01 Lipca 2026, 19:08:26 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw z ambicjami...  (Przeczytany 13738 razy)

mefjuu

• Gość
Odp: Plac zabaw z ambicjami...
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Lipca 2017, 21:40:52 czas Polski »
Ten gorszy materiał zaczął po ekspozycji na słońcu puszczać soki przez gniazda żywiczne :|. Niestety wyszło to dopiero po montażu.
Na drugim foto widać jeden z przygotowywanych zastrzałów - nie będę ich montował i zrobię nowe. Ale na pierwszym zdjęciu jest słupek konstrukcyjny i już taki musi zostać. Strugę żywicy wytarłem benzyną, ale na pewno będzie dalej puszczać. Jestem trochę zmartwiony tym, bo jednak nie chciałbym aby dzieciaki "nadziały" się na takie lepkie niespodzianki. Co o tym myślicie? Może jest jakiś sposób aby się tego pozbyć? Np. wydłutować kilkucentymetrowy fragment i wstawić na kleju wstawkę z obcego drewna? Sękownik i krążki drewna odpadają, bo te gniazda mają podłużne kształty.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #31 dnia: 23 Lipca 2017, 21:50:48 czas Polski »
nie chciałbym Cię martwić, ale wg. mne ta żywica, to dopiero zaczęła wychodzic...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Lipca 2017, 21:58:59 czas Polski »
Tak jak pisałem, drugie foto to zastrzał z którego leje się okropnie, więc materiał do wywalenia. Ze słupka się uspokoiło, poza tym w większości będą one obudowane boazerią. A tam gdzie będzie się lało - trudno, trzeba będzie czasem przeglądnąć i wytrzeć.

No, ale błędów nie popełnia ten kto nie robi nic.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #33 dnia: 23 Lipca 2017, 22:38:06 czas Polski »
to nie błąd

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Lipca 2017, 22:51:16 czas Polski »
to nie błąd

Jak nie? Myślę, że mogłem ten materiał wcześniej, tj. przed obróbką odrzucić po głębszej analizie jego jakości.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Lipca 2017, 09:10:19 czas Polski »
puszczać soki przez gniazda żywiczne
Nie uchroni Cię to całkowicie przed żywicą ale ja wydłubywałem takie gniazda jak najgłębiej się da (np tapeciakiem) a później wypłukiwałem takie gniazdo nitro przez strzykawkę i igłę by jak najgłębiej weszło. Po wyschnięciu szpachlowanie i dopiero malowanie. Efekt jest zadowalający.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lipca 2017, 09:12:09 czas Polski »
Czym szpachlowałeś (jakaś specjalna szpachlówka na zewnątrz?) i czy impregnat później przykrył tę szpachlę?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Lipca 2017, 09:17:02 czas Polski »
Malowałem lakierem bezbarwnym więc było to trochę widoczne chociaż szpachlówkę możesz dobrać do drewna i naprawdę nie ma tragedii. Szpachlówka jest na bazie wiórów danego drewna i przyjmuje impregnaty również (teoretycznie).
Nie pamiętam dokładnie jakiej firmy używałem ale ogólnie coś tego typu:

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Lipca 2017, 09:24:06 czas Polski »
Nieraz używałem szpachlówek do zastosowań wewnętrznych. Rozumiem, że z powodzeniem mogę użyć tych samych środków pod chmurką. Zrobię próbę czy pociągną trochę koloru z impregnatu.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Lipca 2017, 09:35:52 czas Polski »
No ja jednak bym zerknął czy nadają się na zewnątrz :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: 26 Lipca 2017, 10:37:58 czas Polski »
@m_kola, jak długo masz pod chmurką zaprawki robione tą szpachlówką? Gadałem dziś z gościem w sklepie i mówił, że te wszystkie szpachle powyłażą prędzej czy później. Radził, żeby lepiej zrobić wklejone wstawki z drewna...

Offline marcin6391

« Odpowiedź #41 dnia: 26 Lipca 2017, 16:07:55 czas Polski »
Z mojej praktyki mogę powiedzieć, że wszystko zależy od ilości nałożonej szpachli.
Wielokrotnie używałem przy ,np. ławkach i jest ok.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 27 Lipca 2017, 09:22:19 czas Polski »
A czego konkretnie używałeś?

Offline Lechu

« Odpowiedź #43 dnia: 27 Lipca 2017, 10:15:44 czas Polski »
Mam zagwozdkę jak łączyć miejsca gdzie do skrzyżowania dwóch słupów (łączę na wręb wzajemny) dołożyć trzecią belkę. Obawiam się, że dostawiając ją na czop, słup w którym pod niego wybiorę materiał będzie osłabiony. Jakieś sugestie jak do tego podejść?
Hej mefjuu
Jak w koncu wykonales to laczenie?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #44 dnia: 27 Lipca 2017, 11:44:13 czas Polski »
A czego konkretnie używałeś?

Różne.
I w pudełku i w tubce.
Firm nie pamiętam. Kupuję w sklepie z lakierami i akcesoriami do.drewna