12 Maja 2026, 00:59:18 czas Polski

Autor Wątek: Dębowy blat do łazienki  (Przeczytany 2291 razy)

Offline yutek

Dębowy blat do łazienki
« dnia: 28 Czerwca 2017, 18:39:42 czas Polski »
Witam,

trochę mało krok po roku bo za późno się ogarnąłem, że trza jakieś foty zrobić :/
Mam jednak pytanie, na oflisie mam nieładną powierzchnie co dobrze widać na zdjęciach, czy idzie coś z tm zrobić czy to to już tak urok ? dodam że fotki są zrobione po szlifowaniu papierem 150
I drugie pytanie, czy pod lakier wystarczy jeżeli skończę szlifowanie na papierze 220 czy szlifować jeszcze wyższymi gradacjami ?

przemek77

• Gość
Odp: Dębowy blat do łazienki
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwca 2017, 19:32:58 czas Polski »
Na ofisie masz brzydką powierzchnię , bo jest niedoszlifowana . Zamiast 150 użyj 100 lub 120 i po kłopocie . Tylko ustaw rotexa na delikatny szlif , bo zrubnym narozrabiasz  ;)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2017, 20:30:00 czas Polski »
To zalezy jak mocna ma psychike z tym rotexem. Jakis czas temu mialem podobny problem z deska co do mnie przywlekli.
na rotexa 400 na poczatku na luznym trybie, 2 oryginaly zielonych, potem juz na wymuszonym tymi samymi papierami przejechalem i potem 600 na luznym trybie po jakiejs innej desce z 20 sekund a pozniej na debine.

Efekt bardzo ladny. Trzeba pokombinowac bo z ostra 100 mozna nawet na luznym sobie kuku zrobic jak masz dobry ostry papier ;D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lipca 2017, 08:23:06 czas Polski »
Zbyt drobny papier zamyka pory drewna i lakier nie wnika w strukturę. Pokryje po wierzchu i bedzie sie łuszczył.
Zakończ na 180 lub 220.
Jakimi papierami szlifowaleś?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lipca 2017, 08:35:45 czas Polski »
Zbyt drobny papier zamyka pory drewna

A dokładnie   co  papier  ,  pył ,czy....?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Lipca 2017, 09:28:37 czas Polski »
No i Tomek mnie w końcu złapał  :-[
Poprawiam się.
Zbyt drobny pył powstały w wyniku szlifowania drewna powoduje zamknięcie kanałów w drewnie i uniemożliwia materiałom wykańczającym głębszą penetrację drewna.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lipca 2017, 12:40:48 czas Polski »
no jak blat do lazienki to chyba dobrze, lakier i tak siadze tyle co ma siasc, na to pewnie bezbarwny wiec ja tam problemu nie widze.

Jest jedno... piszecie ze zabije pory miedzy wloknami ale wlasnie o to chodzi zeby bylo gladziutkie.

lakier, farba i tam pojdzie powierzniowo.

jesli mam jakies ale  z zatkanymi porami to koncowka dmuchawka i max cisnienie z kompresora ile sie da. potem sprytkam nitrem odczekam z 10 minut u jeszcze raz dmucham wtedy juz na bank malo co zostaje a to co zostanie juz na pewno nie zagnoi lakieru, nie rozmaze sie i nie odpadnie.

To taka moja sprawdzona metoda na pory.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lipca 2017, 00:12:49 czas Polski »
Zbyt drobny pył powstały w wyniku szlifowania drewna powoduje zamknięcie kanałów w drewnie

Wydaje mi się ,że jak  kolega pisze można pory  drewna  oczyścić , za to zbyt wygładzone twarde  włókna drewna trudne  są w przyjęciu bejcy i prawdopodobnie zmniejszają  siłę trzymania lakieru. Czy  nauka to potwierdza - nie  wiem.

Offline yutek

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Lipca 2017, 17:15:57 czas Polski »
Dziękuję za pomoc! przeszlifowałem całość od początku papierami od 100 do 220 i wyszło całkiem przyzwoicie. Drewno jest 2 klasy z sękami (które zalałem żywicą epoxy) więc nawet jeśli zostało kilka miejsc niezbyt równych na tym oflisie to jednak jako całość ładnie się prezentuje. Trochę mi zeszło z tym blatem przez żywicowanie ubytków bo pierwszy raz to robiłem i kilka błędów popełniłem ale jutro go zabejcuje i w środę kładę pierwszą warstwę lakieru. 

Pytanie o lakierowanie, użyje lakieru sadolin yacht - półmat , jakim papierem zmatowić po pierwszej warstwie i czy po kolejnych ta czynność powtarzać ?

ps. jutro wrzucę fotki z zalanymi sękami i pobejcowany już blat.
« Ostatnia zmiana: 17 Lipca 2017, 17:17:41 czas Polski wysłana przez yutek »