12 Maja 2026, 13:01:20 czas Polski

Autor Wątek: Strugarko grubościówka do 5k  (Przeczytany 10026 razy)

Offline drhambone

Odp: Strugarko grubościówka do 5k
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Września 2017, 21:47:14 czas Polski »
Morświn gratuluje dobrego wyboru. Ja również czekam na swojego A331, niestety zwykły wał, ale za to dobrałem w tej cenie odciąg AF14.
Po przeglądzie rynku wychodzi na to że te Hammery, to najtańsze nowe "nie chińczyki" dostępne u nas.
Wcześniej byłem praktycznie zdecydowany na Stomane ADM320, ale jeden z postów na forum kolegi, który miał z nią spory problem ostudził moje zapały.

Pozdrawiam
Tomek

Offline Morświn

« Odpowiedź #16 dnia: 09 Września 2017, 23:48:49 czas Polski »
O Stomanie też myślałem ale...
Podobają mi się maszyny SCM ale....
Do 5k brał bym Holzmanna Eco bo chyba nie ma nic ciekawszego w tej kasie z nowych

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Września 2017, 02:52:13 czas Polski »
A Metabo HC 260? Trochę węższa, ale czy to nie jest ciut lepsza klasa niż Holzmann?

Offline eddie_orzel

« Odpowiedź #18 dnia: 19 Września 2017, 08:59:30 czas Polski »
Hej

No właśnie co z Metabo, można ją już za 850euro u naszych zachodnich sąsiadów dostać.

Offline sajo

« Odpowiedź #19 dnia: 19 Września 2017, 09:08:52 czas Polski »
za 850 euro warto.

Offline eddie_orzel

« Odpowiedź #20 dnia: 19 Września 2017, 09:23:03 czas Polski »
W sumie jestem tam raz w miesiacu i do tego sklepu mam jakies 20km co maja po 850e

http://c-tools24.de/shop/index.php?cl=details&anid=5c2ea45e062555c4b73d7d66cb3b0823&cmp=idealo
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2017, 09:25:21 czas Polski wysłana przez eddie_orzel »

Offline eddie_orzel

« Odpowiedź #21 dnia: 19 Września 2017, 13:24:13 czas Polski »
Przepraszam, że post pod postem.
Mam takie pytanie a nie chce wątku nowego zakładać mianowicie, co kepsze Metabo HC260 za 850e czy DeWalt DW733 plus jakaś równiarka typu SAM kupiona gdzieś w okolicy lub ewentualnie zrobiona samemu z drewna. Tylko, że równiarka nie mogła by być jakaś wielka bo kańciapke mam tylko 4 na 5,5 a muszę jeszcze zmieścic jakąś pilarke stołową i pare innych rzeczy

Offline eddie_orzel

« Odpowiedź #22 dnia: 19 Września 2017, 19:35:25 czas Polski »
Ej no chłopaki co jest nikt nie ma czasu i ochoty odpisać. Wątek nie jest przecież stary więc można by było go dalej pociągnąć mino, że autor już dokonał zakupy to nie odchodzę od tematu dyskusji.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Września 2017, 20:52:02 czas Polski »
Raczej nikt Ci nie powie "co jest lepsze" bo każdy musi sam wymyślić.
Zastanów się nad tym co chcesz robić, czy masz miejsce na 2 maszyny, czy nie będzie Ci przeszkadzało przezbrajanie itd.
Obu opisanym przez Ciebie maszynom poświęcono już wiele stron na forum, włącznie z ich zaletami i bolączkami.

Offline agoliat

« Odpowiedź #24 dnia: 19 Września 2017, 20:57:43 czas Polski »
co kepsze Metabo HC260 za 850e czy DeWalt DW733 plus jakaś równiarka typu SAM

Dużo zależy od tego ile masz cierpliwości i samozaparcia w budowaniu SAMów oraz na jaki efekt końcowy liczysz.
Ja poszedłem pół roku temu w grubościówkę oraz do tego dorobiłem sobie łoże do równania za pomocą owej grubościówki i tragedii nie ma ale trzeba trochę czasu spędzić przy równaniu.

Teraz bym kupił to Metabo HC260.

