20 Kwietnia 2026, 23:01:34 czas Polski

Autor Wątek: Wygłuszenie warsztatu  (Przeczytany 4475 razy)

Offline Sempth

Wygłuszenie warsztatu
« dnia: 28 Czerwca 2017, 22:48:58 czas Polski »
Czy ktoś z Was zmagał się z wygłuszeniem swojego warsztatu?

Sprawa wygląda w ten sposób, że pracuję w garażu zaaranżowanym na warsztat (3x5[m] + drugie pomieszczenie 1,5x5[m]). Garaż jest na poziomie "0" budynku, gdzie na parterze mieszkają sąsiedzi, a na piętrze ja z rodziną. No i nadszedł czas porządnie to wygłuszyć (jakoś bardzo sąsiedzi się nie skarżą, ale wypadałoby coś zrobić).

Ogólny plan jest taki:
- na podłogę styropian (2-3cm) + płyta OSB + jakaś mata (może guma)?
- na ściany wełna mineralna (pyt. jaka grubość, żeby nie stracić za dużo z powierzchni) + płyta OSB,
- sufit podwieszany również wypełniony wełną mineralną.

Jak myślicie jak to się sprawdzi? Pozostaje jeszcze kwestia wygłuszenia bramy garażowej (tego typu: http://siuba.pl/stara_www/images/stories/brama-garazowa2.jpg), nie wiem do końca jak to zrobić.

Najważniejsze jednak, to żeby "odizolować" się od ścian, bo po konstrukcji budynku najbardziej się niesie.

Wszystkie rady w zakresie wygłuszenia warsztatu mile widziane :) Pozdrawiam.

Offline Andriu

Odp: Wygłuszenie warsztatu
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2017, 11:50:10 czas Polski »
nie wiem czy pomoże  ale przede wszystkim  musisz  wyizolować  sufit bo przez niego  będą przechodziły  hałasy,  i trzeba zastosować  wiele warstw materiałów  dźwięko izolacyjnych.
miałęm takiego klienta który miał sypialnię   przy szybie windy i klatce schodowej i  zakładaliśmy mu za szafami  taka matę,  https://www.wyciszamy.net/o/Apaflex/-b-Apaflex--b----izolacja-akustyczna/m45 o grubości 2,5 cm  około no i pomogło
na podłogę dałbył  gumową  wykładzinę aby  wytłumić odgłosy uderzania  o podłogę,  zwróć uwagę czy nie masz rur  kanalizacyjnych  i   od ogrzewania przechodzących  przez twoje pomieszczenia  je też  trzeba zaizolować

Offline Sempth

« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2017, 16:48:28 czas Polski »
Andriu dzięki za opdowiedź.

W sąsiednim wątku znalazłem schemat rozwiązania, które chciałbym zastosować:

I teraz pytanie, czy takie maty (o których pisze Andriu) kłaść na ścianę, czy już na zewnętrzną warstwę (OSB)?

No i jak wygłuszyć bramę garażową, może ktoś ma jakiś pomysł?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2017, 17:45:14 czas Polski »
Daj drewniany   szkielet pod płyty  ,a nie profile  metalowe

Offline Sempth

« Odpowiedź #4 dnia: 30 Czerwca 2017, 07:59:24 czas Polski »
tomekz dobry pomysł, dzięki.

A jaki przekrój belek zastosować do takiego stelażu, żeby to było stabilne, ale żeby nie przedrożyć? Rozstaw belek pionowych tak jak w stelażach aluminiowych (około 60cm), czy można dać więcej? I pewnie też lepiej podkleić miejsca styku z podłogą/ścianami taśmą akustyczną?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Czerwca 2017, 08:38:09 czas Polski »
Tak na mój chłopski rozum to stelaż metalowy został tutaj pewnie zastosowany ze względu na małą powierzchnię styku ze ścianą co skutkuje mniejszym przenoszeniem drgań. Poza tym ze względu na pewną elastyczność takiego stelaża myślę, że część drgań może dodatkowo zostać oddana w matę wygłuszającą.

Ale mogę się mylić :P

Offline Sempth

« Odpowiedź #6 dnia: 30 Czerwca 2017, 12:11:09 czas Polski »
Na rysunku jest zaznaczone, żeby stelaż był odsunięty od ściany o 1-2cm, a z podłogą/sufitem połączony przez taśmę akustyczną. Także wydaje mi się że czy aluminium czy drewno tak samo nie ma co montować tego bezpośrednio na ścianie.

Ale wydaje mi się że drewno lepiej pochłonie drgania niż metal, co myślicie?