26 Lipca 2026, 12:59:19 czas Polski

Autor Wątek: Dobór dyszy, cisnienia do pistoletu  (Przeczytany 4701 razy)

Offline Granado

Dobór dyszy, cisnienia do pistoletu
« dnia: 11 Lipca 2017, 11:48:35 czas Polski »
Czołem Waszmościom.
Od kilku chwil jestem posiadaczem kompresorka Tagred 50l, jednotłokowego (dla amatora starczy) i kilku dodatków.
Taker Ottensen sprawuje się doskonale (polecany typ zresztą na forum), teraz widzę jakie to ułatwienie życia. Mam również pistolet do malowania i tu kilka pytań do praktyków w sprawie malowania lakierobejcą:
1. Lakierobejca Sadolin - jak dysza i ciśnienie robocze
2. Vidaron - jak dysza i ciśnienie robocze
Czy pojemnik plastikowy w pistolecie jest OK, czy powinien być metalowy?
Pistolet jest z zestawu dołaczonego do kompresora, czyli "pólka niska", ale malowanie planuję na chwilę obecną okazjonalnie. Na tym pistolu chciałbym się nauczyć obsługi i malowania.
I jeszcze jeden dylemat. Kompresor ma dwie szybkozłaczki, jedna zza reduktora ciśnienia regulowanego, a  druga bezpośrednio z ciśnienia panującego na bieżąco w  zbiorniku.  Te wyjście do jakich prac używacie? ( każdy sprzęt z dodatkowym oddzielnym regulatorem ciśnienia?)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Dobór dyszy, cisnienia do pistoletu
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipca 2017, 14:28:01 czas Polski »
Wejście bez regulatora np do przedmuchania i do narzędzia o dużym ciśnieniu roboczym- aby nie przeładować. Co do ciśnienia to zależy od pistoletu i kręgi ciśnienia roboczego. Dysza to zakresie od gęstości materiału.  1,4-1,7  myślę że wystarczy. Sprawdź puszki, czy można to kłaść natryskiem, czy nie każą pędzlem wetrzeć w drewno

Offline jasiop

« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipca 2017, 21:35:49 czas Polski »
1 Dobór dyszy ? A jaką masz obecnie dyszę ?
Myślisz kupić dodatkową ? Z tym może być ciężko, jeśli masz "niemarkowy" pistolet ...

2 Jakie ciśnienie ?  Nie masz instrukcji obsługi ani żadnych parametrów pistoletu ?
Ja maluję przy 4 Barach, ale to średnio gęste akryle i przy dyszy 2.0
Myślę, że przy lakierobejcy można ustawić 3-3,5 Bar. Zresztą i tak masz regulację wydatku powietrza w pistolecie.

Ogólna zasada - przy ustawionym szerokim strumieniu farby tzw. "miotle" musisz dać więcej powietrza niż przy skupionym ...
Jasio P - Rzeszów

Offline Granado

« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2017, 07:43:32 czas Polski »
Dzięki za kilka ważnych uwag.

daka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipca 2017, 20:37:30 czas Polski »
z tego co Pamiętam na Vidaronie bejcy przekreślone malowanie natryskowe

Offline Granado

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2017, 07:57:43 czas Polski »
Próbowałem Vidaron wczoraj. Pierwsza warstwa na surowe drewno OK, ale już druga powinna być nakładana pędzlem, zdecydowanie wychodzi lepiej wizualnie.