24 Kwietnia 2026, 12:41:03 czas Polski

Autor Wątek: Nora Draaxa  (Przeczytany 45918 razy)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
Odp: Nora Draaxa
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Sierpnia 2017, 22:39:46 czas Polski »
Tak, tylko skad ja wezme stara winde, zeby ja pozbawic glownego wylacznika? :D

Offline leku

« Odpowiedź #46 dnia: 09 Sierpnia 2017, 12:08:12 czas Polski »
Trafilem w internetach na lampy LED, 48W, 4k lumenow, IP65
Czy o tych piszesz ?
http://www.energomania.pl/product-pol-276-Hermetyczna-lampa-LED-48W-G-SERIES-60cm-1440lm-VT-1574.html

Trochę w opisie jest nieścisłości bo tytuł chyba jest od innej lampy
cena może też :)
Pytam bo sam szukam coś jasnego a energooszczędnego do warsztatu.
Przede wszystkim sprawdzonego.
Też mam nie za wysoko - ok 220 cm a ta lampa z linku ma 7cm wysokości.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Sierpnia 2017, 12:58:10 czas Polski »
Nie, o tych:  https://www.olx.pl/oferta/lampa-hermetyczna-led-48w-slim-150cm-ip65-CID628-IDimQOr.html

Faktycznie maja 7 albo 8 cm wysokosci i 1,5m dlugosci. Ladnie swieca.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Sierpnia 2017, 16:32:26 czas Polski »
Nie, o tych:  https://www.olx.pl/oferta/lampa-hermetyczna-led-48w-slim-150cm-ip65-CID628-IDimQOr.html

Faktycznie maja 7 albo 8 cm wysokosci i 1,5m dlugosci. Ladnie swieca.

Masz porównanie jak ten LED ma się cenowo i jakościowo do zwykłych świetlówek?

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Sierpnia 2017, 17:43:15 czas Polski »
Cenowo na pewno ma się ni jak do świetlówek. Ostatnio w Casto po niecałe 4 dychy kupowałem oprawy bezstarterowe 2x36W.

Wysłane z korniszona

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Sierpnia 2017, 20:54:55 czas Polski »
Hmm, mialem wczesniej jakies oprawy bez klosza na zwykle swietlowki. Niezle swiecily, ale co chwila ktoras padala. Moze nie zawsze sama - kilka zalatwilem ciosem z obrabianego drewna, jak sie zapomnialem - wspominalem, ze mam nisko? Jakies 210cm ;)

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Sierpnia 2017, 21:14:48 czas Polski »
No moje wcześniejsze belki 1x40 świeciły jakieś 12 lat, ale właśnie brak klosza był zbyt uciążliwy. A przy okazji ocieplania warsztatu grzechem było by nie zadbać o oświetlenie.

Wysłane z korniszona

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Sierpnia 2017, 22:41:46 czas Polski »
tak samo pomyslalem. Ledowe lampy sa tez mniejsze, a wspominalem, ze mam nisko? :D

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #53 dnia: 10 Sierpnia 2017, 00:11:35 czas Polski »

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Sierpnia 2017, 00:21:51 czas Polski »
SPRZEDAJĄCY OFERUJĄ LAMPY STWORZONE Z METALU NIE TAK JAK MY Z ALUMINIUM
mhmmm

w zaleznosci od powierzchni oswietlanej i wysokosci zrodla moze byc troche malo, ale z drugiej strony takie lampy led to nie jest jakas rakietowa chirurgia, wiec co bys nie kupil, pewnie bedzie dzialac (przy zalozeniu odpowiedniej liczby lumenow). Nie ma co gdybac, kupno lampy to nie zobowiazanie na cale zycie, bierz i ciesz sie mozliwoscia pracy po zmroku :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Sierpnia 2017, 07:31:08 czas Polski »
wspominalem, ze mam nisko?
Ja znów mam wysoko i pewnie będę podwieszal lampy. Zastanawiam się na jakiej wysokości powinny wisieć.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Sierpnia 2017, 07:53:53 czas Polski »
Kozio, wszystko zależy od prac wykonywanych w danym pomieszczeniu. Optymalnie jest to około 2,5-3 m, ale jeśli jest potrzeba wyższej przestrzeni to może być konieczność dołożenia więcej jednej czy dwóch lamp. Ewentualnie można lampy dać na ścianie.

