowym jest warte uwagi? Z góry dziękuje, Pozdrawiam.

kozio

• Gość
Odp: Pierwsza piła ręczna
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Maja 2017, 07:22:39 czas Polski »
Ryoba z Juli => http://www.jula.pl/catalog/narzedzia-i-maszyny/narzedzia-reczne/pily/pily-japonskie/pila-poprzeczna-wzdluzna-120450/ 
Tą mam już jakiś czas i za tą cenę jest rewelacyjna. Długo będziesz się nią cieszył.
Moja niestety straciła zęby ze  starości a zapasowej szczęki kupić się nie da...
Kupiłem więc nową piłę ;)
Polecam.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Maja 2017, 08:39:07 czas Polski »
Sluchaj Kozia - Julowa daje rade przez chwile...
A Kozio kupil pile tylko ze kurier utknal...i jeszcze sie nie moze nacieszyc :P..

Offline Salbertone

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maja 2017, 09:18:06 czas Polski »
Wczepy do małych pudełek to lepsza będzie Dozuki.
Ale zdecydowanie bardziej uniwersalna Ryoba.
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline Piotrx21

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Maja 2017, 15:53:19 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedzi,wezmę więc raczej tą z juli, a na przyszłość ma ktoś może jakies doświadczenia ze stanleieyami?

mily68

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Maja 2017, 16:50:17 czas Polski »
Ja mam Ryobę Stanley'a. Polecam. Bardzo czyste cięcia.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Maja 2017, 20:08:22 czas Polski »
Jeszcze widziałem Bahco coś około 100zł.
Niestety nie miałem przyjemności.

Offline maniek7

« Odpowiedź #7 dnia: 30 Maja 2017, 20:14:52 czas Polski »
Ja natomiast nie miałem innych tylko Bahco, czysto tnie i jest bardzo elastyczna- nie można jej złamać😉 ale nie mam porównania do innych.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #8 dnia: 31 Maja 2017, 10:47:11 czas Polski »
Ja mam Bahco i polecam. Moje piły japońskie przestały być precyzyjne w momencie, gdy mój brat miał wyciąć kilka drzewek/krzaków rodzicom. Wpadł do mojego garażu i wziął wszystko co miało zęby. Trochę się zdziwiłem, gdy zobaczyłem moje ukochane japończyki z powyginanymi brzeszczotami i powyłamywanymi zębami :(Przepraszam za offtop.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Maja 2017, 18:43:00 czas Polski »
To masz fajnie - teraz braciak kupi Ci nowe i może skończy się pożyczanie :)

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Czerwca 2017, 22:05:54 czas Polski »
A Kozio kupil pile tylko ze kurier utknal...i jeszcze sie nie moze nacieszyc ..
Zdradzicie firmę z jakiej zakupił tą piłę?
Pozdrawiam
Krzysiek

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2017, 08:25:27 czas Polski »
Pily japonskie Gokucho (Dick) sa dostepne w sklepie dluta.pl.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Czerwca 2017, 09:03:46 czas Polski »
Jak napisał Raffie tak jest ;D
Tak czy siak Japonia z juli za 60pln to świetny zakup.
Śmiało można brać.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Czerwca 2017, 09:50:26 czas Polski »
Pił Bahco do drewna nie używałem , mam dwie sztuki Stanley'a z hartowanymi zębami ( normalne europejskie ) i nie narzekam . Odradzam brzeszczoty bimetalowe Bahco do metali . Miałem dwa ,drogie jak cholera i oba szybko mi się wyłożyły na mosiądzu :o sorry za mały offtop

Offline Strużyn

« Odpowiedź #14 dnia: 05 Czerwca 2017, 10:10:27 czas Polski »
No właśnie też się zdziwiłem jak zobaczyłem cenę 300 za bahco. Ja ją kupowałem kiedyś za trochę ponad 100 złotych. Teraz jak poszperałem w sieci to też znalazłem za jakieś 120-140 zł, więc nie wiem skąd taka cena.