17 Kwietnia 2026, 20:28:38 czas Polski

Autor Wątek: piana zamiast betonu  (Przeczytany 16527 razy)

m_kola

• Gość
Odp: piana zamiast betonu
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lipca 2017, 14:35:57 czas Polski »
Ale jak patrzę na podane przykładowe zużycie to lekko włosy dęba stają:
Zużycie przy głębokości otworu 60 cm i średnicy 20 cm:

- słupek 10 x 10 cm (3 opak.),

Offline JacekD

« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lipca 2017, 14:42:32 czas Polski »
Też na to zwróciłem uwagę.
Ale jest wersja 700 ml za 55pln.
Co ciekawe, na ten sam otwór chcą 3x300ml(900ml) lub 1,5x700ml(1050) - jeśli matematykę mają na tym samym poziomie co chemię, to może być krucho :)
WWW.DREWTAK.PL

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lipca 2017, 14:57:21 czas Polski »
A kto powiedział, że zależność pomiędzy ilością środka a waga składników jest liniowa ? 

Offline JacekD

« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lipca 2017, 15:33:32 czas Polski »
Niby nikt. Ale prawdopodobnie różnica wynika z tego, że rozlewając w 3ech seriach mniejsze ilości - każda porcja urośnie bardziej niż 700ml na raz. No ale jeśli do tego doliczymy czas na wiązanie poszczególnych porcji, to zysk na czasie nie będzie znaczny.
Gra warta świeczki jeśli dysponujemy świdrem i średnica otworu jest niewielka. Pyanie czy można to zastosować do słupków szerszych niż 10cm. Czyli jeśli robię pergolę pod maliny to da radę, ale altanki na słupkach 14x14 już nie ogarnie?
WWW.DREWTAK.PL

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lipca 2017, 15:45:23 czas Polski »
Ja mam do postawienia w tym roku drązek do zabawy dla dzieciakow i pewnie zrobie tak, ze dol zaleje piana i wypoziomuje a reszte betonem szybkoschnacym (pomysl tomka_z)

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lipca 2017, 16:54:53 czas Polski »
...3ech seriach mniejsze ilości - każda porcja urośnie bardziej niż 700ml na raz...
Ale czy wytrzymałościowo będzie to samo? Czy warstwy się powiążą między sobą i nie będzie się wchłaniać wilgoć pomiędzy nimi?
Wydaje mi się, iż istotną sprawą również jest środek ciężkości całej konstrukcji przy zastosowaniu tradycyjnego betonu. Piana daje tylko wypełnienie i w znikomym stopniu przenosi obciążenia mechaniczne.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lipca 2017, 18:36:30 czas Polski »
środek ciężkości całej konstrukcji

Tak na mój chłopski rozum to to o czym piszesz nie ma większego znaczenia przy stałej konstrukcji zakotwionej w ziemii.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lipca 2017, 18:50:37 czas Polski »
Też tak myślę...
A co do wilgotności....
Myślisz, że beton ma mniejszą ???

Offline L4

« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lipca 2017, 19:49:08 czas Polski »
Tak na mój chłopski rozum to to o czym piszesz nie ma większego znaczenia przy stałej konstrukcji zakotwionej w ziemii.

Jeśli ta stała konstrukcja to na przykład huśtawka to nie jestem pewien czy rozkład mas jest pomijalny.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #24 dnia: 06 Lipca 2017, 19:59:30 czas Polski »
Pozwól, że w odpowiedzi zacytuje sam siebie żeby się nie powtarzać

Kwestia może głębszego zakotwiczenia i czy producent tej pianki bierze pod uwagę takie jej użycie.
Tak jak mówiłem podchodzę do tego na chłopski rozum.

Edit. Po drugie. Takiej hustawki "trójkątnej" raczej nie pionujesz więc i samo wykorzystanie takiej pianki mija się z celem. I problem sam się rozwiązał ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Lipca 2017, 20:03:10 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Lipca 2017, 20:07:35 czas Polski »
Pokazane mocowanie belek, a co gorsza myśl niektórych kolegów, aby na piance zbudować wiatę - przeraża mnie.
Ciut większy przeciąg i wiata leci z korzeniami. :)
Tak na marginesie dodam, że pianka trzyma się w miarę dobrze, pod warunkiem, że po napęcznieniu nie usunie się jej zewnętrznej powłoki.
Gdy to się zrobi, szybko się utlenia i staje się krucha. O wchłanianiu wilgoci nie wspomnę.

Zastanawiam się, do czego mógłbym zastosować ową pianę i...
Chyba tylko do wypełnienia progów w aucie. ;D

Offline marcin6391

« Odpowiedź #26 dnia: 06 Lipca 2017, 20:14:15 czas Polski »
Widziałem całe mnóstwo wiat, altan, placów zabaw, które stały tylko na bloczkach i wiatr ich nie zabrał....

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Lipca 2017, 20:20:43 czas Polski »
O wchłanianiu wilgoci nie wspomnę.

do czego mógłbym zastosować ową pianę i...
Chyba tylko do wypełnienia progów w aucie.

Powodzenia

Klo

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Lipca 2017, 20:24:00 czas Polski »
Tomku
pod warunkiem, że po napęcznieniu nie usunie się jej zewnętrznej powłoki.
:)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Lipca 2017, 20:24:20 czas Polski »
Piana reaguje na UV dlatego musi być przykryta. Warstwa ziemi załatwia sprawę. Podobne jak z pianą poliuretanową np. przy montażu okien. Nie demonizował bym tego w ten sposób. Wiata wkopana 60 cm w ziemię utrzyma się nawet bez piany. Tym bardziej utrzyma się z pianą która rozpycha i klinuje słup w ziemi.
A progów w aucie się pianą nie wypełnia tylko się je wymienia 😋