11 Maja 2026, 19:05:05 czas Polski

Autor Wątek: MOJA KUCHNIA - kozio  (Przeczytany 3699 razy)

kozio

• Gość
MOJA KUCHNIA - kozio
« dnia: 07 Czerwca 2017, 19:44:11 czas Polski »
Przez dwa ostatnie lata wynajmowałem swoje mieszkanie młodemu małżeństwu, niestety troszkę wyeksploatowali niektóre rzeczy i trza je zmienić...
Oprócz łazienki i toalety od a do z będzie wymieniana kuchnia, meble w pokoju syna i jeszcze kilka rzeczy.
Najważniejsza jest kuchnia więc wrzucam kilka screenów ze skieczapa do waszej oceny.
Materiał na fronty to płyta fornirowana dębowa i biały lakier. Zastanawiam się jeszcze czy mat czy połysk...
https://3dwarehouse.sketchup.com/model/ebe1dbc4-d7d1-4405-be82-f2cf4c124267/Kuchnia
Podpowiedzcie co można zmienić/ulepszyć itd.
pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2017, 19:46:51 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline L4

Odp: MOJA KUCHNIA - kozio
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:09:59 czas Polski »
Jeśli nie będziesz miał wysypy dodatkowo to ja bym postarał się o zwiększenie odległości między zlewem a płytą na większy blat roboczy.
Powiedzmy min odległości na zlew/płytę z lewej i prawej i wyśrodkowane jak większe miejsce do obróbki wszystkiego.

Offline Grzesiek Goleniów

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:15:25 czas Polski »
Gdzieś czytałem ,ze absolutne minimum między kuchenką, powinno być 60 cm z każdej strony blatu roboczego.Tutaj chyba jest ,czyli jest ok.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:32:37 czas Polski »
Z racji, że lubię gotować, to potwierdzę słowa L4. Robi się mało miejsca roboczego, postarałbym się uzyskać więcej przestrzeni pomiędzy zlewozmywakiem a płytą. 60cm to trochę mało
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2017, 20:34:32 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline Elvis26

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2017, 20:55:08 czas Polski »
Zdecydowanie biały mat. Jest bardziej stylowy.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:15:40 czas Polski »
Gdzieś czytałem ,ze absolutne minimum między kuchenką, powinno być 60 cm z każdej strony blatu roboczego.Tutaj chyba jest ,czyli jest ok.

minimum jest minimum a w praktyce im więcej miejsca tym lepiej, też sporo czasu spędzam w kuchni i jeśli miałbym możliwość większego blatu to nawet bym się nie zastanawiał, jednemu wystarczy kawałek żeby odstawić talerzyk i pizze robi mrożoną w mikrofali a ja sobie nie wyobrażam na 60 cm robić ciasta na pizze czy rozwałkować na pierogi :)

Offline look_as

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:21:08 czas Polski »
Zlew można przesunąć w lewo o jedna szafkę? Wtedy więcej blatu się zrobi bo ta cześć po lewej od zlewu i tak średnio do wykorzystania

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:33:12 czas Polski »
Raczej zlewozmywaka nie przesuniesz , bo znając życie jest tam zmywarka .

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:33:37 czas Polski »
Tam gdzie kończy się blacik pod oknem stoi stół. On zwykle robi za miejsce przygotowań. Podobnie było przedtem z racji na przyłącza. Miejsca było wystarczająco a książkowe wymiary często nie mają poparcia w życiu. Fajnie by było ale... jeśli chodzi o lakierowane fronty to może się pokusze sam. poniżej fotka przy odbiorze mieszkania. Fronty obite i podziurawione, zbite szybka, warstwa tłuszczy na górnych szafkach i poodklejane obrzeża płyt... szkoda patrzeć ale...

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:35:45 czas Polski »
Policzyłeś im za te uszkodzenia?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:37:50 czas Polski »
Ciężko udowodnić takie rzeczy. Trochę z kaucji odebrałem ale to nawet nie kropla morzu...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2017, 21:39:44 czas Polski »
minusy wynajmu .....   niestety

Offline L4

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Czerwca 2017, 00:47:35 czas Polski »

Jak kogoś satysfakcjonuje minimum...

Tam gdzie kończy się blacik pod oknem stoi stół. On zwykle robi za miejsce przygotowań.

I wtedy jedzenie myjesz, przenosisz na stół, przygotowujesz i przenosisz na płytę? Trochę mało ergonomiczne.
Dodatkowo miejsca na lewo i prawo teraz nie wykorzystasz na nic innego poza zagracaniem kuchni.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Czerwca 2017, 06:48:59 czas Polski »
Czy Ty aby nie marudzisz przypadkiem? ;)
Zobaczę co się da z tym zlewozmywakiem jeszcze zrobić.

Offline JacekD

« Odpowiedź #14 dnia: 08 Czerwca 2017, 09:39:41 czas Polski »
Wracasz tam czy będziesz to dalej wynajmować?
Stopa zwrotu z wynajmu zwykle liczona jest na 10mc/rok (2mce w roku to Twoje koszty i ryzyko, że będzie stać puste).
To znaczy, że przez 2 lata miałeś od nich extra 4 miesiące. Jeśli te 4 miesiące nie pokrywają zużycia, to możesz marudzić :)
Jeśli chodzi o ergonomię, to piekarnik spróbował bym dać wyżej - wygodne i bezpieczniejsze przy maluchach.
Połysk może nie wygląda tak fajnie jak mat, ale czyści się łatwiej - jeśli nie masz Pani do sprzątania, to zostań przy połysku.
WWW.DREWTAK.PL