12 Maja 2026, 00:52:15 czas Polski

Autor Wątek: tarcza diamentowa  (Przeczytany 1695 razy)

arecki1338

• Gość
tarcza diamentowa
« dnia: 07 Lipca 2017, 08:00:14 czas Polski »
Mam takie dziwne pytanie. bede musial przyciac sporo kostek betonowych. W zwiazku z tym zrodzilo sie pytanie czy do mlt100 moge zalozyc tarcze diamentowa do ciecia betonu, otwor 30mm wiec pasuje. z tego co pamietam makita ma max obroty lekko ponad 4000, a tarcza jest do 6000rpm. wiec jakby nie patrzec od strony bhp pasuje.

MChObi

• Gość
Odp: tarcza diamentowa
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lipca 2017, 09:36:09 czas Polski »
wiec jakby nie patrzec od strony bhp pasuje.
Od strony BHP to interesuje mnie co się stanie z twoimi oczami , twarzą etc gdy jakiś odłamek kostki wyrwie się podczas cięcia . Nawet nie myślę co się stanie z blatem i bebechami makity .
Jak to Cię nie przeraża to zainwestuj w dmuchawę o sile tajfunu bo kurz przy cięciu ograniczy twoją widoczność do 2 cm.
Może lepiej zainwestować w dużego diaksa z softstartem jeśli masz dużo kostek do przycięcia .
Jak ja przycinałem  u siebie pod altanę ( zwłaszcza kąty ) to bym nigdy nie pomyślał aby to na pile dać .

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lipca 2017, 09:52:00 czas Polski »
nie nie nie...duzy fleks albo dedykowane narzedzie....poza tym pily Ci nie szkoda?? o oczach nie mowiac....

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lipca 2017, 09:56:49 czas Polski »
A pod flex-a najlepiej dedykowany stojak, żeby było równo. Tyle, że trochę drogo wyjdzie.

Offline leeching

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lipca 2017, 13:08:40 czas Polski »
ja ucinam dużą gumówką i odradzam inne metody, bo naprawdę jest dużo kurzu i latającego betonu