Zacznę od przeprosin, bo wprowadziłem Was w błąd. Autorem filmu jest Daniel Sołowiej a nie jak podałem Dawid. Mam nadzieję , że mi to wybaczycie, tak samo jak Daniel.
Co się tyczy tematu, jeszcze w średniowieczu wymyślono wiertła rurowe, którymi drążono pnie i wykonywano drewniane rury.Powstały też rozwiertaki do otworów , gdzie poszerzano drewno otwór nadając mu kształt stożka. Nic więcej się nie działo w dziedzinie wiertarek aż do XIX wieku. Za sprawą wytopu w tani sposób stali i możliwości produkcji części zamiennych zaczęto produkować wiertarki korbowe metalowe. Udoskonalono drewniany wynalazek dodając mu zapadki i uchwyt do wymiany wierteł. W samej "Ameryce " opracowano ponad 200 modeli różnych wiertarek korbowych o przedziwnym wyglądzie, zaczęto też robić pierwsze uchwyty stacjonarne do precyzyjnego wiercenia. W tym samym czasie we Francji wymyślono wiertarkę z przełożeniem za pomocą kół zębatych. Szczyrem rozwoju wiertarek stała się przenośna dwuręczna wiertarka składana, którą można było regulować kąt wierconych otworów . Operator siadał na jednej części drewnianej ramki, ciężarem ciała stabilizował wiertarkę , ustawiał i blokował ustawiony kąt a następnie przy pomocy dwóch rąk wiercił otwory. Można w ten sposób było wywiercić otwór o dużej średnicy, większy niż wiertarką korbową. W Europie w tym czasie dalej wiercono świdrami z czasów rzymskich z wkładaną rączką z drewna i tak już zostało. Konstrukcja wiertarki dwuręcznej się nie przyjęła. Natomiast w Ameryce było to podstawowe narządzie , które jak rewolwer było na wyposażeniu każdego mężczyzny i zbudowało Amerykę. XX wiek i dalszy rozwój nauki doprowadził do upadku tej wiertarki, bo wynaleziony prąd i silnik elektryczny, oraz masowa produkcja doprowadziły do wytwarzania wiertarek elektrycznych, które opanowały cały świat. Jadnak paliwa kopalne się skończą , awarie sieci trakcyjnej są też częste, dlatego uważam, że każdy powinien posiadać możliwość pracy bez prądu. Niektórzy, jak Wranglerstar uważają, że stara wiertarka korbowa dwurączna jest lepsza niż nowa elektryczna. Kończąc moje wywody zapraszam na film p.t. Stare narzędzia lepsze od nowych zrealizowane przez Wranglerstara
oraz drugi film jak współcześnie w domowych warunkach zbudować replikę takiej wiertarki