08 Maja 2026, 07:43:18 czas Polski

Autor Wątek: Akacja / eukaliptus - stół zewnętrzny - olej czy lakierobejca?  (Przeczytany 2304 razy)

Offline teel

Akacja / eukaliptus - stół zewnętrzny - olej czy lakierobejca?
« dnia: 05 Czerwca 2017, 23:56:44 czas Polski »
Hej, wziąłem się za odnowienie stołu ogrodowego, który już był w opłakanym stanie.
Materiał to akacja / eukaliptus - nie jestem pewny czy oba drewna są użyte czy tylko jedno z nich, tak było zaznaczone na pudle.
Stół niestety przez lata zgarnął trochę grzybów i pleśni, już jest oszlifowany i czeka na impregnat - zdjęcie w zał. przed szlifowaniem ;)
Nie wiem tylko co po impregnacie, czy dawać olej czy lakierobejcę.
Stół będzie cały rok na zewnątrz i niestety pod chmurką i częściowo na słońcu dlatego zależy mi żeby to było "na lata". Kupiłem już olej Altax, ale zacząłem się zastanawiać ile zejdzie czasu z olejowaniem? czy to drewno wystarczy 2 razy przejechać czy więcej wyjdzie? Aktualnie nie mam aż tyle czasu i lakierobejca by była o wiele szybsza, a z drugiej strony nie chcę też zepsuć wyglądu ;]

Nie wiem czy to istotne, ale drewno było olejowane fabrycznie.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +10/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
Odp: Akacja / eukaliptus - stół zewnętrzny - olej czy lakierobejca?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2017, 00:29:05 czas Polski »
Zapoznaj sie z tym wątkiem
http://forum.domidrewno.pl/drewno-lite-egzotyczne/renowacja-teakowych-mabli-ogrodowych/

Olej ladniej wygląda, ale wymaga więcej pracy.
Co roku trzebs olejować, niekoniecznie czyścić tak mocno.

Offline teel

Odp: Akacja / eukaliptus - stół zewnętrzny - olej czy lakierobejca?
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2017, 12:27:18 czas Polski »
Renowacja z wątku super, ale zamierzam to zrobić za 5x mniejsze pieniądze niż tam napisałeś. Nie dałbym na pewno tyle kasy za preparaty na 1 stół, a więcej nie mam nic na horyzoncie do renowacji.

Trochę się boję tego oleju i corocznej konserwacji + nie wiadomo ile zejdzie teraz za pierwszym razem. Pomyślę, mam jeszcze 1 dzień ;]