02 Lipca 2026, 21:52:17 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw z ambicjami...  (Przeczytany 13756 razy)

mefjuu

• Gość
Odp: Plac zabaw z ambicjami...
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Sierpnia 2017, 23:01:07 czas Polski »
Mam zagwozdkę jak łączyć miejsca gdzie do skrzyżowania dwóch słupów (łączę na wręb wzajemny) dołożyć trzecią belkę. Obawiam się, że dostawiając ją na czop, słup w którym pod niego wybiorę materiał będzie osłabiony. Jakieś sugestie jak do tego podejść?
Hej mefjuu
Jak w koncu wykonales to laczenie?

Tą dostawioną nieprzelotową belkę nie czopuję w żaden sposób w drewnie, tylko przekręcam śrubą w "end grain" i z boku (w niewidocznym miejscu) łapię dwoma kątownikami. Zamiast kątowników można użyć wieszaków do legarów (nazwy handlowe: "wieszak lekki" albo "ceownik podparcia"), ale akurat żaden mi nie spasował wymiarowo do belki

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Września 2017, 09:18:16 czas Polski »
W temacie budowy domku ciągle coś się dzieje...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Września 2017, 09:19:30 czas Polski »
Ogromna ilość czasu schodzi na 3-krotne malowanie wszystkich elementów przed złożeniem... Na zdjęciu prawie cała docięta podłoga i elementy balustrady. Se wymyśliłem ozdobne frezowania, czyli + kilka h roboty :)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #48 dnia: 08 Września 2017, 09:38:07 czas Polski »
Gont możesz też na górze docisnąć - nie będzie go wiatr podrywał .

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Września 2017, 10:18:29 czas Polski »
Oczywiście tam ma iść listwa, ale jeszcze nieprzygotowana jest.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Września 2017, 09:19:16 czas Polski »
Prace idą naprzód. Na "szkielet" poszła wiatroizolacja m. in. po to, by dzieciaki miały białe ściany w środku :) i nie zalewało środka w razie gdyby oblicówka przepuściła. Samą deskę trzeba jeszcze drugi raz pomalować. Poza okiennicami i drzwiami zostało jeszcze parę detali do wykonania.

No a huśtawka i ścianka wspinaczkowa raczej pojawią się na raczej wiosnę. Teraz jeszcze muszę zrobić jakąś podstawę pod "lądowanie" zjeżdżalni i posprzątać całość wokół. Po wyplewieniu chwastów zaciągnę zieloną geoszmatę, a na wiosnę może jakąś trawę się posieje. Albo i nie - będzie mniej koszenia :)

PS. "Czapki" (12 x 12 cm) na słupkach zostały zrobione ze spreparowanego "bieda-KVH" :) (bałem się, że jak z jednego kawałka je wytnę, to się rozeschną i będzie kiepski efekt)
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2017, 09:20:47 czas Polski wysłana przez mefjuu »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Września 2017, 09:19:49 czas Polski »
c.d. zdjęć.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Listopada 2017, 00:54:17 czas Polski »
No dobra, na ten rok już naprawdę starczy. Buda zamknięta, teren wyczyszczony. Na wiosnę piach, huśtawka i pewne ścianka.

Offline Lechu

« Odpowiedź #53 dnia: 19 Listopada 2017, 07:57:51 czas Polski »
No i super mefjuu! Prezentuje sie elegancko. Dobrze ze zainwestowałes te kilka (nasfie) dodatkowych godzin i dodales rozne detale typu wyfrezowane deski w balustradzie, zaciete belki, itd. Robi robote! Jak dla mnie super. Mysle ze dzieciaki beda zachwycone (moje na pewno by były).

Btw. Czym malowałeś samą konstrukcję że udało się uzyskać taki kolor?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Listopada 2017, 09:32:04 czas Polski »

Offline look_as

« Odpowiedź #55 dnia: 19 Listopada 2017, 12:25:15 czas Polski »
Wyszło bardzo fajnie!

Tak jak wspomniał kolega Lechu, drobne detale dodają tutaj bardzo dobrego efektu.
Świetna realizacja.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 20 Listopada 2017, 06:21:47 czas Polski »
Czym malowałeś samą konstrukcję że udało się uzyskać taki kolor?

Impregnat Sadolinu w kolorze "pinia".

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #57 dnia: 20 Listopada 2017, 07:42:03 czas Polski »
Ładne te deski balustrad i te śruby zamkowe dodają "smaczku:  ;)
Pozdrawiam Tomek

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 20 Listopada 2017, 10:43:03 czas Polski »
Świetnie to wygląda. Jak prawdziwy budynek szkieletowy - membrana i w ogóle ;), ocieplenie natryskowe też jest? :).

Trochę te schody wydają mi się strome. Jakie to nachylenie?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 20 Listopada 2017, 10:49:07 czas Polski »
Schody trochę strome są ze względu na ograniczający beton w który chciałem je zakotwić. Ale dziewczyny już się przyzwyczaiły.

Membranę dałem na "szkielet" tylko po to, żeby potem nie wykańczać szalówki od wewnątrz. W sumie to nie do końca poprawnie, bo ta szalówka jest kręcona od razu na membranę, bez dylatacji w postaci kontrłat.