23 Czerwca 2026, 16:12:18 czas Polski

Autor Wątek: brzoskwiniowy stoliczek  (Przeczytany 7834 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: brzoskwiniowy stoliczek
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Czerwca 2017, 20:25:58 czas Polski »
Ajm sory. Zapomniałem o tym. Ale faktycznie przez komórke widzę ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Mag84

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Czerwca 2017, 09:49:45 czas Polski »
cd prac

Zalałem pozostałą część krążków :)

Musiałem też sprawdzić jak to wygląda po zeszlifowaniu - w miejscu gdzie żywica była lana w pon zeszlifowałem krążki. Jak widać na ostatnim zdjęciu żywica trochę zciekła i na wierzchu pozostały jedynie trociny tak więc dzisiaj zeszlifuję już całość i pouzupełniam dodatkowo ubytki. Zacznę też powoli robić nóżki do stoliczka bo jutro nie pracujemy.

Bogatszy o doświadczenie wiem, że jeśli miałbym to robić jeszcze raz zmieszałbym trociny z pyłem ze szlifierki - na zdjęciach widać doskonale że są miejsca gdzie masa jest idealnie zbita i gładka .... środek troszkę nie zaciekawie wygląda.

Offline chaos

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Czerwca 2017, 10:14:04 czas Polski »
Zapowiada się ładny stolik. Ile żywicy zalałeś i jaki to koszt?
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Czerwca 2017, 22:55:50 czas Polski »
Oo.. ciekawie się dzieje! Będę podglądał!

Offline Mag84

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Czerwca 2017, 09:48:01 czas Polski »
c.d. prac środa

Zdjęcie ramki i zeszlifowanie całości. Wydawało mi się, że jest trochę za ciemno więc chcąc rozjaśnić blat a jednocześnie chcąc pouzupełniać drobne wgłębienia na szybko zrobiłem masę szpachlową z pyłu i kleju. Po wyschnięciu materiału całość zeszlifowałem, założyłem ramkę.

Ramka została przycięta na wysokość 26 mm (sklejka + krążki miały średnio 24 mm) więc pozostawiłem 2 mm na żywicę.

Wylałem żywicę - i w początkowej fazie wyglądało to super .... poranek jednak ukazał coś zupełnie innego !!

Na żywicy pojawiły się bąbelki powietrza które zastygły. Pod światło nie wygląda to dobrze, ale jest to nauka na przyszłość. Za szybka reakcja i za szybkie schnięcie materiału. Zapewne autoklaw dałby rezultat rewelacyjny.
W chwili obecnej więc do wykonania zostały następujące prace:

1. papier o gradacji powyżej 600 - myślę że 1500 i więcej będzie lepiej
2. pasta tempo do spolerowania
3. po wyprowadzeniu powierzchni na maksimum jak się da całość pociągnę pędzlem z żywicą :) I mam nadzieje że to poprawi wygląd.

Offline Mag84

« Odpowiedź #20 dnia: 16 Czerwca 2017, 09:48:32 czas Polski »
i zdjęcia z wczoraj :(

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 16 Czerwca 2017, 16:56:37 czas Polski »
Mag84
Problem z bąbelkami powietrza nie wynika z zaszybkiej reakcji ani szybkiego schnięcia materiału, tylko z powodu tego, że nie użyłeś palnika do usunięcia tych właśnie bąbelek. Należy palnikiem nad powierzchnią żywicy (około 3 cm) podgrzewać (przemieszczając płomień od krawędzi do krawędzi) żeby bąbelki popękały. Jeżeli tak zrobisz, to następnym razem żadne bąbelki się nie pojawią i będzie "lustro"😉. Najlepsza żywica do tych prac, to West system, jest transparentna i bardzo dobrze się rozlewa.
Pozdrawiam,
Marek

Offline Mag84

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Czerwca 2017, 12:26:14 czas Polski »
Dzięki MarekS - a czy na chwilę obecną również mogę użyć palnika i zredukować te dziurki czy to już jest za późno ? Póki co zeszlifowałem wszystko a dzisiaj jeszcze dokładnie spoleruję. Dziurki są i bardzo rażą :(

a wczoraj wziąłem się za robienie nóg oraz łączeń :)

Nogi są z jesiona, łączenia zaś zrobię sobie z dębu :) Znalazłem w czeluściach desek dwie dębówki. Całość najpierw zheblowałem, potem puściłem przez grubościówkę, przeciąłem wzdłużnie i uzyskałem deski o gr. 14 mm. Następnie je dociąłem.

W nogach zacząłem robić czopy więc łączenia dolne (na 1/2 h stołu) będą wpuszczone w nogi, zaś łączenia górne przyblatowe zrobię tak, aby blat wchodził w środek .... nie wiem czy dobrze tłumaczę, ale z czasem będzie widać co i jak ....

Jedną nogę już trochę zepsułem - dzisiaj jeszcze muszę podostrzyć dłuta 

Offline Mag84

« Odpowiedź #23 dnia: 17 Czerwca 2017, 12:26:56 czas Polski »
c.d.

Offline Mag84

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Czerwca 2017, 12:29:26 czas Polski »
a tu ciekawostka :) wyjąłem zakupiony jakiś czas temu miernik kąta :) po położeniu na blacie piły wyzerowałem go, a następnie na maksa ustawiłem piłe na 90st i przyłożyłem ponownie ... i okazało się że nawet nie mogę ustawić kąta 90 st :) No po prostu bajka ..... ktoś wie jak zrobić magicznie żeby te 90st uzyskać ?
Rozebrałem piłę, wszedłem nawet pod piłę gdyż myślałem że może gdzieś jakiś kawałek wpadł i blokuje delikatnie - ale tam nic nie znalazłem. No nie jestem w stanie tych 90st uzyskać ...... :(

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 17 Czerwca 2017, 15:49:05 czas Polski »
To PTS 10 - od strony blatu są otwory, przez które można dokręcać śrubki służące do regulacji ustawienia piły pod kątem 90 stopni i 45 stopni.
Zajrzyj do instrukcji.

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 17 Czerwca 2017, 15:56:21 czas Polski »
Mag84
Teraz, to już jest "pozamiatane". Najlepiej zeszlifuj to do zera i wylej jeszcze raz. Jeżeli tego nie zrobisz, to będziesz żałował za każdym razem, jak spojrzysz na ten stolik😉.
Pozdrawiam,
Marek

Offline Mag84

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Czerwca 2017, 08:14:46 czas Polski »
To PTS 10 - od strony blatu są otwory, przez które można dokręcać śrubki służące do regulacji ustawienia piły pod kątem 90 stopni i 45 stopni.
Zajrzyj do instrukcji

rozumiem amigorg że od spodu ?

Offline Mag84

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Czerwca 2017, 08:26:07 czas Polski »
sobota minęła mi robieniu łączeń :) Jakoś się udało. z 8 czopów 2 spieprzyłem, z 3 jestem zadowolony, a 3 są w miarę ok. Ostatnie 2 zrobiłem z użyciem frezareczki i żałowałem że tak nie było od początku ..... :(

Górne łączenia nóg zrobione są tak, aby blat stolika opierał się na nóżkach i chował się w łączenia :)

i niestety tak jak napisał mi Marek chyba skończy się na szlifowaniu całości i ponownym wylaniu - a co będzie jak nie wyjdzie ? Do 3 razy sztuka ?

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Czerwca 2017, 10:29:04 czas Polski »
Mag84
Wyjdzie, tylko użyj palnika😉
Pozdrawiam,
Marek