03 Maja 2026, 15:57:02 czas Polski

Autor Wątek: pilarka stołowa Ryobi RTS-1800G - wrażenia po zakupie  (Przeczytany 7842 razy)

Offline Krzysiek_84

pilarka stołowa Ryobi RTS-1800G - wrażenia po zakupie
« dnia: 02 Lipca 2017, 15:07:20 czas Polski »
Witajcie :)

Kupiłem sobie piłę. Moja pierwsza takiej mocy, więc trochę mnie wbiła w ziemię. Pod koniec tygodnia zrobię filmik z wykonania i urzytkowania. Wczoraj było pierwsze odpalenie i pierwsze cięcia. Wrażenia "na start"
+ wszystko jest raczej dobrze spasowane, nic się nie trzęcie.
+ przykładnica ma miarkę po prawej, jak i po lewej stronie tarczy, co daje możliwość rozcinania z obu stron
+ miarkę, a w zasadzie wskaźnik przykładnicy można regulować (jest na śróbkę) i ładnie dobrać szerokość

- mały stolik - praktycznie mikroskopijny patrząc na potencjał wysokości cięcia
- brak soft startu - całym urządzeniem wręcz "rzuca" przy starcie

narazie tyle. Przecinałem w poprzeg belkę 10x18 - bez zająknięcia poleciała. poszerzałem wpusty w belkach 2m o 0,5mm - udało się bardzo ładnie. materiał nie został postrzępiony.

narazie idę na niedzielny obiad. w razie pytań piszcie, będę we czwartek popołudniu przy pile, popatrzę i porobię zdjęcia elementów o które będziecie mieli pytania :)

m_kola

• Gość
Odp: pilarka stołowa Ryobi RTS-1800G - wrażenia po zakupie
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2017, 15:44:06 czas Polski »
- brak soft startu - całym urządzeniem wręcz "rzuca" przy starcie
Taki problem to nie problem:
http://forum.domidrewno.pl/pily-28/ryobi-rts1800-g-podlaczenie-soft-start-(miekki-rozruch)/
Poszukaj na drugiej lub trzeciej stronie są zdjęcia bo w pierwszym poście wygasły.

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2017, 16:53:37 czas Polski »
Wiem, widziałem. Ktoś na forum potem pisał, że kupił pilarkę i miała już miękki rozruch - tak, jakby ktoś jednak wpadł na pomysł seryjnego montażu. Moja ewidetnie nie ma, i chciałem zaznaczyć ten fakt. Jakbym wiedział wcześniej, to już miałbym kupiony do montażu, albo bym zamontował między czwartkem a sobotą jak piła była w bagażniku pod domem - zabrałbym ją na wieczór do mieszkanka :)

Offline Tybek

« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipca 2017, 22:05:29 czas Polski »
Pilarka stołowa RST1800EF-G RYOBI ma soft start.

Jest kilka modeli jednego i tego samego urządzenia jak różne "nogi" (z kółkami lub bez) i z dodatkowym blatem rozsuwanym z prawej strony i wspomnianym soft startem.

STRONA PRODUCENTA RYOBI
« Ostatnia zmiana: 09 Lipca 2017, 22:07:08 czas Polski wysłana przez Tybek »

Offline Miecho

« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lipca 2017, 21:55:35 czas Polski »
Stolik mikro ale to nic można powiększyć, a reszta parametrów?
Stabilność, kąty piły do blatu, ciulaga... możliwości kalibracji?
regulacja kata i wysokości na zębatkach plastikowych?
Model RTS1800EF-G ma "prowadnice boczna mocowana z tyłu i przodu", a model RTS1800-G też tak ma?
« Ostatnia zmiana: 16 Lipca 2017, 22:01:54 czas Polski wysłana przez Miecho »

