15 Maja 2026, 20:32:01 czas Polski

Autor Wątek: Projekt poddasze  (Przeczytany 9913 razy)

Offline mk_kosa

Odp: Projekt poddasze
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Lipca 2017, 12:44:13 czas Polski »
tego typu kominy, pochylone lub inaczej (potocznie) "ściągane", to częsty widok w starych domach, a to że nie są w pinie nie oznacza wcale, że się zawalą - po prostu tak były od początku budowane: by było 1 przejście przez pokrycie dachu, łatwiej się czyści jak wyloty są koło siebie - nie trzeba biegać po dachu i tak dalej...

na pewno warto przy remoncie uzupełnić brakujące fugi (spoiny) i dodatkowo powierzchnie kominów otynkować, tradycyjny tynk cementowo-wapienny będzie ok, inne "preparaty" są w tym temacie zbędne

problemem może być inna sprawa: dostępność wolnych przewodów kominowych - przy projektowanym kominku minimum 2 - jeden dymowy i jeden wentylacyjny w pomieszczeniu z kominkiem + jeden w kuchni i jeden w łazience; powyższe, jeśli w grę wchodzi wentylacja grawitacyjna;

jeśli went. mechaniczna lub kominek z zamkniętą komorą spalania sprawa nieco inaczej wygląda
ale na pewno są to kwestie, które należy rozważyć właśnie na tym etapie remontu, nie później

Offline Jakacor

« Odpowiedź #16 dnia: 17 Lipca 2017, 13:30:41 czas Polski »
problemem może być inna sprawa: dostępność wolnych przewodów kominowych - przy projektowanym kominku minimum 2 - jeden dymowy i jeden wentylacyjny w pomieszczeniu z kominkiem + jeden w kuchni i jeden w łazience; powyższe, jeśli w grę wchodzi wentylacja grawitacyjna;
To jest oczywiscie kolejne zmartwienie.
Kominy sa dwa - z tego co sie orientuje jeden jest dymny od kominka, a drugi jest wentylacyjny. Do komina poprowadziny jest dodatkowo wlot powietrza z zewnatrz - co by cug byl:)

Wentylacja jest w lazience na dole i co najmniej w jednym z 4 pomieszczen na dole. W kuchni nie ma wentylacji (jest pochlaniacz a nie wyciag kuchenny).
Dodatkowo w lazience na gorze jest wyprowadzona wentylacja bezposrednio przez dach (z takim malym kominkiem).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Jakacor

Projekt poddasze
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Lipca 2017, 00:44:24 czas Polski »
W weekend udalo sie uprzatnac caly syf zalegajacy miedzy belkami. Byla tego cala sterta. Robota brudna i zmudna ale zakonczona sukcesem :)
Deski czyste i gotowe do zabezpieczenia. Miejscami tesciu juz troche pryskal jakims zielonym specyfikiem ale ma to jeszcze dokladnie kilka razy zlac zeby weszlo mozliwie gleboko.

Udalo sie tez wtargac baliki na gore (450x15x6) ktore wzmocnia istniejace belki:

Nie udalo mi sie tylko tego porzadnie zwymiarowac (mimo wczesniejszej obietnicy) bo trzeba na dole wyciac kawalek jakies scianki w okolicach obecnych schodow) zeby rzetelne wymiary zdjac.
« Ostatnia zmiana: 31 Lipca 2017, 00:47:05 czas Polski wysłana przez Jakacor »

Offline krzyś48

« Odpowiedź #18 dnia: 31 Lipca 2017, 06:05:37 czas Polski »
Nie udalo mi sie tylko tego porzadnie zwymiarowac (mimo wczesniejszej obietnicy) bo trzeba na dole wyciac kawalek jakies scianki w okolicach obecnych schodow) zeby rzetelne wymiary zdjac.
Można cienkim wiertłem zrobić otworek i włożyć drucik ,,coby''go widać było ;)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Lipca 2017, 06:46:08 czas Polski »
Ekstra.!
Trzymam kciuki!

Offline Krzysiek_84

« Odpowiedź #20 dnia: 01 Sierpnia 2017, 22:31:49 czas Polski »
Mi też się podoba :)
pamiętaj, że przewód kominowy pownien mieć conajmniej 4 metry wysokości, kominowy z kominka obecnie zaleca się średnicę 20cm
stare belki na podłodze wyglądają dobrze - dużo lepiej się prezentuja jak na poprzednich zdjęciach.
Ogrzewanie będzie albo powinno być głównym powodem nieprzespanych nocy - ciąg komina, para wodna akumulująca się w najwyższej kondygnacji budnynku, ciepło także akumulujące się na najwyższej kondygnacji. Wentylacja (wg mnie rekuperator). dobra folia paroizolacyjna i paroprzepuszczalna przy ociepleniu poddasza)... no i wyciszenie sztropu - pokoje będą oddzieolne między sobą łazienką, więc ten problem odejdzie :)
trzymam kciuki :)

Offline Jakacor

Projekt poddasze
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Sierpnia 2017, 22:44:36 czas Polski »
Dzieki Panowie!
Jesli chodzi o ogrzewanie to bedzie kominek z plaszczem wodnym i grzejnikami w kazdym pomieszczeniu. Kazda z dwoch kondygnacji ma ok 3m wysokosci wiec wysokosc, o ktorej pisze Krzysiek powinna byc zachowana. Niestety do komina nie mialem okazji zajrzec wiec nie wiem jak sprawa srednicy wyglada.

