11 Lipca 2026, 19:11:30 czas Polski

Autor Wątek: pompa ciepła  (Przeczytany 5674 razy)

Offline peter

pompa ciepła
« dnia: 09 Czerwca 2017, 21:24:51 czas Polski »
panowie czy posiada ktoś pompę ciepła powietrze-woda i może się wypowiedzieć więcej na ten temat .

Offline Morświn

Odp: pompa ciepła
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2017, 23:41:28 czas Polski »
Coś tam wiem na ten temat, może nie wiele ale ze szkoły coś zostało. Pytaj może pomogę.

Offline peter

« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2017, 20:57:21 czas Polski »
rodzice planują wymienić piec co na coś wygodniejszego i pomyślałem o pompie p-w. wiem że stosuje się je głównie do nowych budynków z ogrzewaniem podłogowym ,niestety ich dom takowego nie ma . jest ocieplony ,nowe okna ale nie wiem jak się sprawuje pompa z grzejnikami. w sieci sporo sprzecznych wiadomości.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwca 2017, 21:48:22 czas Polski »
Pompa ciepła jest niskotemperaturowym źródłem ciepła więc pierwsza i najważniejsza sprawa to czy grzejniki mają wystarczającą moc, żeby przy niskiej temperaturze wody ogrzać dom.
A co do pompy powietrze woda to Ci nie poradzę bo wiem tylko tyle, ze sąsiad mając wybór wybrał jednak gruntowa pompę. Główną wadą powietrznej jest to, że czym zimniej tym jest ona mniej sprawna a przy -10 / -15 przestaje działać i tak na prawdę grzeje się wtedy elektryczną grzałką dom.

Offline peter

« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwca 2017, 22:18:54 czas Polski »
pompę gruntową ma wujek ,wymienił z olejowego, chwali sobie ,ale cena x2. Grzejniki aluminiowe więc można dołożyć "żeberek"

Offline Morświn

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwca 2017, 23:25:33 czas Polski »
Odpowiem jak ja uważam i jak bym zrobił w takiej sytuacji u siebie.

Osobiście zrobił bym sobie piec z podajnikiem na ekogroszek z dodatkowym paleniskiem i podajnikiem szufladowym.

W twoim przypadku coś wygodniejszego to gaz.

Jak miał bym się ładować w pompę ciepła to tylko gruntową i najlepiej pionową. Pozioma strasznie ogranicza nam możliwości gospodarowania działki (szczególnie ważne przy małej powierzchni) jest mniej sprawna i wychładza nam grunt.

Jak wyżej zostało napisane jest to ogrzewanie niskotemperaturowe, najlepiej podłogówka.

O czym trzeba pamiętać przedewszystkim, pompa ciepła nie ma się zwrócić, to tak jak z nowym Mercedesem. Nie kupujemy go po to by się opłacało tylko żeby było wygodnie.

Trzeba pamiętać o serwisowaniu. Jednak jest to sprzęt który ma awaryjne podzespoły wcale nie za tanie.

Podsumowując ja bym się w to nie ladował, poszedł bym w tym przypadku w gaz. Jest to technologia dosyć kłopotliwa na naszym rynku i jednak nie należąca do najtańszych. A późniejsze osiągi mogą nas rozczarować.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwca 2017, 23:34:41 czas Polski »
Gaz jest kłopotliwy?
Jeśli pójdziesz w gaz propan to nie podpisuj umowy na dzierżawę. Wtedy jest drogo. Kup zbiornik, są firmy które sprzedają używane po legalizacji. Wychodzi tanio a potem tankujesz gdzie i po ile chcesz. Jak dzierżawa to wtedy drogo. W ziemny się nie bawiłem to się nie wypowiem.

Offline Morświn

« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwca 2017, 00:45:37 czas Polski »
Źle to napisałem.

Poszedł bym w gaz.

A zdanie o klopotliwosci było do pomp ciepła. :)

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwca 2017, 07:48:08 czas Polski »
W całej rozciągłości popieram przedmówców.
Jestem może starej daty, ale w naszych warunkach klimatycznych nie stawiał bym tylko na pompę jako jedyne źródło ciepła.

Przewinęło mi się przez palce już kilka budów gdzie była tylko rekuperacja itp., a po pierwszej zimie ludziska dzwonili o zwiększenie mocy na przyłączu, lub kładli przyłącz gazowy.
Sam mam "solary" no i fajnie gdy są dni słoneczne, ale gdy się trafi tydzień niepogody to buforu brakuje i trzeba jarać w piecu.

Offline peter

« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwca 2017, 09:49:46 czas Polski »
rodzice myśleli o piecu na ekogroszek lub pelet ,ale chciałem dla nich coś wygodniejszego (wiek 70+)  bez schodzenia do piwnicy. W ich miejscowości nie ma gazu ziemnego więc zostaje zakup zbiornika. Będę musiał poczytać na temat kosztów.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwca 2017, 10:09:06 czas Polski »
Użytkuję taki zbiornik 8 lat. Jeśli masz jakieś pytania to wal śmiało.
Przypomnij skąd jesteś?

Offline a3756

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwca 2017, 08:42:17 czas Polski »
 Sa pommpy powietrzne wysokotemperaturows typu ht np dankin takie robi i ich sprawnosc przy -20 to jak pamietam to 1 do 1. Koszt to 18000 tys. Mozna tez uzywac do dogrzewania pompy ciepla powietrze powietrz np. Klimatyzator inwertorowy dosyc fajnie sie sprawuje.

kerry

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwca 2017, 09:02:29 czas Polski »
18000 tys.
Wrrr... Albo 18 tys. albo 18000 :D

Offline a3756

« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwca 2017, 09:49:45 czas Polski »
No fakt cena mi się przestawiła i jest to cena samej jednostki zewnętrznej ale proszę o wybaczenie gdyż odsypiam jeszcze tatry. A cały zestaw to pewnie ponad 30 000 zł albo i lepiej tu jest komplet.
https://www.kupklimatyzator.pl/produkt/2187_Pompa_ciepla_Zubadan_Inverter_PUHZ-SHW112YHAEHSC-YM9EC_moc_grzewcza_1191_kW_Mitsubishi/

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwca 2017, 11:41:43 czas Polski »
lepiej kup piec firmy auer, pisze bo mam to sprawdzone. 1/2 tego co najbardziej oszczedny piec vailanda, cicho chodzi, nie ma sraczki z serwisowaniem bo nie ma co pasc, mega wygoda, zwroci sie za 3-5 lat w zaleznosci jak uzytkujesz i ile grzejesz dziennie.

pompa ciepla to taki kaprys ktory wstepnie daje ci jakas temperature, w zimie powiedzmy do 15-20st jak masz rzeczywiscie wszystko tak zrobione jak trzeba ale pozniej i tak musisz woda podgrzac minimum na 30-40 stopni i caly twoj misterny plan idzie w piz...
do tego jak cos padnie to pamietaj ze to nie sa tanie rzeczy ;D

to takie lobby pierwcow ekologi ktora oczywiscie z ekologia ma tyle wspolnego co dzisiejsze hybrydowe samochody ;D
czyli koszty duze, mizerne efekty, dokladac trza a jak padnie to placzesz.

temat przerabiany na automatyce u kilkunastu klientow