07 Maja 2026, 01:18:37 czas Polski

Autor Wątek: Ogród zimowy - projekt i realizacja  (Przeczytany 43153 razy)

Offline maniek7

Odp: Ogród zimowy - projekt i realizacja
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Lipca 2017, 15:45:48 czas Polski »
Poważna inwestycja Panie😉,  marzy mi się ogród zimowy choć domu jeszcze nie mam.

Offline Lechu

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Lipca 2017, 16:25:22 czas Polski »
No musze przyznac ze ten fundament okazal sie bardziej praco- i materialochlonny niz sadzilem. Ale mam nadzieje ze bedzie solidnie i przetrwa niejedna zime.

Offline amciek

« Odpowiedź #17 dnia: 17 Lipca 2017, 14:42:02 czas Polski »
Lechu,

Jesli mozesz podziel sie liczbami. Ile m2, ile na materialy, ile na robocizne?
Kibicuje temu watkowi wiec dziel sie postepami.

Offline Lechu

« Odpowiedź #18 dnia: 18 Lipca 2017, 21:57:43 czas Polski »
No i fundament skończony. Do tego fachowcy od razu wylali porządne schody. Od frontu ogrodu wyszły 2 stopnie ponieważ z tej strony jest obniżenie terenu. Z boku ogrodu wystarczy jeden stopień.

Odbiór techniczny  ;)

Offline Lechu

« Odpowiedź #19 dnia: 18 Lipca 2017, 22:11:21 czas Polski »
Może to głupie pytanie, ale jak mocowałeś szpilki, żeby wszystkie były pionowo i w jednej linii? Bo na zdjęciach jest już niestety tylko efekt końcowy...

Hej. Szpilki były po prostu osadzane w świeżym betonie. I to raczej na oko, więc o idealnym osadzeniu nie ma mowy. Trzeba bedzie przeniesc wymiary i rozstaw na belkę i odpowiednio ponawiercać otwory pod szpilki.

Offline Lechu

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Lipca 2017, 22:19:31 czas Polski »
Lechu,

Jesli mozesz podziel sie liczbami. Ile m2, ile na materialy, ile na robocizne?
Kibicuje temu watkowi wiec dziel sie postepami.

Hej Maciek, nie ma problemu. Sam jak szukałem info o kosztach wiem jak trudno coś znaleźć.

Co do kosztu fundamentu: materiały ok. 6k PLN + robocizna 5k PLN.

Główna część ogrodu ma ok. 30m2. Do tego dochodzi wnęka pod istniejącym balkonem, która również po zabudowaniu będzie stanowiła część ogrodu. To dodatkowe 2.5m2. Tak więc całość to ok. 32.5m2.

Offline Lechu

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Lipca 2017, 22:51:32 czas Polski »
Przeglądając różne gotowe realizacje w internecie, zwróciłem uwagę że w przypadku większości realizacji drewnianych krokwie są mocowane do belki płatwiowej inaczej niż na moim projekcie, tj. od czoła, a nie osadzane od góry. Poniżej przykładowe zdjęcie właśnie tego detalu.

Trochę przeszukałem sieć i udało mi się ustalić że mocowane to jest najprawdopodobniej z użyciem tzw. ukrytych łączników ciesielskim.
Poniżej zdjęcia zapożyczenia z jednego z blogów technicznych gdzie właśnie autor pokazuje te złącza. Generalnie jak rozumiem są 2 części: pierwsza montowana do belki płatwiowej w zagłębieniu, druga montowana do krokwi od czoła.

Bardzo mi się spodobał ten sposób montażu. Moim zdaniem konstrukcja wygląda w ten sposób lżej, nie mówiąc o tym że dzięki temu udałoby mi się belkę płatwiową zamontować wyżej, przy zachowaniu tego samego kąta spadku dachu (10 st.).

Trafiłem na firmę Pitzl z Niemiec, który oferuje tego typu łączniki. Chociaż zapewne to niejedyna firma która coś takiego sprzedaje. Poniżej link do polskiego dystrybutora.

http://www.ciesielstwo-thiel.pl/laczniki-ciesielskie.html

Czy ktoś może miał doświadczenia z tego typu łącznikami? Czy jakieś uwagi/komentarze/przestrogi?

