06 Maja 2026, 00:13:15 czas Polski

Autor Wątek: Ogród zimowy - projekt i realizacja  (Przeczytany 43130 razy)

mefjuu

• Gość
Odp: Ogród zimowy - projekt i realizacja
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Lipca 2017, 09:46:12 czas Polski »
To chyba taniej wyjdzie inwestycja w porzadną frezarę i szablon do połączeń które wspomniał przedmówca. Jarek z DiD ostatnio takie połączenia robił w konstrukcji chyba domku dla dzieci czy czegośtam.

Offline Lechu

« Odpowiedź #31 dnia: 20 Lipca 2017, 10:52:02 czas Polski »
Pełna zgoda. Wolę te pieniądze wydać na używanego Festoola OF 1400 (zakładam że wystarczy) i porządny frez. Przynajmniej mi maszynka zostanie do innych robót.

Spróbuję wieczorem przerobić projekt w sketchup i narysować jak wyobrażam sobie ten element łączący. Ten pomysł z wykorzystaniem łączników, które pokazał Norbert mi się podoba. Muszę tylko sprawdzić ile bym zapłacił za paczkę powiedzmy 20 sztuk.

Offline norbert_o

« Odpowiedź #32 dnia: 20 Lipca 2017, 11:27:12 czas Polski »
łatwo nie będzie ale dużo kasy zaoszczędzisz.

Offline Lechu

« Odpowiedź #33 dnia: 23 Lipca 2017, 21:31:04 czas Polski »
To chyba taniej wyjdzie inwestycja w porzadną frezarę i szablon do połączeń które wspomniał przedmówca. Jarek z DiD ostatnio takie połączenia robił w konstrukcji chyba domku dla dzieci czy czegośtam.

Sprawdziłem ten szablon z filmiku Jarka. Nazywa się to Ligna Tool. Fajna sprawa, pomyślałem. Do momentu aż nie sprawdziłem ceny...
https://www.timbertools.com/Lignatool-Dovetail-Mortise-Tenon-Template-Starter-Kit.html

Zastanawiam się czy nie dałoby rady takiego szablonu po prostu wykonać. Pytanie tylko jak to zaprojektować, tak aby obie częście szablonu do siebie pasowały?
A może ktoś kojarzy takie proste, gotowe szablony w cenach dla zwykłych śmiertelników? W tym szablonie podobało mi się że gniazdo i czop mają kształt a'la trójkąt co mam wrażenie daje jeszcze lepsze klinowanie się obu łączonych powierzchni.

Offline Lechu

« Odpowiedź #34 dnia: 23 Lipca 2017, 23:42:02 czas Polski »
Zaktualizowałem projekt ogrodu zimowego zgodnie z różnymi sugestiami w tym wątku. Szczególne podziękowania dla Norberta który dzieli się swoją dużą wiedzą w temacie.

Również uwzględniłem końcowe wymiary fundamentu który został wykonany.

Podstawowe dane
- planowane wymiary ogrodu: dłxszer 7745 x 3880; wysokość w najniższym punkcie 2100, wysokość w szczycie 2753mm.
- pokrycie dachu: 1/3 szerokości płyta OSB 22mm + gont bitumiczny; 2/3 szerokości panele szklane (szyba zespolona jednokomorowa)
- belka podwalinowa KVH 140x80
- słupy KVH 140x140
- belka płatwiowa / murłata BSH 140x180
- krokwie BSH 80x160
- rozstaw osiowy krokwi 852mm
- panele szklane o wymiarach ok 840x1220

Krokwie mocowane do belki płatwiowej od czoła za pomocą czopów + gniazd. Detal widoczny na projekcie poniżej.

Usunąłem również część słupów, zwiększając jednocześnie przekrój belki płatwiowej/murłaty. Obecnie maksymalna odległość między słupami to będzie ok 3950mm.

To chyba tyle ze zmian. Jak zwykle czekam na opinie/podpowiedzi.

« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2017, 23:45:59 czas Polski wysłana przez Lechu »

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #35 dnia: 24 Lipca 2017, 06:55:48 czas Polski »
Moim zdaniem zbyt plytkie te czopy.

Offline Lechu

« Odpowiedź #36 dnia: 24 Lipca 2017, 07:16:29 czas Polski »
Gniazdo na ten moment zrobilem na 20mm glebokie. Do tego bede probowal to zrobic jako połączenie na jaskolczy ogon + dodatkowo zapewne dam wkrety ciesielskie krecone przez belke platwiowa do czola krokwi.

