06 Maja 2026, 05:47:00 czas Polski

Autor Wątek: wiercenie i wkręcanie  (Przeczytany 8056 razy)

Offline Salbertone

wiercenie i wkręcanie
« dnia: 13 Czerwca 2017, 13:14:01 czas Polski »
Na elektronarzędziach zupełnie się nie znam, więc proszę o pomoc w wyborze wiertarko-wkrętarki.
Do wydania mam max 300 zł, ale oczywiście jak się da taniej to super.
Sprzęt może być sieciowy, na kablu.
Chciałbym, żeby był jak najbardziej uniwersalny.
Główne przeznaczenie to wkręcanie wkrętów w drewno.
Mam do zrobienia ogrodowe prace z desek z palet, i potrzebuję czegoś do skręcania, przykręcania kątowników, płaskowników itp.
W przyszłym roku będę kombinował z jakimś mini domkiem dla dzieci (placem zabaw) i chciałbym, żeby wkrętarka również tam znalazła zastosowanie.
I jak przyjdzie przykręcić drzwiczki czy zmontować szafeczkę z Ikei, to żeby też się dało:)
Nie potrzebny mi super mocny czołg, ale żeby też się nie okazało, że z dłuższym wkrętem sobie już nie radzi.
Poradźcie co kupić, albo przynajmniej czego szukać, na co zwracać uwagę, co jest ważne.
Jakaś moc konkretna, marka, osprzęt?
Szukać czegoś w zestawie czy bity i wiertła dokupować osobno?
Można mnie śmiało traktować jak laika w tej materii :) Będę wdzięczny za wszelkie porady. Tudzież linki:)
Never underestimate a dad with woodworking skills

Nożyk

• Gość
Odp: wiercenie i wkręcanie
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2017, 13:38:01 czas Polski »
Ciekawym rozwiązaniem może być http://twoja-gazetka.pl/lidl-gazetka-17649-14-31 lecz niech się fachowcy wypowiedzą.

P.S. osobiście zastanawiam się nad zakupem jako nieco większy śrubokręt elektryczny.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2017, 13:44:30 czas Polski »
Użytkuję takie dwie od 2-3 lat. Są poręczne i dla mnie użyteczne. Jak przy pozostałych - brakuje drugiego aku, dlatego mam dwie.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2017, 13:47:17 czas Polski »
Mam ta wkretarke od okolo roku. Jestem bardzo zadowolony. Zadziwiajaco dobry czas pracy, z wierceniem w drewnie radzi sobie bez problemu. Wygodna i poreczna. Teraz chce kupic druga. Zdejomowany uchwyt wiertarski jest swietny.
Z wad to po roku uzytkowania pojawily sie spore luzy poprzeczne ale do przezycia przy wykozystaniu sprzetu. Ostatnio wiercilem nia w swierku, wiertlem lopatkowym 25mm. Nie powiem ze "szlo jak w maslo" ale spokojnie pare takich otworow dalem rady wywiercic.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2017, 14:45:11 czas Polski »
Sprzęt może być sieciowy, na kablu.
jesli moze byc na kablu to walisz jakas wiertareczke bez udaru a nie skubiesz sie z wkretarkami po piniadzach, zawsze to inaczej ...
co do modeli i marek to powiedzmy sobie szczerze hilti za 300 zeta nie kupisz wiec zostaja marketowki!

Jedz do casto, przejdz sie po polsce ze sprzetami krecacymi i sam ocen jakos wykonania, mozliwosci, bicia wrzeciona, ergonomie.
Sam robie na protoolu i festoolu, koledzy jak pisali na parksajdach i chwala. Ja mam inne potrzeby niz tylko drewno i wior. U mnie wkretarki tez jezdza po budowach i nie pozwole sobie na slabe aku i rozpadajacy sie sprzet poniewaz zwyczajnie na tym zarabiam i kazde opoznienie powoduje straty.

W tanszych wkretarkach nie spodziewaj sie ze na jednym aku bedziesz wiercil caly dzien i ze po jakims czasie nie bedzie bic na wrzecionie jak u Raffiego.

Dlatego pisze ze lepiej na 230v jesli masz stacjonarna prace jest lepszym rozwiazaniem. Cena ta sama a na pewno znajdziesz cos dla siebie - od malych pierdolek po wieksze "monstra"

Kazdy z nas inaczej postrzega swoj sprzet na swoje potrzeby wiec ciezko cos doradzic z taka kasa. Amigorg potrafi duzo rzeczy zrobic sam, naprawic sprzet jak i go udoskonalic. Wiec jesli kupi taki sprzet to sobie go naprawi czy udoskonali swoimi sposobami. Pytanie czy Ty masz na to czas, checi oraz umiejetnosci.

