02 Lipca 2026, 22:37:52 czas Polski

Autor Wątek: Ogród zimowy - projekt i realizacja  (Przeczytany 43511 razy)

Offline Lechu

Odp: Ogród zimowy - projekt i realizacja
« Odpowiedź #90 dnia: 12 Listopada 2017, 17:15:35 czas Polski »
A dzisiaj zabrałem się za malowanie desek elewacyjnych, które chcę wykorzystać do wykonania pełnej ściany szkieletowej. To będzie ściana od strony sąsiadów, która jednocześnie stworzy miejsce na drewutnię.

Deski postanowiłem pomalować również od wewnąrz w celu zabezpieczenia.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #91 dnia: 12 Listopada 2017, 18:05:32 czas Polski »
Czy te krokwie leżące na murłacie są jakoś do niej przymocowane? Wkręt ciesielski? Jaki?

Offline Lechu

« Odpowiedź #92 dnia: 12 Listopada 2017, 22:39:46 czas Polski »
Wkrety ciesielskie z łbem talerzykowym. Planuję dać po 2 na każdą krokiew kręcone pod rożnym kątem. Na ten moment przykręcone mam skrajne dwie aby się całość trzymała. Resztę przykrece jak już będę miał rygle zrobione i zamocowane.

Offline Lechu

« Odpowiedź #93 dnia: 14 Listopada 2017, 23:17:18 czas Polski »
Wykorzystując wczoraj pierwszy od dłuższego czasu wolny pełny dzień postanowiłem się zmierzyć z wykonaniem konstrukcji ściany. To jedyna pełna ściana (nie szklana) przewidziana w moim projekcie. Z jednej strony ma dać trochę prywatności zarówno nam jak i sąsiadom zza płotu. Równocześnie ma stanowić miejsce na drewno kominkowe (zastępując drewutnię która pierwotnie stała w tym miejscu).

Tyle gadania. Reszta na zdjęciach. To był dłuugi i męczący dzień. Ale się udało.

Offline samboman

« Odpowiedź #94 dnia: 15 Listopada 2017, 23:58:48 czas Polski »
Możesz podpowiedzieć czym malowałeś/zabezpieczałeś konstrukcję? Zastosowałeś może jakiś impregnat podkładowy, a na to coś powłokotwórczego?

Offline Lechu

« Odpowiedź #95 dnia: 16 Listopada 2017, 07:00:55 czas Polski »
Remmers HK Lasur. Wg zapewnien producenta (i sprzedawcy) produkt to takie 3w1 tj impregnat, grunt i lazura. Generalnie malowalem 2 razy tym i tyle. Aplikacja bardzo oszczedna.

Mam nadzieje ze wytrzyma. Podobno sporo wykonawców to stosuje.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #96 dnia: 16 Listopada 2017, 08:12:08 czas Polski »
Bardzo dobry produkt 👍

Offline samboman

« Odpowiedź #97 dnia: 16 Listopada 2017, 09:49:04 czas Polski »
Dzięki, chyba muszę się nim zainteresować, bo męczy mnie już 2 krotne nakładanie impregnatu podkładowego Drewnochronu i poźniej 2 krotne nakładanie Sadolinu. Chociaż mam nadzieję, że przynajmniej taki zabieg zabezpieczy konstrukcje na kilka lat.

@Lechu, u Ciebie ładnie to wygląda, jaki kolor zastosowałeś? Jasny dąb?

Offline Lechu

« Odpowiedź #98 dnia: 16 Listopada 2017, 12:57:05 czas Polski »
Na razie moge z czystym sumieniem polecic. Jest zachowana cala faktura drewna. Wybralem kolor Dab Rustykalny i rzeczywiscie fajnie wybarwianmi swierk na taki troche rustykalny. Ale oczywiscie kolor kwestia gustu. Belki mam strugane fabrycznie do tego jeszcze szlifuje papierem 120 i po pomalowaniu ta lazura jest przyjemny satynowy efekt

Offline amciek

« Odpowiedź #99 dnia: 16 Listopada 2017, 13:18:06 czas Polski »
Lechu,

alternatywa dla tych lacznikow jest system LignaTool. Frezuje sie takie zaczepy w drewnie za pomoca szablonow. Funkcje ta sama spelnia.
Jarek chyba mial film o tym.
Cena tez zabojcza - cos kolo 10k zl.