Pytanie czy robic glebsze gniazdo?

Czy głębsze gniazdo nie oslabi belki platwiowej? Belke zaprojektowalem jako 140x180

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Lipca 2017, 07:48:48 czas Polski »
20mm zdecydowanie za mało.
Jak zrobisz gniazdo a potem wkleisz w nie czop to ubytek będzie uzupełniony i belka będzie prawie tak samo mocna.
 Nie wiem jakie masz doświadczenie w ciesielce
Proponuję abyś na próbę na kawałku materialu zrobił jedno połączenie i sprawdź jak to tobie wychodzi. To nie takie łatwe jak sie wydaje,m szczególnie, m że są belki pod kątem.
Moze jednak warto te 1800 dolozyc, albo idź do ślusarza i niech ci zrobi cos podobnego. Nie przesadzajmy że jest to takie coś bardzo skomplikowane.m żeby nie dało się zrobić.

Offline ZIOMAN

« Odpowiedź #38 dnia: 24 Lipca 2017, 10:35:03 czas Polski »
Ja robię głębsze wcięcia. Używam tylko pilarki i dłuta, trochę pracy i wszystko idealnie pasuje. Na koniec skręcam wkrętem ciesielskim z powiększonym talerzykiem minimum fi8 najlepiej fi10.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Lipca 2017, 20:38:37 czas Polski »
jak sie robi na czopy dawne sposoby to zadnych kaownikow wkretow itp.

Offline Lechu

« Odpowiedź #40 dnia: 24 Lipca 2017, 20:46:38 czas Polski »
Jesli chodzi o glebokosc wciecia to sugerowalem sie miedzy innymi ponizszym filmikiem. Tutaj widac ze frez jaki stosują to max 20-25mm.

Ale ze moje doświadczenie w temacie ciesielki jest nieduze zdam sie na Wasze sugestie. Jak glebokie zrobic wciecie w belke przy zalozeniu ze zastosuje belke o szerokosci 140?

Poniewaz frez jaskolczy nie wejdzie glebiej niz pewnie 25mm to zrobie proste wciecie i prosty czop.

Offline amciek

« Odpowiedź #41 dnia: 26 Lipca 2017, 12:13:20 czas Polski »
Jesli chodzi o glebokosc wciecia to sugerowalem sie miedzy innymi ponizszym filmikiem. Tutaj widac ze frez jaki stosują to max 20-25mm.

pod tym linkiem masz kalkulator wytrzymalosciowy
http://www.lignatool.at/en/schwalbenschwanz/statische-berechnung.html

Offline norbert_o

« Odpowiedź #42 dnia: 08 Sierpnia 2017, 12:54:32 czas Polski »
Ja bym zrobił głębsze te wpusty. A zastanawiałeś się nad połączeniem rygli dachowych do krokwi ?

Offline norbert_o

« Odpowiedź #43 dnia: 08 Sierpnia 2017, 15:01:58 czas Polski »
Lechu musisz się zastanowić nad pokryciem. Piszesz że dajesz osb 22 i gont, a w pasie szklonym szyba jednokomorowa.
Więc jeżeli część szklana ma być wykonana w technologi drewno-alu to płaszczyzna części z gontem będzie poniżej płaszczyzny szyb.

OSB 22 mm + 3mm gont = około 25mm
Uszczelka wewnętrzna 12mm + szkło 24mm = 36 mm

Powstanie ci uskok gdzie będzie stała woda, a poza tym będziesz miał duży problem z uszczelnieniem.

Zastanów się czy nie dać pod osb łat w celu podniesienia części dachu krytego papą.

Offline Lechu

« Odpowiedź #44 dnia: 08 Sierpnia 2017, 15:23:38 czas Polski »
Hej Norbert

rozumiem, że rygle, to te poprzeczki spinające krokwie na środku czy tak?
W sumie nad tym się nie zastanawiałem. Rozumiem, że tutaj nie ma jakichś dużych obciążeń do przeniesienia. Pytanie czy gdybym pobawił się w jakieś płytkie połączenie na jaskółczy ogon (frezarką) to by wystarczyło + nie osłabiłoby krokwii?

Co do położenia OSB, to planowałem najpierw położyć szyby a następnie OSB, podkładając odpowiedniej grubości łatę pod spód aby wyjść lekko powyżej płaszczyzny szyby.
Czy stosuje się jakąś specjalną obróbkę blacharską na łączeniu OSB i panela szklanego czy wystarczy wypuścić gont na powierzchnię szyby o te 2-3 cm?