22 Kwietnia 2026, 09:12:06 czas Polski

Autor Wątek: Nora Draaxa  (Przeczytany 45804 razy)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
Odp: Nora Draaxa
« Odpowiedź #135 dnia: 21 Października 2017, 21:31:07 czas Polski »
byla pod reka :D

nie wykanczam na razie. Priorytetem przy ograniczonym czasie, jaki mam, jest moc skorzystac z funkcjonalnosci i isc dalej. Zastanawiam sie jednak, czy nie przemalowac pod koniec wszystkich szafek, wieszakow, polek, stojakow i reszty na bialo. Mam mikro warsztat i mogloby to calkiem ciekawie zagrac.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #136 dnia: 09 Listopada 2017, 22:30:34 czas Polski »
Przyszly brzeszczoty do wyrzynarki, zapytalem Mlodej co by chciala i uslyszalem "slonika"

Zamowilem brzeszczoty: Pinguin Reverse Niqua z Tommo.pl, ale niestety nie wiem co dostalem, bo produkt na ich stronie nie jest juz dostepny a brzeszczoty byly luzem w torebce strunowej, bez zadnej etykietki. Do tego, wiesc gminna niesie, ze sie zawijaja z rynku.

Tak czy siak rozmiar brzeszczota "5" jest naprawe wlosowy, ale za to jak pieknie tnie ciasne luki! Ze sklejka 10mm nie mial najmniejszego problemu, do tego pracuje na zmniejszonej do ok.60% predkosci wyrzynarki (Sheppach z promocji Juli).

Mocowania do brzeszczotow bez przetyczki, ktore byly w komplecie z wyrzynarka dzialaja bez problemu. Wydaje mi sie, ze bedzie warto zmienic standardowe sruby imbusowe na cos latwiejszego w obsludze - motylki jakies albo inszy patent.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: 10 Listopada 2017, 08:57:15 czas Polski »
no i pięknie :) idę zamówić sobie te brzeszczoty :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 10 Listopada 2017, 08:59:44 czas Polski »
Zamówcie je na Allegro to dostaniecie chociaż opisane. Miałem ten sam problem z tommo.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: 10 Listopada 2017, 09:31:54 czas Polski »
Mocowania do brzeszczotow bez przetyczki, ktore byly w komplecie z wyrzynarka dzialaja bez problemu

Podpowiedz, bo też mam tą maszynkę i będę zamawiał brzeszczoty bez przetyczki- długość zostaje ta sama- 130mm?

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #140 dnia: 10 Listopada 2017, 09:43:31 czas Polski »
Tak, 130mm, pasuja idealnie.

127 pewnie tez by sie udalo zamontowac, luzujac naciag troche.

Sylwek

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 10 Listopada 2017, 09:47:19 czas Polski »
ok, dzięki. składam zamówienie na alle

djaworek

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 06 Grudnia 2017, 00:03:25 czas Polski »
Przeczytałem ciekawy temat i uśmiech na twarzy coraz większy. Przerabiałem temat bardzo podobnie czyli opróżnienie pomieszczenia do zera , OSB na ściany , elektryka , oświetlenie itd. Fajnie jest jak się to wszystko robi , organizuje ale przyjdzie taka chwila , że zaczyna brakować miejsca do swobodnej pracy ;D
Niestety ile by człowiek nie miał m2 do dyspozycji to zawsze jest za mało.
Jedyna zaleta , że to mały ale swój kawałek podłogi i się ma jak się chce :)
Powodzenia w dalszych pracach.

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #143 dnia: 06 Grudnia 2017, 08:45:06 czas Polski »
Dzieki! Faktycznie sporo w tym frajdy, gdyby jeszcze czas pozwalal porzadnie nad tym przysiasc. Co do miejsca, to go brakuje od wstawienia pilarki, wiec sie przyzwyczailem. Plus jest taki, ze mi maly konwektor szybko nagrzewa pomieszczenie do swobodnego dlubania :)

Ostatnio praktycznie nie bywam w Norze, skupilem sie na wykonczeniu poddasza. Swoja droga pilarka tasmowa to cudowne narzedzie do docinania dziwnych ksztaltow przy ukladaniu paneli podlogowych :D

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #144 dnia: 20 Grudnia 2017, 21:53:03 czas Polski »
Dlubie jeden projekt ale to prezent gwiazdkowy dla ojca, a on umie w internety - wiec na razie siedze cicho. Bedzie z tego film.

W miedzyczasie przyjechaly tarcze do pilarki :D

24Z CMT, 60Z CMT i 24Z Freud z plaskim zebem, do ciec nieprzelotowych. Jeszcze nie mialem okazji przetestowac ale juz sie nie moge doczekac. Niestety wada mojej Promy jest to, ze do zmiany tarczy trzeba odkrecic bodaj 8 srub mocujacych wkladke. Jedna jest mocno wyrobiona...

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #145 dnia: 22 Grudnia 2017, 19:08:57 czas Polski »
W tym roku robimy Wigilie u siebie i okazalo sie, ze jedno z naszych krzesel ma pekniete siedzisko. Naprawa, to bylo jedyne wyjscie - w przeciwnym razie ryzykowalismy widowiskowa krakse np tesciowej. A to zbyt duze ryzyko jak dla mnie :D

Stare, pekniete siedzisko z plyty wiorowej posluzylo za szablon. Nowe zrobilem ze sklejki - mam wrazenie, ze jest nieco wytrzymalsza. Wykorzystalem tez stara pianke, wiec nie widac roznicy z reszta kompletu. Przy okazji dałem nowa tapicerke, identyczna jak w pozostalych krzeslach.

Szybka akcja, obylo sie bez klopotow. O dziwo.

p.s. pierwszy raz uzylem tasmy MK Morse (6,35mm). Jest niesamowita. Albo po prostu ostra :)

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #146 dnia: 24 Grudnia 2017, 15:21:02 czas Polski »
Ok mam nadzieje, ze moj ojciec jest zajety swiatecznymi obowiazkami i nie siedzi na YT. Dzisiaj wieczorem w prezencie gwiazdkowym dostanie pudelko na zegarki z jesionu, wykonczone gotowanym olejem lnianym. Wieko ma szybke z poliweglanu. Zawiasy i nozki od naszego dostawcy Gorka Zielona :)

Podczas tworzenia tego pudelka dostalem wiele cennych lekcji nt pracy drewna, temperatur otoczenia przy klejeniu, trasowania, dopasowywania...jednym slowem myslalem, ze nie zdaze :)

Film z tworzenia pudelka:

Offline Jakacor

« Odpowiedź #147 dnia: 24 Grudnia 2017, 16:43:06 czas Polski »
Ladnie. I podklad muzyczny na koniec sie znalazl:)
Co to za pila, z ktorej korzystasz?

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 24 Grudnia 2017, 16:48:13 czas Polski »
Minister Nowak z rodziną "lubią to " ;D

Fajnie Ci to wyszło i niezły patent z tą kantówką i papierem

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #149 dnia: 24 Grudnia 2017, 17:34:27 czas Polski »
Co to za pila, z ktorej korzystasz
Proma pks 250p...chyba, ze chodzi Ci o tasmowke, to wtedy Meec.

niezły patent z tą kantówką i papierem
Jimmy Diresta :)