30 Czerwca 2026, 06:09:40 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw z ambicjami...  (Przeczytany 13726 razy)

mefjuu

• Gość
Plac zabaw z ambicjami...
« dnia: 13 Czerwca 2017, 10:10:43 czas Polski »
Przyszła kolej i na mnie. Dzieci akurat w takim wieku, że taki domek im posłuży przez parę następnych lat, a i w rodzinie trochę małych dzieciaczków jest, więc myślę, że budowla będzie odpowiednio spożytkowana :).

Zgrubny szkic jest na razie na kartce, belki już wstępnie rozcięte, a wkrótce powstanie porządny rysunek w SketchUpie. Konstrukcja będzie miała psim swędem fundament z prawdziwego zdarzenia, ale o tym wkrótce.

Na pewno liczę na Wasze wsparcie, bo z takim formatem ciesielki jeszcze nie miałem do czynienia. Małymi krokami idziemy do przodu :).

Pierwszy dylemat dotyczy łączenia belek poziomych (na których będzie podłoga ~1,5m nad ziemią) do słupów pionowych. Całość robiona z belek 100x100, które już po przestruganiu mają ok. 94x94 mm. Pytanie brzmi:
Czy wystarczy jak poziome belki będą łączone czopem na 1/3 szerokości i głębokości, o tak jak na rysunku? Dojdą oczywiście zastrzały, ale nie jakieś długie, bo nie chcę przesłaniać nimi za bardzo wejścia pod domek, czyli do piaskownicy.

Offline marcin6391

Odp: Plac zabaw z ambicjami...
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2017, 11:57:18 czas Polski »
musisz jeszcze poskręcać śrubami - ja używam 10x200
coś w tym stylu (pierwszy przykład z gugla ) -     https://e-armet.pl/pl/p/Wkret-drewno-12x100-6-kt./855?gclid=CK2LxZnHutQCFcngGAod65YIBg

zastrzał min 50 cm
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2017, 11:58:52 czas Polski wysłana przez marcin6391 »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2017, 12:20:06 czas Polski »
Śruby to oczywistość (choć samo miejsce kręcenia przy takim czopie już nie - ale o to na kolejnym rysunku zapytam).
Myślałem jednak o ciesielskich 8 x (np.) 140.
Średnica 12 mm nie za dużo jak na słup 95 mm?

Offline Mag84

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2017, 14:07:51 czas Polski »
w tempie żółwia zaczynam robić to samo :) i nawet na tej samej wysokości mam belki :) będę więc obserwował !! Jak zaleję kotwy zacznę swój wątek ...

Co do łączenia nie chciałem się bawić więc po prostu zrobiłem wcięcia w belce pionowej na 4 cm i  będę wstawiał belkę poziomą w pionową i łączył na wkręty ciesielskie + zastrzały :) 

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2017, 14:11:42 czas Polski »
Co do łączenia nie chciałem się bawić więc po prostu zrobiłem wcięcia w belce pionowej na 4 cm i  będę wstawiał belkę poziomą w pionową i łączył na wkręty ciesielskie + zastrzały :)

Teź można, ale narożny słupek, który ma na wejściu 95 x 95 mm, oberwie po 40 mm z dwóch stron więc zostanie z niego 55 x 55 mm - czy to nie za mało by trzymać resztę konstrukcji? I to nie balustradę, ale konstrukcję domku, płatew pod dachem...

Offline Salbertone

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2017, 14:14:57 czas Polski »
Przymierzam się do takiego projektu w przyszłości. Chętnie podpatrzę:) Powodzenia w realizacji:)
Never underestimate a dad with woodworking skills

Offline Mag84

« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2017, 14:35:20 czas Polski »
Teź można, ale narożny słupek, który ma na wejściu 95 x 95 mm, oberwie po 40 mm z dwóch stron więc zostanie z niego 55 x 55 mm - czy to nie za mało by trzymać resztę konstrukcji? I to nie balustradę, ale konstrukcję domku, płatew pod dachem...

