Kolego, ani ja ani nikt inny nie napisze Ci: Kup markę Frania, model Puszczyk czy jakoś tak.
Sam się musisz zastanowić jakiego sprzętu szukasz. Jaka potrzebujesz głębokość cięcia, jaką moc, za jakie bajery jesteś w stanie zapłacić, czy koniecznie chcesz bateryjną czy kabel moze być. Czy bedziesz ją jednak montował w blacie (wtedy moc/wysokość cięcia i tylko kabel), czy jednak będzie pracować tylko z ręki itd. Na podstawie twoich przemyśleń coś sobie musisz dobrać. Jest milion filmikow, watków na forach itd. Nie jesteś pierwszy z tym problemem.
Pilarki które zaproponowałeś na początku są z niskiej półki, podobnie jak Parkside. Czy da się tym pracować? Da się. Czy jest super wygodnie, komfortowo i dokładnie - NIE! Człowiek się naklnie i napoci ale coś zrobi.
Potem zająknąłeś się o pile stołowej i innych sprzętach (czyli zakładałeś większy wydatek). Ustal sobie budżet (konkretny - nie "jak najtaniej"). I w tym budżecie szukaj.
Zrób sobie proste plany pierwszych projektów, zastanów się nad materiałem do ich wykonania i technikami które chcesz użyć. Kupuj nardzędzie pod konkretną pracę a nie wykonuj pracę którą akurat da się zrobić tym narzędziem.
Podaj konkretne propozycje (nie segregując "od najtańszych") i napisz dlaczego te konkretnie (pomoże to zarówno nam w zrozumieniu tego co potrzebujesz jak i Tobie w skonkretyzowaniu wymagań). Wtedy może znajdzie się ktoś, kto używa czegoś z listy i coś napisze. Nikt za Ciebie "zadania domowego" nie odrobi.
Moje 3 grosze co do kabel/bateria. Jak nie pracujesz w głuszy gdzie prądu brak to bierz kablową. Przedłużkę zawsze pociągniesz a nie będziesz się denerwował stojąc z robotą. Narzędzia bateryjne są świetne jak się ma ze 2-3 baterie a one same są dobrej jakości. Za to się płaci. Bateria parkside jest słaba ale dla mnie wystarcza. Ot, żeby objechać podłogę z osb na legarach czy deskowanie na dachu. Popracuje z 2h max w trakcie dnia pracy i daje rade. Do cięższych zadań mam inne narzędzia.
Einhell - trzymaj się z daleka. Taki jest consensus na tym forum, ja też się z tym zgadzam. Zdarzają się "niezłe" Einhelle ale wyjątek potwierdza regułę.
Tyle z mojej strony na razie. Powodzenia!