Problem w tym że nie ma w cenie ok 2500 nowej porządnej wyrównywarki. Same skośnookie a z tym różnie bywa :)
Poza tym sam wspomniałeś że masz mało miejsca w warsztacie.

Offline eddie_orzel

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Września 2017, 21:14:23 czas Polski »
No właśnie mieszane uczucia co do Metabo mam naczytałem się i u Was na forum i na niemieckich też się rozglądam stronach i tam są skrajne opinie. Jedni mówią, że super a inni że blaty krzywe, że za każdym razem po zmianie z grubościówki na równiarkę trzeba blaty ustawiać wiec komu w końcu mam dac wiarę. Oczywiście jeśli z Metabo bylo by tak, że ww wady by nie występowały to brałbym ją bo tak jak wyżej pisałem mogę ja sporo taniej dostać niż u nas w kraju. Cały wątek o DeWalt też czytałem i oprócz tych pierwszych noży które są kiepskie to raczej maszyna pierwsza klasa. DeWalt jest dosyć mały wiec raczej w połączeniu z równiarką którą bym musiał kupić osobno nie był by aż tak strasznie upierdliwy pod względem miejsca. Nie jestem i nie będę pro ale jeśli bym kupił Metabo i bym miał problemy jw napisalem to bym.... No chyba kończyć nie muszę. Dlatego właśnie chciałem zobaczyć zdanie Was którzy macie większe doświadczenie i bardziej chłodną głowę niż ja.

Ale wyszła litania

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Września 2017, 00:00:48 czas Polski »
Mam takie same dylematy w kwestii przyszłego kupna wyrówniarki i grubościówki, i gdyby tylko była porządna wyrówniarka za 2k, to nie zastanawiałbym się nad dwufunkcyjną Metabo HC260, tylko brał taką właśnie wyrówniarkę + grubościówkę DeWalt'a.

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Września 2017, 08:23:48 czas Polski »
Ja mam coś w stylu tego metabo tylko flottjet 260mm i to używka ściągnięta z niemiec. Nie narzekam wręcz chwalę sobie to rozwiązanie. Jak na początek to super. Nie wiem nic  co do jakości tego nowego metabo,  ale skoro jeździsz do Helmutlandu to tam sporo maszynek jest marki electrabecum czyli starszej wersji metabo. Warto bo ludzie przywożą jak nówki.  Ja swą kupiłem w ciemno miała kilka bolączek ale nie narzekam. Używam ją od 5 lat i działa bez zarzutu. Pasek tylko musiałem wymienić na grubościówkę i tyle.

Offline eddie_orzel

« Odpowiedź #28 dnia: 20 Września 2017, 11:54:49 czas Polski »
Hej

To nie jest takie proste. W tej chwili na ebay.de jest tylko jedna Elektra HC260 i to już w cenie 400e a do końca licytacji jeszcze 2 dni no i jeszcze problem bo jak ja tam jadę to zawsze w jedno miejsce. Mi się wydaje, że z maszynami w DE jest podobnie jak z autami mianowicie nie kupi się tam auta taniej niż w PL chyba, że auto było bite albo ma 500tys km. Taka używana HC260 jak kosztuje 600-650 e to jaki jest sens ją kupować jeśli nowa to 850e tylko właśnie jak jest teraz z jakością aktualnego Metabo.
Z drugiej strony wole kupić maszynę nową (żona mi każe hehe) no chyba, że już nie będzie wyjścia i różnica między nową a używaną podobnej klasy będzie duża.
Powoli jednak skłaniam się w stronę DeWalt plus kupiona lub zrobiona równiarka typ SAM

A co Wy na coś takiego

https://www.olx.pl/oferta/maszyna-wieloczynnosciowa-titan-u26-pila-strugarka-frezarka-grubosciow-CID619-IDmGUcc.html#1865e4c725
« Ostatnia zmiana: 20 Września 2017, 11:57:08 czas Polski wysłana przez eddie_orzel »

Offline noprofi_semi

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Gwóźdź wystaje, chwytaj za młotek.
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Września 2017, 13:05:58 czas Polski »
Jeśli uzbroisz się w cierpliwość to i wyrówniarka sam godny uwagi się trafi. Powodzenia życzę.