Aku zawsze mozna dokupic... jesli nie to tak jak Ami kupujesz 2 sprzety i tez fajnie. Jesli nie potrzebujesz zarobkowo orac to wez cos na 230v i bedzie sluzyc lepiej i dluzej niz wkretarki w tej samej cenie chociazby z uwagi na to ze z aku sa problemy.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2017, 15:37:46 czas Polski »
Właśnie chyba wolę z kablem, bo do akumulatorów nie mam zaufania. Chciałbym coś na dłużej.
Ale fakt faktem dużo używać sprzętu nie będę. Średnio pewnie z 10 razy w roku się przyda. Nie co dzień się skręca kompostownik albo furtkę.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2017, 16:51:54 czas Polski »
Zobacz meec z juli. Czerwona seria na 3 lata gwarancji. Można dokupić aku, mają cały czas na sklepie

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2017, 17:20:55 czas Polski »
Jeśli będzie tylko jedna to w miarę mocna wiertarko-wkrętarka musi być. Koniecznie na akumulator. Koniecznie też Li-Ion . Jak przyjdzie czas wiercenia większych otworów to mała nie starczy. Zaletą tej małej jest tylko jej rozmiar i waga.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2017, 17:30:07 czas Polski »
nie może być jedna do wszystkiego ....
Jakaś promocja na zielonego bosza była ostatnio - wiertarkę w sensie - coś koło 200 zeta
Do tego ta wkrętarka z Lidla i będzie git.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwca 2017, 18:46:03 czas Polski »
Kozio a dlaczego koniecznie akumulator?

Meec z Juli wygląda ciekawie ale jest do kupienia tylko stacjonarnie w markecie a u mnie Juli niet.

Teoretycznie jakąś budżetową wiertarkę mam. Mogła by być więc sama wkrętarka. To powiększa możliwości wyboru?

Offline jasiop

« Odpowiedź #10 dnia: 13 Czerwca 2017, 18:46:52 czas Polski »
Jak na kablu to może Skil, ale koniecznie wersja dwubiegowa ...
koszt ok 210 zł
Jasio P - Rzeszów

Offline marcin6391

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Czerwca 2017, 19:04:58 czas Polski »
Jula robi już wysyłki. Można normalnie zamawiać z dostawą kurierem.
Zgadzam się z rogatym, wkrętarka tylko na baterie. Często trzeba gdzieś z nią wleźć, skakać po dachach czy skręcać szafki. Kabel przeszkadza (przynajmniej mnie). Leży mi kablowa wkrętarka i się kurzy, wyciągam  od wielkiego dzwonu. Dlaczego? Bo mi ten kabel przeszkadza (jak już mówiłem ;) ). W sumie sporo zależy od rodzaju pracy. Jak bym działał tylko w warsztacie to może jeszcze kablowa. Jak zaczynasz coś robić w ogrodzie czy, nie daj, na montażach to już latanie z przedłużaczem robi się męczące.

Offline Salbertone

« Odpowiedź #13 dnia: 13 Czerwca 2017, 19:07:20 czas Polski »
Ale chyba nie cały asortyment można kupić online.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Czerwca 2017, 19:55:04 czas Polski »
Jak wkrętarka na aku.to tylko markowa. kropka
Tu kolega nie chce wydawać kasy i ja to rozumiem -sam mam marketówki i jak trzeba to rozładowana >:(
Kupiliśmy z kolegą z internetu parę lat temu,za grosze do 100zł z przesyłka sieciówki i ja jestem zadowolony do dziś :)
Fakt kabel dałem dłuższy no i z mojej głupoty pourywałem w środku plastikowe zatrzaski ale pasek gumy i po problemie.
Skręcam,rozkręcam a otwory to wiertarką wiercę,ot i kto mi zabroni ;D :P
W zasadzie to bez sensu porównywanie sieciówek i wkrętarek bo to nie ta liga,a jak pisałem jak wkrętarka to tylko markowa,a przynajmniej z dobrym aku.
Syn kupił (znaczy ja kupiłem na zamówienie)sieciówkę z biedronki i też jest zadowolony. ;)