28 Kwietnia 2026, 12:32:30 czas Polski

Autor Wątek: Ogród zimowy - projekt i realizacja  (Przeczytany 43070 razy)

Offline look_as

Odp: Ogród zimowy - projekt i realizacja
« Odpowiedź #105 dnia: 30 Listopada 2017, 16:04:42 czas Polski »
Śledzę temat z zaciekawieniem. Zaczyna to nabierać kształtów i wyglada bardzo solidnie. Widać ambitne podejście do tematu. Z lazury remmersa będziesz Baardzo zadowolony. malowalem tym sporo konstrukcji i elewacje i po 4 latach drewno wyglada jak swierzo malowane. Naprawdę bardzo wytrzymały środek wiec tutaj do zwieńczenia tak dopieszczanej konstrukcji jak znalazł :) 👍👍👍

Offline Lechu

« Odpowiedź #106 dnia: 30 Listopada 2017, 16:48:56 czas Polski »
Dzieki. Nabierze kształtów jak skoncze zadaszenie. W tej chwili czekam na profile aluminiowe i to jest najwiekszy show-stopper. Jak to bede mial to juz tylko panele szklane i plan na ten rok wykonany.
W przyszlym jak bedzie kasa to szklenie scian.

Offline amciek

« Odpowiedź #107 dnia: 30 Listopada 2017, 23:53:13 czas Polski »
hej amciek.

myslalem nawet o wykonaniu ze sklejk kopii tego szablonu Lignatool (a wlasciwie 2 szablonow) ale nie bylem pewien jak z wytrzymaloscia takiego polaczenia drewno-drewno. Szczegolnie ze takiego gniazda nie da sie wykonac zbyt glebokiego (ograniczenie ze wzgledu na max dlugosc frezu typu jaskolczy ogon).

A przy tych lacznikach Sihga mialem jasno powiedziane jaka jest wytrzymalosc takiego polaczenia i to moglem dac konstruktorowi jak mi liczyl cala konstrukcje. Konstruktor u ktorego sprawdzalem wymiary belek nie byl w stanie mi powiedziec jaka jest wytrzymalosc takiego polaczenia drewno-dreano.
Na niemieckiej stronie lignatool jest kalkulator on Line wytrzymalosci. Podajesz wymiary belki, kilka innych parametrów i masz wynik.

Offline Lechu

« Odpowiedź #108 dnia: 14 Grudnia 2017, 23:22:36 czas Polski »
Bardz krótki update. Rygle zostały spasowane dokładnie do otworów w krokwiach, następnie pomalowane dwukrotnie i obsadzone między krokwiami.

Poniżej jedyne zdjęcie z tego etapu prac, tj. z pasowania rygli do krokwi. Obecnie konstrukcja dachu jest już kompletna. Pozostało jedynie przykręcić jakoś rygle do krokwi. Planuję dać po 1 dużym wkręcie ciesielskim z każdej strony rygla. Kręcony od góry rygla pod kątem ok 45st. do boku krokw

Jutro mają przyjechać zamówione profile aluminiowe pod konstrukcję szklenia :)

Offline norbert_o

« Odpowiedź #109 dnia: 14 Grudnia 2017, 23:40:21 czas Polski »
Bardz krótki update. Rygle zostały spasowane dokładnie do otworów w krokwiach, następnie pomalowane dwukrotnie i obsadzone między krokwiami.

Poniżej jedyne zdjęcie z tego etapu prac, tj. z pasowania rygli do krokwi. Obecnie konstrukcja dachu jest już kompletna. Pozostało jedynie przykręcić jakoś rygle do krokwi. Planuję dać po 1 dużym wkręcie ciesielskim z każdej strony rygla. Kręcony od góry rygla pod kątem ok 45st. do boku krokw

Jutro mają przyjechać zamówione profile aluminiowe pod konstrukcję szklenia :)

Daj znać czy wszystko ok

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka

Offline Lechu

« Odpowiedź #110 dnia: 15 Grudnia 2017, 19:57:40 czas Polski »
Dzisiaj dotarły elementy systemu aluminiowego, który umożliwi stworzenie szklanego dachu.

Okazało się, że kupienie tego typu profili jako osoba fizyczna czy nawet mała firma jest dość trudne. W Polsce praktycznie jest jeden producent tego typu systemowych rozwiązań. Drugi w Niemczech. Firma w Niemczech nawet nie odpowiedziała na moje zapytanie ofertowe. Natomiast w polskiej firmie udało się głównie dzięki 'wtykom' jednego z forumowiczów (za co chciałem mu w tym miejscu bardzo podziękować), bo ja jako ja z moim małym zamówieniem również nie byłem zbytnio partnerem do rozmowy. Ale udało się.

Łącznie 12 pudeł, większych, mniejszych. Kilka rodzajów profili aluminiowych, kilka rodzajów uszczelek, wkręty, kapsle ozdobne, taśma uszczelniająca. W życiu bym nie pomyślał, że przymocowanie szyby do krokwi może wymagać tyle zachodu.

Poniżej szkice kluczowych detali dachu, które dają wyobrażenie co z czym się je.