Wysłane z korniszona

meridox

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Sierpnia 2017, 08:25:27 czas Polski »
https://www.olx.pl/oferta/lampa-led-36w-120cm-natynkowa-panel-led-swietlowka-CID628-IDjJpdx.html

A co powiecie na te lampy? Sa dosc niskie.

jak je kupisz podziel się opinią bo cena jest bardzo niska i jestem ciekam jak świeci panel led razem z oprawą w cenie samej dobrej świetlówki

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #58 dnia: 10 Sierpnia 2017, 08:40:29 czas Polski »
https://www.olx.pl/oferta/lampa-led-36w-120cm-natynkowa-panel-led-swietlowka-CID628-IDjJpdx.html

A co powiecie na te lampy? Sa dosc niskie.

Niedawno przerabiałem temat tych niskich lamp i powiem szczerze że trzeba uważać na to jakie parametry podają - a dokładniej chodzi o ilość lumenów. Wszyscy jak jeden sprzedawca (szczególnie na znanym portalu) bardzo je zawyżają. Kupiłem takie lampy dwa razy, pierwszy raz (małe 30 cm) nie wzbudził u mnie żadnych zastrzeżeń bo ... nie było na nich przylepionej naklejki z parametrami - powiesiłem, włączyłem, świecą. Drugi raz kupiłem większe 60 cm - i tutaj zaczęło się robić pod górę. Na panelu była przylepiona naklejka z danymi i niestety ilość lumenów podana mniejsza niż w opisie towaru na stronie sprzedawcy (na stronie dystrybutora też była wartość niższa). Kontaktując się ze sprzedawcą uzyskałem odpowiedź że kontaktowali się z głównym dystrybutorem który poinformował ich że jest to błąd w druku i parametry są takie jak podali w opisie na stronie. Jednak jakoś nie bardzo mi to pasowało i skontaktowałem się z dystrybutorem - uzyskałem odpowiedź że nigdy nikomu takiej informacji nie udzielali i te wartości które podają na stronie są zgodne z tym co podaje producent. Wystosowałem odpowiedniego maila do sprzedawcy jednak odpowiedzi już od niego żadnej nie dostałem. Gdyby różnica była niewielka to bym tematu nie drążył ale jeśli sprzedawca pisze na stronie 1500 lm a u dystrybutora jest 1100 lm to chyba różnica jest znacząca - przy innych wielkościach i mocach też są znaczące różnice. Jednak skoro płacę za 1500 to tyle bym chciał mieć a nie 30% mniej. Jeśli ktoś chce namiary na firmę dystrybutora (mówię tutaj o moim przypadku jednak pewnie można to używać jako jakieś odniesienie) to proszę o wiadomość, nie chcę tutaj robić żadnej reklamy a patrząc u niego na podobny kształtem panel o mocy 36W to podaje ilość lumenów 2200 - znowu jakaś pomyłka czy tylko "dobry" marketing.

Offline leku

« Odpowiedź #59 dnia: 10 Sierpnia 2017, 11:53:08 czas Polski »
Jeśli chodzi o oświetlenie LED to bełkot marketingowy robi duże zamieszanie.
Kwestia sprawdzenia na miejscu w marketach też nie jest prosta bo takie
specjalistyczne oprawy przemysłowe  nie kupują normalni domowi użytkownicy
i brak ich w ofercie. Pozostaje Internet a tu problem jak wyżej.
Większość ofert to jest proste kopiuj i wklej dla podobnych opraw różnych producentów
a może jednego ... Chińczyka.
A te lumeny i luxy drastycznie spadają przy wzroście odległości od powierzchni roboczej
i już tak nie wygląda różowo jak w ofercie.

Śledzę wątek jak i ten drugi bliźniaczy o oświetleniu.
może ktoś jeszcze pochwali się ciekawym sprawdzonym zakupem :)