04 Maja 2026, 07:49:32 czas Polski

Autor Wątek: Stojak statyw do wiertarki  (Przeczytany 10529 razy)

Offline Radosny

Stojak statyw do wiertarki
« dnia: 20 Czerwca 2017, 13:15:17 czas Polski »
Witam,

Czy ktoś z Was posiada takie cudo i czy możecie wyrazić swoją opinię czym różni się przystawka no name za 50-80zł. od przystawki Wolfcraft 4522000 a 150zł.
tańsza opcja 80zł.:
https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/elektronarzedzia-przenosne-i-akcesoria/wiertarki-wkretarki-i-mloty/akcesoria-do-wiertarek-udarowych/stojaki/stojak-do-wiercenia-pionowego-condor.html?gclid=CKzD-tikzNQCFRWBsgodNdoABw&dclid=CK7hidmkzNQCFUxIGAodYEcBDw
allegro 50zł.:
http://allegro.pl/przystawka-do-wiertarki-stojak-statyw-hit-cena-i5628838870.html#thumb/2
Wolfcraft 150zł.:
https://www.ceneo.pl/11015433;pla?se=GbURRsztAQADmQ9B5qLdLKU3m_HZ5_bB&gclid=CLb_x_ykzNQCFcWjGAodDhkAYw#tab=spec

Ciekawe czy te ceny mają wpływ na precyzję lub materiały z którego stojak jest wykonany?

Offline L4

Odp: Stojak statyw do wiertarki
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2017, 13:22:34 czas Polski »
Jak patrzałem kiedyś w ciastoramie na ten wynalazek (nie pamiętam z którym logo) to mnie precyzja wykonania i pracy odstraszyła dość mocno.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Czerwca 2017, 13:27:04 czas Polski »
Wiem ,że łatwo jest rządzić się cudzymi pieniędzmi, ale naprawdę lepiej jest kupić Wolfcraft'a.
Ja połaszczyłem się na stojak do wiertarki Dedra'y i przy pierwszym użyciu popsuła się blokada śruby trapezowej w imadle.

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Czerwca 2017, 14:24:27 czas Polski »
Mam Tecmobil-a, stojak nie jest idealnie sztywny, ma luzy, ale lepsze to niż wiercenie z ręki. Condor-a na pierwszy rzut oka chyba w tej samej fabryce klepali, tyle, że bez loga i elementu odciągu.

Offline wojo72

« Odpowiedź #4 dnia: 20 Czerwca 2017, 14:44:42 czas Polski »
Ja mam ten wolfcraft, używam czasem  do wiercenia prostopadłego, do wiercenia pod kątem nadaje się właściwie tylko do mało dokładnych prac, bo ten stojak jest dosyć rachitycznej konstrukcji i wiertło zazwyczaj ściągnie w którąś stronę. Do wiercenia prostopadłego  lepiej kupić przystawkę ze stopą frezarska do wiertarki celma z czasów PRL, na allegro można takie trafić za ok. 50 zł. Taka przystawka do celmy jest o niebo sztywniejsza ale ma mniejszy zakres regulacji wysokości.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Czerwca 2017, 16:20:05 czas Polski »
Z tą ceną to trochę przesadziłeś za 50 zł to można kupić g...o.
To chyba jest najlepszy okaz.
http://allegro.pl/stojak-wiertarki-celma-i6861128953.html#thumb/3
Do tego polskie imadło do wiercenia 100 mm , około 60 zł i zestaw jest kompletny.
Te Wolfcraft'y i temu podobne nadają się do nawiercania gniazd pod kołki drewniane max. 6 mm. @Radosny jak potrzebujesz do tego celu to lepiej kupić prowadnik.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwca 2017, 16:25:21 czas Polski wysłana przez krzysiek »

Offline wojo72

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Czerwca 2017, 12:32:21 czas Polski »
Ja miałem na myśli nie statyw tylko taką przystawkę jak w załączniku. Ma ona krótszy zakres pracy (można wymienić na dłuższe pręty i sprężyny i zwiększyć zakres) ale dosyć dobrze się wierci prostopadle przy jej użyciu, nie wiem jak teraz z dostępnością i ceną ale parę lat temu bez problemu można było kupić coś takiego za ok. 50 zł.

Offline Radosny

« Odpowiedź #7 dnia: 21 Czerwca 2017, 15:26:21 czas Polski »
Dziękuję za odpowiedzi,
Ja miałem na myśli nie statyw tylko taką przystawkę jak w załączniku. Ma ona krótszy zakres pracy (można wymienić na dłuższe pręty i sprężyny i zwiększyć zakres) ale dosyć dobrze się wierci prostopadle przy jej użyciu, nie wiem jak teraz z dostępnością i ceną ale parę lat temu bez problemu można było kupić coś takiego za ok. 50 zł.
Wygląda jak stopa pod frezarkę i ciekawe czy takie coś można jeszcze kupić.

Problem w tym że potrzebuję nawiercić półki pod mocowania tego typu:
http://web2.hettich.com/hbh/picture/INH_0159.GIF;jsessionid=06B08E15CE6EF8A9E24D1063E47FCC43
Może macie jakiś pomysł lub stosujecie inne rozwiązania?

Offline L4

« Odpowiedź #8 dnia: 21 Czerwca 2017, 16:54:14 czas Polski »
Ja bym kupił jakiś porządny statyw pod wiertarkę do takiej roboty (zakładając, że nie masz wiertarki stołowej czy też poziomej).

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Czerwca 2017, 20:30:27 czas Polski »
Montując te mocowania do pojedynczej półki wiercę z ręki . Jeśli jest do zamontowania  naście półek i potrzebna jest precyzja to używam frezarki zarówno pod dybel jak i ten element montażowy . Wychodzi idealnie .

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwca 2017, 05:37:50 czas Polski »
Mam Wolfcraft a, taki statyw z rączką. Niestety ostatnio pod naciskiem pękł uchwyt wiertarki. Nie wiem co o tym myśleć. Mam jeszcze inne przyrządy z tej firmy , dlatego jej nie skteślam, ale pewien niesmak pozostał. Dlatego też coraz częściej myślę o wiertarce stołowej.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Krzysiek

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Czerwca 2017, 06:28:20 czas Polski »
W którym miejscu pękł?

Offline Strużyn

« Odpowiedź #12 dnia: 22 Czerwca 2017, 13:31:25 czas Polski »
Ja bym pewnie do takiej roboty zrobił szablon z klocka drewnianego. Wkleiłbym odpowiednią tulejkę minimalnie większą od wiertła. Do klocka przykręciłbym zderzaki, żeby pasowały do danej grubości półki i za każdym razem stabilnie to mocował przy pomocy ścisków. Ten Wolfcraft jest strasznie wiotki. macałem go w sklepie i aż się zdziwiłem, bo lubię narzędzia i akcesoria tej firmy.

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Czerwca 2017, 13:42:13 czas Polski »
Mam taki stojak (co prawda nie Wolcrafta tylko innej firmy) kupiony dawno temu .Spokojnie daje radę czy to do wiercenia czy frezowania.No ale zawsze można zrobic własnej roboty.

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Czerwca 2017, 16:11:14 czas Polski »
W którym miejscu pękł?
Uchwyt który trzyma wiertarkę. Ustawiłem sobie wysokość na jakiej ma być wiertarka, dokreciłem tą śrubę imbusową, pociągnąłem dźwignię na dół, poczułem opór i strzeliło

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam
Krzysiek