Moim zdaniem zupełnie nie ma to znaczenia gdyż tak de facto nie będzie to pusta przestrzeń a wszystko będzie zespolone - po dołożeniu ścian raczej (ale ja nie stolarz ja amator) nie powinno to rzutować ;) Najwyżej będę wzmacniał jakoś ?!

Jak przeszukasz trochę forum to są wątki gdzie tak wykonywano - visMajor tak robił :)

Offline look_as

« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2017, 18:36:50 czas Polski »
Spokojnie czopy wystarcza. Jak to skleisz dodatkowo to będzie pancerne (z zastrzałami). Na dobra sprawę śrubnie będziesz potrzebował ale jak bardzo chcesz ciesielskie jak najbardziej się tu sprawdza.
Sugeruje ci wykorzystać drewno konstrukcyjne klejone- dostaniesz gotową Belkę, gładką wytrzymała i nie skręcająca się ani nie pękająca. Zerknij w mój wątek jak robiłem stół biwakowy z zadaszeniem. Na tamtym etapie nie czułem się na siłach robić czopy i gniazda dla całej konstrukcji i poziome belki łączyłem kołkami fi 20 mm na przestrzał. Trzyma do dzisiaj i spokojnie mogę polecić do tego typu konstrukcji która chcesz zrobić. Drewno które użyłem to właśnie klejonka konstrukcyjna. Po ponad roku dalej prościutka.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2017, 18:40:04 czas Polski »
Widziałeś stado dzieci na takim domku ?
Ja codziennie widuję i widzę co wyprawiają i jakie mają pomysły....
Dlatego używam śrub .....

Offline look_as

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwca 2017, 23:17:27 czas Polski »
Poczekajmy na szkic domku. Natomiast jeżeli będzie to standardowy domek bez żadnych wystających samonośnych balkonów ani dziwnych dźwigni to dalej obstaje ze prawidłowo wykonany czop, porządnie wklejony i uzupełniony zastrzałem przy belce 100x100 będzie tutaj rozwiązaniem aż nadto wystarczającym.
Osobiście jeżeli bym miał dawać śruby ciesielskie to już nie robiłbym czopow. Z zastrzałów natomiast w żadnym wariancie bym nie rezygnował.
Czekamy na szkic całości :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2017, 07:59:06 czas Polski »
Oto szkic konstrukcyjny, na razie bez niuansów wykończeniowych. Chciałbym abyście ocenili konstrukcję pod względem wytrzymałości i wymiarów. Ponadto:

- czy barierka z jednej strony schodów się sprawdzi?
- czy balustrada nie jest za wysoko? (~70 cm)
- czy takie krokiewki (z krawędziaków 10 x 5 lub 9 x 4) są potrzebne przy małym daszku (pomieszczenie zamknięte ma 1,4 x 1,4 m)

Całość będzie stałą na prawdziwym fundamencie, który pozostał po małym budynku gospodarczym. Szkoda siły żeby go rozbijać, więc kotwy pod słupy będą osadzone na chemii, a wierzch fundamentu będzie obity deską w celu zrobienia siedziska dookoła piaskownicy.

Offline L4

« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2017, 11:16:12 czas Polski »
Drabinka od razu przy zjeżdżalni będzie prowokować dzieciaki do przeskakiwania z jednego na drugie, co się może skończyć bolesną nauczką.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2017, 11:37:14 czas Polski »
"Zwolnienie" ma rację.
Ja bym tylko dodał by szczeble drabinki robić na wpusty i nie dawać śrub tylko kleić!
U mnie nawet nie było widać jak przegniło od środka przez śruby. Żonie noga wpadła, mało nie rozcięła nogi o śruby.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2017, 11:39:49 czas Polski »
Moja żona tez nalega aby odseparować schody od zjeżdżalni. A zrobiłem tak jak na rysunku, bo chciałem uzyskać odsłonięty narożnik fundamentu (ławki) do siedzenia.

@m_kola - minusem klejenia jest problematyczna ew. późniejsza wymiana stopni.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Czerwca 2017, 11:51:04 czas Polski »
Bez przesady, to tylko głupia drabinka.
Wolę wymienić całą drabinkę niż nogę ;)