Mam do Was jedno pytanie:
Belki beda wzmacniane poprzez przykrecenie na sztorc balikow o wymiarze 15x6cm. Szerokosc budynku to ponad 8m wiec baliki musze polaczyc na srodku na zakladke (rysunek pogladowy ponizej) - jak dluga powinna byc ta zakladka?

Polaczenie planuje zrobic za pomoca kleju i wkretow.

Offline Daraas

« Odpowiedź #22 dnia: 02 Sierpnia 2017, 10:24:22 czas Polski »
Pisałeś że izolacja termiczna może będzie, jak inwestorzy wyłożą fundusze ... a bez izolacji wyobrażasz sobie mieszkanie tam ? ;)

Jak nie chcesz w zimie rozmrażać wanny a w lecie smażyć jajek na parapecie, to tam by trzeba ze 20-25 cm wełny wcisnąć... Ewentualnie jest coś takiego jak piana PIR produkowana w płytach, zamiast 20 cm wełny dajesz 12 cm piany ... kosztuje faktycznie trochę, ale nie wilgotnieje, nie osiada, nie przyjmuje gości (kuny, szczury, grzyby, pleśń, robaki), nie traci właściwości termicznych w dłuższym czasie ...
Ja osobiście bym nie zdecydował się na mieszkanie na poddaszu bez docieplenia go no ale .. co kraj to obyczaj, co du..a to smród ... ;)

Offline Jakacor

« Odpowiedź #23 dnia: 02 Sierpnia 2017, 10:40:40 czas Polski »
Daraas pisalem, ze inwestorzy maja problem z izolacja w podlodze (miedzy parterem a poddaszem). Co do izolacji dachu i scian nie ma zadnych watpliwosci. Musi byc. Prawdopodobnie na dachy (a wlasciwie pod dachem) bedzie welna 10+15 cm. Co do scian szczytowych to jeszcze nie wiem.
Dobra informacja jest taka, ze po konsultacjach z czlowiekiem od ocieplenia/plyt gk tesc zaczyna sie lamac i chyba w podloge tez da welne:)

Offline Daraas

« Odpowiedź #24 dnia: 02 Sierpnia 2017, 10:52:29 czas Polski »
A to spoczko, bo już się martwiłem że staniesz się zmiennocieplny ;)

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #25 dnia: 02 Sierpnia 2017, 12:57:06 czas Polski »
(...) przewód kominowy pownien mieć conajmniej (...), kominowy z kominka obecnie zaleca się średnicę (...)

nie wiem skąd czerpiesz kolego te informacje, ale byłbym bardzo ostrożny w braniu pod uwagę podanych przez Ciebie wielkości, gdyż zależą one głównie od rodzaju spalanego paliwa, mocy kotła/pieca/kominka (jego zapotrzebowania na ciąg kominowy, średnicy rury wylotowej).

co warto i NALEŻY zrobić w tych tematach to odsunąć na bok uogólnienia i poradzić się kominiarza; jedna wizyta i wszystko jasne, co dalej robić

Offline Jakacor

« Odpowiedź #26 dnia: 02 Listopada 2017, 23:53:28 czas Polski »
Dluzsza cisza zapanowala w zwiazku z tym, ze ostatecznie poddaszem zajeli sie Majstrzy. Ja ze wzgledu na ograniczenia czasowe tylko w roli konsultanta i dekoratora.
Na te chwile belki zostaly wzmocnione i uzopelnione. Dzieki temu rozstaw oscyluje w granicach 40-50 cm. Miedzy belki welna. Na belki trafila plyta osb (2x15mm). Stelaż pod plyty juz praktycznie gotowy. Jeczcze wata i bedzie mozna scianki stawiac/plyty krecic.
Na szczyty poszedl styropian.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #27 dnia: 03 Listopada 2017, 09:36:12 czas Polski »
I co dalej ze ścianą ???
Karton/gips czy coś innego ???
Nie lepiej było wyrównać ściany materiałem typu cegła,suporeks  ??? dlaczego?
Ano dlatego(moje spostrzeżenie,nie mówię że mam rację)jakby ściana była z cegły,otynkowana stwarza że nadmiar wilgoci,ciepła jest pochłaniana przez nią.
Czyli dłużej się nagrzewa ale i dłużej stygnie(zapas cieplny)nadmiar wilgoci jest pochłaniana,a potem oddawana.
W tym przypadku za bardzo nie ma co,zakumulować ciepła,co nie znaczy że to złe,szybciej ciepło się będzie robić,ale jak w piecu,kominku wygaśnie,to i zimniej będzie szybciej.
W obecnym stanie rzeczy,to bym jeszcze styropian przykleił tam gdzie gołe cegły,żeby ściana była jednorodna(jakbyś tylko chciał zaciągnąć siatką i klejem,żeby się nie odznaczało) :-\
Trochę to nie typowe styropian od środka(może się nie znam)ale jak zechcesz ocieplić z zewnątrz to....nie wiem czy to dobrze będzie ???
Mamy paru budowlańców,niech sprostują,wypowiedzą itp. ;)

Offline RobRob

« Odpowiedź #28 dnia: 03 Listopada 2017, 10:49:51 czas Polski »
zamiast OSB rozważ  MFP nie strzępi się tak na krawędziach

Offline Jakacor

« Odpowiedź #29 dnia: 03 Listopada 2017, 15:49:19 czas Polski »
Na sciany idzie karton-gips.
Myslalem o tych golych ceglach i o ewentualnych mostkach, ale jak je dodatkowo ocieple to mi wyjdzie slupek 15 cm i ograniczy ustawnosc i tak coraz mniejszego pomieszczenia.
Budynek bedzie mial  owa elewacje wiec jeszcze od zewnatrz jakas izolacja pojdzie.