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2017, 09:20:29 czas Polski »
stabilność - w porządku. przecinałem deskę 35mm 2,5 m wzdłuż - nic się nie przechyla, nic nie ucieka.
wydaje mi się, że blat nie jest w jednej linii z ostrzem piły - gdzieś wg instrukcji od spodu jest regulacja, jeszcze nie zaglądałem :(
regulacja kąta i wysokości na zębach plastikowych....
wysokość - w porządku. brakuje mi jakiejś informacji o ile podniosłem ostrze - za każdym razem mierzę, utrudnia to powrót do poprzedniej wysokości.
regulacja kąta - jak dla mnie lipa - nie wiem jeszcze, bo tak naprawdę nie kroiłem nic pod kątem, ale jakoś nie przemawia do mnie ta podziałka. będę musiał sprawdzić kątomierzem kąt, i to co wychodzi.

W sobotę będę przy pile - spróbuję zrobić jakiś filmik poglądowy..
próbuję od dłuższego już czasu, ale mam braki kadrowe - kupa rzeczy do zrobienia.

generalnie wydaje mi się, że jakbym podejmował decyzję na nowo - też bym ją kupił, ale to moje prywatne zdanie..

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #6 dnia: 12 Września 2017, 12:55:03 czas Polski »
wrzuciłem filmik poglądowy mojej pilarki..

filmik pierwszy, nie udało mi się wszystkiego co chciałem pokazać - telefon nagrywa innym formatem jak aparat, i nie mogłem ich "zgrać" razem, więc nie ma zbliżeń, które chciałem ująć.
Generalnie trudniejsze to niż myślałem - nie wiem, czy się odważę w przyszłości coś nagrać, ale zobaczymy

proszę o rady i uwagi :)

Offline Lopi1

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Września 2017, 19:51:52 czas Polski »
jestem może przeczulony ale okulary ochronne bym założył, no i na dłuższą metę nauszniki

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Września 2017, 09:54:38 czas Polski »
normalnie mam je na sobie :)

Offline zosia

« Odpowiedź #9 dnia: 21 Września 2017, 15:39:34 czas Polski »
witam, zastanawiam się nad zakupem tego sprzętu, głównie cięcie palet, desek na mniejsze gabaryty na opał, ale czasem też coś bardziej precyzyjnego bo bawię się w robienie samemu mebli, myślicie że to dobry wybór?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Września 2017, 16:04:34 czas Polski »
Zosiu ja myślę że najlepszym co można zrobić to przedstawić się w odpowiednim dziale ( pkt 4 regulaminu )

Offline ivonaa

« Odpowiedź #11 dnia: 28 Września 2017, 20:40:15 czas Polski »
Też mnie ta pilarka zainteresowała, do domowego użytku nie chcę kupować nie wiadomo jak drogiego sprzętu, mam wiertarkę ryobi i jest w porządku, kopa ma, testowałam na dosyć grubym suficie i dawała radę i tak mnie jakoś to przekonało do tej marki

Offline rob097

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Października 2017, 19:58:51 czas Polski »
Witam,
Nabyłem drogą kupna powyższą piłę wyregulowałem i włączyłem bez obciązenia (model bez soft startu) i mam zagwostkę, podczas uruchomienia silnik delikatnie iskrzy, potem w trakcie pracy jest już ok ale w momencie wyłaczania znowu iskrzy i to bardziej niż przy starcie.
Mam pytanie czy to normalne zjawisko i się tym nie przejmować czy reklamować piłę? Zakupiłem ją w LM więc skoro jeszcze nic nią nie ciołem to mogę ją wymienić na inną sztukę jeżeli tak nie powinno być.
Dziękuję z pomoc

Offline benek161

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Października 2017, 21:10:54 czas Polski »
Wyjmij i zobacz jak wygladają szczotki silnika. Być może są nierówne.

Offline rob097

« Odpowiedź #14 dnia: 29 Października 2017, 21:30:48 czas Polski »
Z Twojego wpisu rozumiem że nie jest to normalne zjawisko w tej pile? To chyba lepiej wymienić na inną sztukę niż rozbireć, bo co od razu w nowej pile wymieniać szczotki?