Hej Panowie, dzięki za podpowiedzi.
A więc uściślam:
@LirorobertFilmik Jarka znam. Zresztą wzorowałem się na jego projekcie który zamieścił jeżeli chodzi o przekroje belek. Fakt, że u Jarka dach jest drewniany a nie szklany więc ciężar mniejszy, ale wydaje się (?wydaje) że przekroje są z zapasem.
Projekt Jarka jeśli dobrze rozumiem był robiony przez firmę Dietrichs - to chyba więcej niż tylko software, ale praktycznie usługa projektowania świadczona przez tą firmę.
@norbert_o Drewno - tak, planuję zrobić z klejonki typu BSH. Ze względów o których piszesz (stabilność wymiarów) + dodatkowo wyższa wytrzymałość
Szyby na dach - dokładnie jeszcze nie wybrałem, ale z tego co wstępnie sprawdzałem to coś w tym stylu o którym piszesz, tj. szyba zespolona, w której dolna szyba to szyba bezpieczna (?klejona albo hartowana). Poszczególne formatki będą miały ok 700x1350mm.
Kolejna sprawa montaż szyb do konstrukcji drewnianej, najlepszym sposobem jest wykorzystanie systemów drewno-aluminium które zapewniają dobre odprowadzenie wody i kondensatu.
Kojarzysz może przykładowych producentów takich systemów?
Do okola planujesz podwalinę drewniana czy nie będzie żadnych elementów okiennych typu drzwi balkonowe w ścianach ogrodu lub okien. Przy tego typu konstrukcjach trzeba zadbać o dobrą wentylację. Jeśli nie będzie tam klimatyzacji lub rolet dachowych to będzie tam sauna.
Tutaj prośba abyś rozwinął myśl, bo nie bardzo rozumiem.
Jeżeli chodzi o zabudowę to planuję docelowo zabudować ściany oknami przesuwnymi, czyli 1 element otwierany a drugi stały.
Faktycznie na razie wymyśliłem dookoła podwalinę w formie belki drewnianej, bo tak wydało mi się prościej później osadzić słupy w gniazdach w tej belce + mam wrażenie że to będzie również dobrym izolatorem.
Jak zabuduję cały ogród, chcę aby był ogrzewaną częścią domu w zimę.
Czy sugerujesz, że tam powinny być jakieś nawiewy?
Wiem, że na lato muszę zamontować roletę zewnętrzną aby uniknąć sauny + w najwyższym punkcie dachu dam uchylne okienka, takie trójkątne aby uciekało powietrze.