14 Maja 2026, 00:08:12 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka górnowrzecionowa 2050W X 205CE z walizką Sparky  (Przeczytany 6823 razy)

Offline taneczny

Frezarka górnowrzecionowa 2050W X 205CE z walizką Sparky
« dnia: 05 Lutego 2014, 13:32:50 czas Polski »
    witam czy ktoś zna i używa  frezarkę Sparky o symbolu jak wyżej  . potrzebuje maszyny którą będę używał do niezbyt dużych elementów i nie w pracy ciągłej  i takiej którą nadawała by się do zainstalowania pod stolik zrobiony własnoręcznie.
Nie mam zbyt dużego budżetu koło 8 stówek ---doradzcie coś kochani !!!

Offline miiraz

Odp: Frezarka górnowrzecionowa 2050W X 205CE z walizką Sparky
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Maja 2014, 14:28:18 czas Polski »
Witam serdecznie
Nikt nie odpisał, więc ja spróbuję pomóc.
Mam tanią frezarkę ale z Leroy Merlin Dexter IC1200RT. Ta jest w budowie podobna, ale lepiej wykonana. Gdybym miał większy budżet to bym kupił frezarkę Sparky. Z firmy Sparky mam odkurzacz warsztatowy, który może zgodnie z instrukcją wciągać nawet pył gipsowy po szlifowaniu ścian. Działa sporo i mnie jeszcze nie zawiódł, więc firma Sparky nie jest chyba najgorsza. Proponuję sprawdzić czy nie ma luzu na pionowych prowadnicach przed zablokowaniem wysokości - czasami trzeba płynnie opuścić wrez, żeby wejść płynnie w materiał i wtedy, przy luzach, mogą pojawić się problemy. No i warto sprawdzić jaką ma średnicę mocowania frezów (czy ma kilka wkładek na różne średnice czy jedną). A reszta i tak wyjdzie w praniu. Co do walizki to nie jest według mnie jakimś wyznacznikiem przy zakupie. Ostatnio kupowałem wkrętarkę bez walizki. Dokupiłem za kilka złotych walizkę uniwersalną, wypełnienie dociąłem ze styropianiu i mam spokój. Jeśli chodzi o stolik,  to również go sam wykonywałem (zrobiłem taki dość uniwersalny blat warsztatowy z miejscem na frezarkę). Przy pracy "pod stołem" należy pokombinować z włączaniem (niektóre frezarki mają blokadę na spuście i trzeba spust frezarki złapać jakiś ściskiem i dorobić sobie włącznik lub wykorzystać listwę zasilającą z włącznikiem.

Mam nadzieję, ze chociaż trochę Panu pomogłem.
Pozdrawiam

Offline ciosekl

« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2014, 21:51:33 czas Polski »
Dd jakiegoś czasu szukam frezarki dla siebie.

Skupiłem się na zielonym Boschu 1200 i 1400 ale ostatnio ktoś mi podsunął temat frezarek SPARKY (modele 150CE i 205CE).

Ogólnie widzę że dosyć ciekawe i funkcjonale sprzęty ale moje pytanie dotyczy samej jakości i awaryjności jeśli ktoś miał z nimi styczność.

Offline mehehehe

« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2014, 23:53:27 czas Polski »
Cześć

Ta frezarka (Sparky 205) jest teraz w Castoramie w promocji za chyba 508PLN
Wygląda solidnie i myślę że za tą cenę warta grzechu.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #4 dnia: 22 Czerwca 2014, 00:12:58 czas Polski »
no to muszę przejechać się do castoramy i ją "obmacać" :)

Offline ArisTos

« Odpowiedź #5 dnia: 22 Czerwca 2014, 08:28:27 czas Polski »
Ostatnio też stałem przed wyborem frezarki tylko pod stolik (własnej budowy). Kupiłem marketówkę za €59 z pełnym osprzętem (cyrkiel, pierścień kopiujący itp.) Pomontowałem wszystko. Problem wystąpił gdy chciałem pozaokrąglać krawędzie elementów balustrady. Okazało się, że frez nie siedział po osi maszyny i bił. Efekt: Łożysko we frezie rozwalone i na każdym elemencie w miejscu dotyku łożyska (które latało na boki) wyfrezowałem dodatkowo płytki ale wyczuwalny rowek.
Po głębszej analizie okazało się, że frez udaje się zainstalować poprawnie raz na 10 razy. Problemem była kiepska metoda zaciskania wrzeciona. Masakra.
Szybko wymieniłem na Boscha 1200 i wszystko grało. Wiem, że Bosch to nie cud ale przynajmniej swoją rolę spełnia wyśmienicie. Frez jest w osi z maszyną :)

Polecam szczerze przyjrzenie się i ew wypróbowanie montażu frezu w obrabiarce. Można przekręcić 3 razy palcem i już będzie widać czy bije.
Pozdrawiam.

Offline ciosekl

« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwca 2014, 14:45:23 czas Polski »
niestety castorama głogów nie ma na stanie frezarki sparky 205ce... a na zamówienie cena 734zł

chyba zostanę przy boschu zielonym (1200 lub 1400) a reszta kasy pójdzie na szlifierkę mimośrodową bo ta chbya będzie więcej eksploatowana niż frezarka.