Offline amciek

« Odpowiedź #22 dnia: 18 Lipca 2017, 23:41:55 czas Polski »
A nie prościej i taniej zrobić czopa?
Albo użyć domino xl jeśli masz dostęp.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lipca 2017, 07:56:29 czas Polski »
Skoro ogród zimowy to góra ze szkła ???
Widzę że chyba spadek dachu masz w tę stronę co będzie budowla.
I pytanie(może głupawe)nie obawiasz się zimowych lawin z dachu ???
Wiem są różne ,,śniegołapy"czy jak to tam się nie nazywa :-\
Ale zima jak to zima,śnieg,sople lodu,zwisy śniegowe.
U mnie zeszła lawina śniegu i lodu,jak ,,pierdykło''to byłem w lekkim szoku ::) :)

Offline norbert_o

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lipca 2017, 10:28:42 czas Polski »
Lechu, ładnie się zapowiada. Trzymam kciuki.
Łączniki które pokazałeś są firmy Raico, na rynku jest kilka podobnych rozwiązań np:

https://www.gutmann.de/de/bausysteme/produkte/twinloc-verbinder-fuer-holz-aluminium-fassaden-systeme.html

http://www.knapp-verbinder.com/produkt/ricon/

Jednak są to bardzo drogie łączniki, ale mają dużą zaletę są rozłączne co dla producentów ogrodów zimowych dużym atutem. Przy skomplikowanych konstrukcjach można wykonać wstępny montaż na zakładzie wszystko dopasować, sprawdzić następnie rozebrać polakierować i jechać na montaż.

Przy małych prostych konstrukcjach producenci stosują połączenia na czopy i na łączniki Hoffmana.

Offline Lechu

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Lipca 2017, 20:39:07 czas Polski »
Hej Norbert
Czy mozesz wyjasnic co to sa te laczniki Hoffmana? Probowalem wygooglac ale nie znalazlem.

Co do tych ukrytych lacznikow to faktem jest ze jeszcze cen nie sprawdzalem. Natomiast to co mi sie super podoba to mozliwosc zamocowania krokwi do boku belki platwiowej. To bardzo mi pasuje.
Chyba że zastosuje jakies polaczenia ciesielskie aby otrzymac podobny efekt tylko nie wiem jakie. Tak aby nie obnizac wytrzymalosci belki platwiowej.

Offline Lechu

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Lipca 2017, 20:46:00 czas Polski »
Mofe sprobowac tylko pytanie jaki to mialby byc czop aby uzyskac ten sam efekt co przy tych lacznikach i taka sama wytrzymalosc?

Domino XL to chyba za slabe? Poza tym trudniej byloby mi to poskladac - przynajmniej jak o tym mysle

@Krzys - co do spadajacego sniegu i sopli. Tez o tym pomyslalem dlatego planuje czesc dachu od strony budynku zadaszyc plyta OSB a dopiero w dalszej czesci zastosowac szklo.

Offline amciek

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Lipca 2017, 22:00:52 czas Polski »
Mofe sprobowac tylko pytanie jaki to mialby byc czop aby uzyskac ten sam efekt co przy tych lacznikach i taka sama wytrzymalosc?

Domino XL to chyba za slabe? Poza tym trudniej byloby mi to poskladac - przynajmniej jak o tym mysle

@Krzys - co do spadajacego sniegu i sopli. Tez o tym pomyslalem dlatego planuje czesc dachu od strony budynku zadaszyc plyta OSB a dopiero w dalszej czesci zastosowac szklo.
O czopach się nie wypowiem bo nie wiem. Na pewno bardziej doświadczeni podpowiedzą. Na moje czucie czop i gniazdo będzie aż nadto wytrzymałe. Ostatnio przeglądałem się jak jest zrobiona poniemiecka stodoła. Tam tylko były czopy i to kolkowane. Gwoździa nie udało mi się w tych połączeniach znaleźć. Obciążenie tej więźby i stropu niebotyczne. I stoi prawie 100 lat.

O domino myślałem np 4 na jedną belkę. Taki quadro czop.
Na pewno jakoś się to przelicza. Może któryś z kolegów podpowie jak.

Offline Lechu

« Odpowiedź #28 dnia: 19 Lipca 2017, 23:07:51 czas Polski »
Znalazłem cenę tych ukrytych łączników ciesielskich. Faktycznie cena zaporowa...  :-\

Jedna sztuka to prawie 90 PLN. Przy planowanych 10 krokwiach x 2 szt/krokiew = 1800 PLN za same łączniki... Masakra.

http://www.fmk24.pl/oferta-produkt-nazwa_88214.0000_id_296.html

Offline norbert_o

« Odpowiedź #29 dnia: 20 Lipca 2017, 08:33:52 czas Polski »
Niektórzy stosują połączenie na jaskółcze gniazdo. Poniżej link do łączników HOFFMANN.

http://oppold.pl/web.n4?go=91