22 Kwietnia 2026, 12:40:54 czas Polski

Autor Wątek: Nora Draaxa  (Przeczytany 45808 razy)

Fulicarius

• Gość
Odp: Nora Draaxa
« Odpowiedź #90 dnia: 26 Września 2017, 08:41:19 czas Polski »
Mega!

Offline krzyś48

« Odpowiedź #91 dnia: 26 Września 2017, 09:50:57 czas Polski »
Ładnie,okno-dużo światła :)
Ale czy ta szyba przetrzyma ???
jakiś ,,materiołapacz'' by się przydał :P
Pozdrawiam :)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #92 dnia: 26 Września 2017, 09:55:34 czas Polski »
Okno bedzie wymieniane na gospodarskie jednotaflowe, co do materialolapaczy to zastanawiam sie nad zrobieniem czegos na ksztalt "kaptura" za tokarka do lapania wiorow i wspomozenia odciagu.

Offline raven

« Odpowiedź #93 dnia: 26 Września 2017, 11:16:39 czas Polski »
Jak by ktoś słyszał o takiej tokarce na sprzedaż to proszę o mnie pamiętać :)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #94 dnia: 26 Września 2017, 12:06:58 czas Polski »
One sa dosc czesto na olx. Warto sprawdzac - za swoja dalem kolo 450-500 pln z fabrycznym stojakiem i urzadzeniem do kopiowania. Popularnym mankamentem sa lozyska walka, latwe do wymiany. To wlasciwie calkiem prosta konstrukcja.

Co do samej REMA DNSA 100, to zaluje, ze ma walek z gwintem M19x1,5. Standardowym obecnie gwintem dla wiekszosci uchwytow jest M33x3,5.

W mojej, zeby ja doprowadzic do stanu pozadanego:
 - wytoczyc nowy walek na M33
 - wymienic wlacznik (ma ktos namiar na jakies fajne wlaczniki do maszyn, najchetniej z dzwignia a nie przyciskami?)
 - zamowic kola pasowe, moja ma samorobki ze sklejki. Fabrycznie sa trojstopniowe, zmiane obrotow realizuje sie przekladaniem paska klinowego na kolach.
 - dosztukowac jakis sensowny konik na kly ze stozkiem morse'a. W mojej kiel wydaje sie byc na stale :(

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #95 dnia: 27 Września 2017, 08:48:00 czas Polski »
- wymienic wlacznik (ma ktos namiar na jakies fajne wlaczniki do maszyn, najchetniej z dzwignia a nie przyciskami?)

jako włączniki przyciski są bezpieczniejsze - trudniej je uruchomić "przypadkiem" (najlepiej te z pierścieniem wokół);

polecam osprzęt pulpitowy Moeller M22 - modułowy, wysoka norma szczelności, duży wybór elementów roboczych w stosunkowo przystępnej cenie

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Września 2017, 10:13:11 czas Polski »
W sumie moze i masz racje, jakby osadzic jakis nowoczesny wlacznik z grzybkiem i pomalowac ja np na szaro, to byloby calkiem w porzadku :)

Zabieram sie za budowe szafki pod tasmowke. Tym razem sprobuje zrobic podwojne zlacza zakladkowe (? - half laps), zeby polaczyc dole i gorne ramki z nogami. Szafka bedzie na 4 blokowanych kolkach. Naturalnie budulcem jest kantowka sosnowa 50x50mm. Docelowo beda tam tez szuflady...kiedys :)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Września 2017, 17:32:30 czas Polski »
Przyrzad do wczepow (tenoning jig) okazal sie niezastapiony. To jeszcze nie to, ale dochodze do ladu z tymi laczeniami zakladkowymi (? - half laps).

Nastepnie wyrownam powierzchnie zlaczy, zamontuje kolka i mozna stawiac tasmowke. Mam nadzieje, ze nie bedzie problemu ze stabilnoscia przez dosc wysoko polozony srodek ciezkosci.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Września 2017, 22:48:23 czas Polski »
Stan minimum osiagniety na tyle, zeby moc przerzucic tasmowke z garazu do warsztatu i kontynuowac prace. Pilarka nadal wymaga przykrecenia do szafki, zostaly tez do dodania panele boczne i oczywiscie szuflady.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #99 dnia: 30 Września 2017, 16:20:11 czas Polski »
Jedna z wad mojej Promy jest klin, a wlasciwie jego mocowanie. Nie da sie zamontowac klina ponizej linii zebow pily a zdejmowanie go do ciec nieprzelotowych byloby skrajnie upierdliwe. Demontaz klina na stale - niespecjalnie rozsadne.

Klin na szczescie nie jest jakos specjalnie skomplikowany. Do tego jest sporo materialu, o ktory mozna go odchudzic.

Mialem do wyboru dwa rozwiazania - albo obciac go z gory i wykonac nowe mocowanie na kaptur, albo obciac z dolu i powiekszyc otwory. Wybralem drugie rozwiazanie, w sumie nie wiem czemu (raczki pilnikow to efekt radosnych zabaw przy tokarce :))

Udalo sie, chociaz projektantowi oslony agregatu pily zycze migracji kubkow smakowych w to miejsce pod plecami. Jest troche za malo miejsca i majac lekko odsuniety klin przy opuszczaniu jego tyl trze o obudowe i w efekcie jest wpychany na zeby pily. Szlifierka katowa, pilniki, kilka przymiarek i dziala.

Teraz mam w koncu klin przystosowany do ciec nieprzelotowych. Drobiazg a cieszy :)

daka

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 01 Października 2017, 00:28:46 czas Polski »
no pełna profeska z tym klinem :D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 01 Października 2017, 07:22:55 czas Polski »
Ładna podstawka i ładna Pan  ;)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #102 dnia: 01 Października 2017, 08:27:41 czas Polski »
no pełna profeska

Prawie -  za malo cierpliwosci, za duzo katowki, za malo pilnika. Ale dziala :)

Kozio... eee... to pod tasmowke, tak? :) dodalem boki z osb, skrecilem pilarke z szafka i hula. Troche sie rusza na tych kolkach ale przy cieciu jest malinowo. Btw, szorstka sciereczka kuchenna na szlifierce mimosrodowej i wd40 ladnie czysci blat zeliwny :)
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2017, 08:32:16 czas Polski wysłana przez draax »

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #103 dnia: 04 Października 2017, 12:45:23 czas Polski »
Skoro pilarka tasmowa wrocila do warsztatu, przy okazji ogarnalem w niej blat i doszedlem do ladu z gorna prowadnica (w koncu!), musze uzupelnic zapas tasm. Aktualnie mam tylko jedna standardowa.

Czekam na przesylke od FN Glob:

Te tasmy MK Morse zbieraja dobre opinie, zobaczymy jak beda sie sprawowac.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #104 dnia: 04 Października 2017, 22:37:02 czas Polski »
no to odpowiem sam sobie :)

Mialem okazje spedzic chwile w Norze - z kawalka odpadowej sklejki zrobilem wieszak na szlifierke katowa. Haki wyciete na tasmowce, klej i wkrety. Wykonczone olejem lnianym z Juli, glownie zeby zobaczyc jaki daje efekt, bo nigdy wczesniej nie uzywalem.