Teraz muszę zainwestować w tarczę do cięcia aluminium i liczyć na dobrą pogodę w styczniu  8)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 15 Grudnia 2017, 20:04:51 czas Polski »
Jak byś potrzebował tarczy w rozmiarze 160 mm (idealna do zagłębiarki) to mam festoola po lekkim przebiegu. W razie w pisz PW :) a tu detale tarczy (na cenę nie patrz :) ) http://festool-sklep.pl/tarcza-pilarska-do-aluminium-hw-160x2-2x20-tf52.html
« Ostatnia zmiana: 15 Grudnia 2017, 20:06:47 czas Polski wysłana przez fyme »

Offline Lechu

« Odpowiedź #112 dnia: 15 Grudnia 2017, 21:46:19 czas Polski »
W sumie myslalem o tarczy do ukosnicy aczkolwiek jak sie trafia okazja... Będę pisał na PW.

fyme

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 15 Grudnia 2017, 21:57:35 czas Polski »
Do ukośnicy aktualnie nie mam. Ostatnio miałem jedną ale znalazła już nowego właściciela :)

Offline amciek

« Odpowiedź #114 dnia: 15 Grudnia 2017, 23:40:27 czas Polski »

Natomiast w polskiej firmie udało się głównie dzięki 'wtykom' jednego z forumowiczów (za co chciałem mu w tym miejscu bardzo podziękować), bo ja jako ja z moim małym zamówieniem również nie byłem zbytnio partnerem do rozmowy. Ale udało się.

Myślałem, że komuna i reglamentacja towaru już za nami. A jednak nadal za flaszkę się rzeczy załatwia. Masakra jakaś.

Offline Lechu

« Odpowiedź #115 dnia: 15 Grudnia 2017, 23:48:22 czas Polski »
Ja bym powiedzial ze to bardziej kwestia boomu w budowlance. Jak firma ma zlecenia na 500m2 czy 1000m2 elewacji w biurowcach to moje 25m2 brzmi pewnie malo interesujaco.

Zreszta o czym my mowimy. Ostatnio znalezienie koparki na 1 dzien roboty w Wa-wie zajelo mi kilka tygodni...

Offline norbert_o

« Odpowiedź #116 dnia: 17 Grudnia 2017, 20:06:33 czas Polski »

Natomiast w polskiej firmie udało się głównie dzięki 'wtykom' jednego z forumowiczów (za co chciałem mu w tym miejscu bardzo podziękować), bo ja jako ja z moim małym zamówieniem również nie byłem zbytnio partnerem do rozmowy. Ale udało się.

Myślałem, że komuna i reglamentacja towaru już za nami. A jednak nadal za flaszkę się rzeczy załatwia. Masakra jakaś.

Flaszki nie było, ale myśle że jak Lechu skończy będzie co opijać

Offline amciek

« Odpowiedź #117 dnia: 17 Grudnia 2017, 20:13:04 czas Polski »

Flaszki nie było, ale myśle że jak Lechu skończy będzie co opijać
Hehe no ja myślę, że autor tego projektu zaoszczedzil na niejedna flache więc może postawi.

Offline Lechu

« Odpowiedź #118 dnia: 17 Grudnia 2017, 22:42:29 czas Polski »
Flaszka będzie musiała być. Wiadoma sprawa  8)

Offline Lechu

« Odpowiedź #119 dnia: 18 Kwietnia 2018, 21:26:15 czas Polski »
Zima, zima i po zimie... Wstyd się przyznać ale od grudnia do minionego weekendu absolutnie nic nie zrobiłem przy ogrodzie.
No ale koniec wymówek. Czas się brać za robotę.

W weekend wziąłem się za docinanie i montaż profili aluminiowych stanowiących podstawę pod przyszłe szklane zadaszenie. Na krokwiach zamontowane profile o szerokości dostosowanej do szerokości krokwi, tj. 80mm. W poprzek, tj. na belce płatwiowej dolnej oraz na ryglach zamontowane węższe profile 50. Powód? Oszczędność. Te poprzeczne będzie widać i tak tylko z jednej strony, druga strona będzie zabudowana, więc nie było sensu wrzucać szerszych profili.

Na ten moment od góry dach wygląda w ten sposób.

Po zamontowaniu profili przystąpiłem do dokładnego mierzenia rozmiaru poszczególnych sekcji, w celu zamówienia szyb zespolonych na dach. Generalnie wydaje się że wyszły mi całkiem dobre kąty proste. Mierząc po przekątnej poszczególne 'prostokąty' są minimalne odchyłki gdzieniegdzie, ale liczę na to że szyba która z każdej strony będzie miała zapas 15-20mm przykryje te nierówności.

Jestem na etapie ofertowania kilku producentów szyb zespolonych. Przy okazji dowiaduję się z poszczególnych firm, co polecają.
Dla przypomnienia zdecydowałem się montaż szyby dwukomorowej aby uzyskać możliwie dużą izolację termiczną. Układ szyb od góy: 6mm + 16mm ramka + 6mm + 16mm ramka + 2x4mm klejona. Łącznie szyba będzie miała 52mm grubości.

I tak polecane jest: wybranie szyby hartowanej górnej, jak również szyby hartowanej do środka tak aby zminimalizować ryzyko w przypadku naprężeń (np gdyby szyba nagrzewała się nierównomiernie, bo częściowo byłaby zacieniona przez drzewo).
Dolna szyba obowiązkowo klejona (bezpieczeństwo).

Nie polecane jest: stosowanie szyby samoczyszczącej (tzw. BioClean). Z tego co się dowiedziałem taka powłoka sprawdza się w klimacie w którym regularnie, często pada deszcz i jest dużo słońca. Wówczas faktycznie szyba 'sama' się myje.
W naszym klimacie przy okresach bezdeszczowych szyba ponoć brudziłaby się dużo bardziej niż zwykła szyba. A więc czeka mnie regularne mycie :)

Na ten moment, po zimie i zamontowanymi profilami ogród prezentuje się następująco:

Oprócz zamawiania szyb na dach, zacząłem zastanawiać się jak wykonać szklenie stałe, pod balkonem.
Ale o tym w osobnym wątku:
https://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/witryna-okno-nieotwierane-jak-wykonac/