Offline Lechu

« Odpowiedź #100 dnia: 16 Listopada 2017, 19:03:03 czas Polski »
hej amciek.

myslalem nawet o wykonaniu ze sklejk kopii tego szablonu Lignatool (a wlasciwie 2 szablonow) ale nie bylem pewien jak z wytrzymaloscia takiego polaczenia drewno-drewno. Szczegolnie ze takiego gniazda nie da sie wykonac zbyt glebokiego (ograniczenie ze wzgledu na max dlugosc frezu typu jaskolczy ogon).

A przy tych lacznikach Sihga mialem jasno powiedziane jaka jest wytrzymalosc takiego polaczenia i to moglem dac konstruktorowi jak mi liczyl cala konstrukcje. Konstruktor u ktorego sprawdzalem wymiary belek nie byl w stanie mi powiedziec jaka jest wytrzymalosc takiego polaczenia drewno-dreano.

Offline Lechu

« Odpowiedź #101 dnia: 29 Listopada 2017, 23:06:49 czas Polski »
Korzystając z chwili ładniejszej pogody w weekend zrobiłem zdjęcie zewnętrznej ściany ogrodu którą ostatnio udało mi się postawić.
I okazało się, że popełniłem błąd. Zapomniałem drugi raz pomalować tą ścianę... Jest wyraźnie jaśniejsza niż sama konstrukcja. Dodatkowo gorzej zabezpieczona.

Ehhhh. Może na wiosnę dogadam się z sąsiadem i od strony jego ogrodu zdejmiemy panel ogrodzeniowy i wtedy domaluj

Potem zabrałem się za poprawienie skrajnych krokwi. Jak wspominałem wcześniej zmieniłem trochę koncepcję szklenia ogrodu. Pierwotnie planowałem aby na szerokość ogrodu szklenie było z 2 paneli szklanych. Jednak ponieważ nie byłem przekonany czy udałoby mi się zapewnić dobry spływ wody i śniegu oraz szczelność na łączeniu obu paneli zdecydowałem że pomiędzy krokwiami będzie ostatecznie jeden duży panel szklany o orientacyjnych wymiarach 820x2690 mm.

Przy pojedynczym panelu nie ma już potrzeby stosowania dodatkowego rygla. Musiałem w związku z tym zaślepić wyfrezowane gniazda dorabiając zaślepki.

Po wyschnięciu do lekkiego zeszlifowania i pomalowania. Potem całe krokwie do ponownego malowania bo póki co 1 warstwa położona i z powrotem na dach.

Offline Lechu

« Odpowiedź #102 dnia: 29 Listopada 2017, 23:29:47 czas Polski »
W kolejny dzień zabrałem się za robienie właściwych rygli, tj. poprzeczek spinających krokwie. Te rygle będą stanowiły oparcie dla krawędzi paneli szklanych i jednocześnie będą oddzielały część nieprzeszkloną dach od tej przeszklonej.

Rygle mają się łączyć z krokwiami na zasadzie czop<>gniazdo. Gniazda w krokiach już są. Teraz pora na docięcie rygli na długość i wykonanie czopów.

Wykorzystałem do tego głównie piłę stołową. Lepsza byłaby taśmowa, ale takiej nie posiadam. Pomogłem sobie za pomocą dżiga który wykonałem przy okazji jakiejś poprzedniej roboty - pozwala mi on na pilarce stołowej prowadzić w pionie deski/belki i nacinać takowe od czoła. Nie wiem czy to dobrze tłumaczę, więc zamieszczm zdjęcia na których myślę, że wszystko widać.

Dociąłem prawie na styk, zostawiając ok 1 mm szersze czopy, aby już spasować pod konkretne gniazda za pomocą struga/dłuta. Ciężko byłoby mi na pilarce spasować idealnie na styk.

Offline kipi

« Odpowiedź #103 dnia: 30 Listopada 2017, 10:10:35 czas Polski »
fajny patent z tym pionowym cięciem. Nie było problemu z bujaniem się materiału na boki?

Offline Lechu

« Odpowiedź #104 dnia: 30 Listopada 2017, 11:56:41 czas Polski »
Zadnego. Bardzo stabilne. Sam jig jest mocno spasowany pod szerokosc przykladnicy - wiec nie maja gdzie powstac luzy