19 Kwietnia 2026, 06:47:49 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa - do pracy z drewnem  (Przeczytany 29058 razy)

Offline L4

Odp: Wiertarko-wkrętarka akumulatorowa - do pracy z drewnem
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Maja 2017, 17:33:59 czas Polski »
Moja Boschowska 12V wkrętarka waży ~800gram z aku, Parkside taki gruby?

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #76 dnia: 29 Maja 2017, 10:05:15 czas Polski »
Ja osobiscie uzywam Dewalt i jestem bardzo zadowolony.

Wkretarka udarowa 18V: DCF886: http://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DCF886N/info/specifications/
I wiertarko-wkretarka 18V: DCD790: http://www.dewalt.pl/powertools/productdetails/catno/DCD790M2/

Kupuje zawsze narzedzia bez akumlatorow, a akumlatory kupuje na wyprzedazach w Polsce albo w USA.
Ja ostatnio wylicytowałem sobie Dewalt DCF886N za dobre pieniążki.
http://allegro.pl/dewalt-dcf886n-klucz-udarowy-brushless-18v-body-y-i6799022441.html
Dokupiłem sobie ładowarkę i dwie baterie 1,3Ah także w dobrej cenie i jestem mega zadowolony.
Od jakiegoś też czasu mam wkrętarkę Metabo Powermaxx SB, mała lekka poręczna daje radę.
I takim zestawem pracuję na co dzień.
Rozglądam się za wkrętarką Dewalt 18V, jak trafi się okazja, to na pewno kupię. 
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline truman20

« Odpowiedź #77 dnia: 02 Października 2017, 09:45:06 czas Polski »
A co sądzicie o BS 12C2 LI-X02B AEG POWERTOOLS? Można ją już kupić za 499zł z akumulatorem 4Ah i właśnie ten akumulator mnie zachęca. Miał ktoś styczność z AEG, jak z awaryjnością i trzymaniem parametrów po czasie? Zastanawiam się też nad Metabo BS, która jest stówkę droższa. Niby niewiele, bo 100zł różnicy, ale czy warto dopłacać? Nie potrzebuję wkrętarki do zadań specjalnych, tylko nieco mocniejszej do prac domowych i pracy przy stolarce meblowej. Od 3 lat używam małą wkrętarkę Niteo Tools i nazywam ją "małym szatanem", bo sprawuje się bardzo fajnie w zadaniach, które wykonuję, tylko pracy przybywa i czasem już brakuje mocy i ma tylko jeden akku.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Października 2017, 09:48:12 czas Polski »
Ja mam (ale już nie używam) wkrętarkę AEG jakiś stary model. Nie używam bo baterie Ni-Cd padły dawno temu. Gdyby nie to to złego słowa powiedzieć nie mogę.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Października 2017, 10:04:47 czas Polski »
A co sądzicie o BS 12C2 LI-X02B AEG POWERTOOLS? Można ją już kupić za 499zł z akumulatorem 4Ah

Na pewno ma 4 Ah bo jak patrzyłem to są 1.5-2 Ah ( albo coś źle patrzyłem )

Offline truman20

« Odpowiedź #80 dnia: 02 Października 2017, 10:19:48 czas Polski »
MChObi - przykładowy numer aukcji 6962887965.

Offline truman20

« Odpowiedź #81 dnia: 21 Października 2017, 19:53:57 czas Polski »
Biedronka ma jednak nowego kolegę. AEG jakoś mnie nie przekonało. Praca na dwie wkrętarki jest jednak sporo szybsza i wygodniejsza.

Offline pkvv

« Odpowiedź #82 dnia: 22 Października 2017, 13:31:52 czas Polski »

A co sądzicie o BS 12C2 LI-X02B AEG POWERTOOLS? Można ją już kupić za 499zł z akumulatorem 4Ah i właśnie ten akumulator mnie zachęca. Miał ktoś styczność z AEG, jak z awaryjnością i trzymaniem parametrów po czasie?

Widzę, że zapóźno zauważyłem Twoje pytanie ale może się przyda potomnym.

Ja używam amatorsko AEG BS12C2 od 4 lat bez najmniejszych problemów.
Mój tata ma ten sam model od 3lat i przeżyła a raczej umożliwił odbudowę drewnianego domu i budowę dwu-kondygnacyjnej  aktyny. Wkrętów 6 i 8 powyżej 160 nie brakowało. Nadal działa bez zarzutów.

Cała historia z wkrętarki AEG u nas w rodzinie zaczęła się od budowy domu przez mojego przyjaciela który przetrenował BS12C1 (nadal działa mimo przeszło 5lat na karku). Ekipa od dachu nie mogła uwierzyć w możliwość tego maleństwa.

Tyle ode mnie.

Offline truman20

« Odpowiedź #83 dnia: 30 Października 2017, 11:43:24 czas Polski »
Już zauważyłem pewną niedogodność w pracy z wkrętarką Metabo. Wkrętarka biedronkowa po przyciśnięciu spustu włącza się niezwłocznie, natomiast wkrętarka Metabo po przyciśnięciu spustu ma niewielką zwłokę w działaniu. Nie wiem czy jest to przypadłość tylko w sprzęcie tej firmy czy inne firmy też tak mają. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia, ale na razie trochę mi to przeszkadza. Inne firmy też tak mają?

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Listopada 2017, 09:38:58 czas Polski »
Mam metabo, muszę sprawdzić i dam znać.
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline truman20

« Odpowiedź #85 dnia: 18 Listopada 2017, 11:35:04 czas Polski »
Kolejny niuans, który ostatnio rzucił mi się w oczy. Lampka doświetlająca w Metabo świeci słabiej niż w Niteo.......... Wyraźnie słabiej.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Listopada 2017, 12:39:15 czas Polski »
Orb, w Metabo delikatne naciśnięcie spustu włącza samą lampkę, mocniejsze dołącza napęd.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Listopada 2017, 14:00:02 czas Polski »
Metabo delikatne naciśnięcie spustu włącza samą lampkę,
w mojej świeci tylko słabo we  wkręt

Offline L4

« Odpowiedź #88 dnia: 18 Listopada 2017, 23:04:27 czas Polski »
We wszystkich które mam z lampką z tego co kojarzę, lampka działa jeszcze jakiś czas od odpuszczenia, więc można tyknąć na oświetlenie, przymierzyć i wkręcać.

Offline gebek

« Odpowiedź #89 dnia: 19 Listopada 2017, 00:34:38 czas Polski »
Z ciekawości sprawdziłem swoją wiertarko-wkrętarkę. Delikatne (ok 2mm) wciśnięcie spustu włącza oświetlenie. Do włączenia napędu muszę wcisnąć dalej, następne 3 mm