16 Lipca 2026, 01:27:48 czas Polski

Autor Wątek: Frezarka do stołu  (Przeczytany 14981 razy)

Offline L4

Odp: Frezarka do stołu
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Lipca 2017, 23:10:33 czas Polski »
Nie wiem gdzie pytałeś, ale tulejka (wedle instrukcji 2 608 570 108) w najgorszym wypadku jest za 33EUR z wysyłką od Amazon.de. U nas też dostępna podobno, choć różnie bywa.
O zacisku pisałem w #3.

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Lipca 2017, 01:15:45 czas Polski »
Witam,
w Polsce nie ma problemu z dokupieniem tulejki 12,7 mm.
Mam frezarkę Bosch Gmf 1600 i w Gdańsku bez problemu dokupiłem u autoryzowanego sprzedawcy. Czekałem około tyg.
Pozdrawiam,
Marek

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #17 dnia: 23 Lipca 2017, 06:59:02 czas Polski »
Marek powiedz mi czy rzeczywiscie przy regulacji wysokosci za kazdym razem trzeba rozpinac klamre uchwytu?

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Lipca 2017, 09:25:49 czas Polski »
Witam,
kluczykiem możesz w stoliku regulować od góry o kilkanaście milimetrów. Klamrę odpinasz i tą mniejszą dźwignię naciskasz jeżeli chcesz przesunąć w pionie o więcej lub wyjąć wrzeciono z gniazda. Jak potrzebujesz więcej info na temat tej frezarki, to mogę Ci to wytłumaczyć przez telefon.
Tuleje kupiłem w Sanecie w Gdańsku na Słowackiego.
Pozdrawiam,
Marek
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2017, 09:29:30 czas Polski wysłana przez MarekS. »

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Lipca 2017, 09:34:00 czas Polski »
Ok czyli rozumiem że jezeli zamontuje ją do stołu to bez odpinania klamry przesunę frez kluczem powiedzmy o 5mm góra - dół?

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lipca 2017, 09:41:01 czas Polski »
Witam,
przesuniesz bez odpinania klamry o kilkanaście milimetrów (nie pamiętam dokładnie o ile).
Pozdrawiam,
Marek

Offline Gerdo

« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lipca 2017, 11:01:52 czas Polski »
Kupiłem sobie tą cmt7e. Sam nie miałem jasno określonego zastosowania, bo chciałem po prostu coś dużego i mocnego ponieważ Makita RT0700CX2J mi nie wystarczała.
Powiem tak. CMT7E i prawdopodobnie (?)  Mniejsze bliźniaczki są dedykowane pod stół. Natomiast bez wątpienia nie jest to uniwersalna frezarka jak duże Makity, czy np bosch. Głównie dlatego, że CMT nie posiada na prowadnicy mikro regulacji. Innymi słowy CMT zrobisz wszystko co chcesz, ale trochę wolniej, bo trzeba więcej czasu poświęcić na ustawianie. No i konstrukcja stopy uniemożliwia zastosowanie przykładnic innych producentów ponieważ w stopie nie ma otworów. Trzeba by kombinować z wykonaniem własnej.
Ale zaznaczam, że to tylko w konfiguracji jako górnowrzecionowa.

Zamontowana pod stołem jest zupełnie inna.
- Jest korbka.
- mikro regulacja wysokości wygodna.
- włącznik pstryczkowy, a nie spustowy wiec nie trzeba się bawić trytytami.
- Sprężyne można usunąć, więc kręcenie korbką jest lżejsze.
- po wysunięciu blokuje się wrzeciono samo, więc wymiana osprzętu odbywa się jedną reką.
- 2,4kw
- kręcąc rączką szybko można wysunąć/obniżyć frez.
- jak mi się coś jeszcze przypomni, to powiem.

W idealnym świecie w warsztacie by była mała krawędziówka,  CMT pod stołem i uniwersalna górnowrzecionowa.

Offline L4

« Odpowiedź #22 dnia: 23 Lipca 2017, 12:32:12 czas Polski »
Ok czyli rozumiem że jezeli zamontuje ją do stołu to bez odpinania klamry przesunę frez kluczem powiedzmy o 5mm góra - dół?

Pisałem Ci już kilka razy - do regulacji trzeba odpiąć klamrę. Do każdej regulacji.
MarekS piszę z tego co się domyślam o zapadkach które ustawiają wstępnie wrzeciono w trzech pozycjach. Później śrubą możesz operować góra/dół, ale tylko wtedy kiedy klamra nie jest zaciśnięta.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #23 dnia: 23 Lipca 2017, 14:22:58 czas Polski »
W tej sytuacji chyba wygrywa Triton. Dodatkowy plus - automatyczna blokada wrzeciona przy podniesieniu. w tritonie nie trzeba chyba nic odblokowywac przy zmianie wysokosci freza pokretłem?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lipca 2017, 15:04:54 czas Polski »
Tzn w Tritonie/CMT masz dwa tryby. W jednym normalnie po dociśnięciu frezarki obniża się wrzeciono, a blokadę wysokości stanowi ogranicznik regulowany i wysuwany trzpień, jak w każdej gornowrzecionowej.
Drugi dryb blokuje całkowicie agregat i można nim poruszać wyłącznie na dwa sposoby. Albo poprzez przyciśnięcie takiego pierścienia przy rączce i kręcenie rączką, lub poprzez mikro regulacje - jak mniemam o to pytasz.

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lipca 2017, 15:35:13 czas Polski »
Tak dokładnie o o mi chodzi. Jeżeli chodzi o tritona różnica w cenie w jednym ze sklepów pomiedzy wersją 2.4kW i 1.4kW to około 250zł wiec chyba nie ma sensu kupowac tego mniejszego. Zastanawiam sie tylko w jaki sposób mozna by było zrobic regulacje pod kątem. Taka opcja tez pewnie byłaby przydatna. Nalezałoby chyba zrobic dodatkowe mocowanie do stopy frezarki tak jak w niektorych projektach Router Lift na YT

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #26 dnia: 09 Września 2017, 21:25:46 czas Polski »
Dylemat został rozwiazany. Udało mi sie zakupic Tritona TRA001 nówke powystawową za 850zł. Wobec takiej ceny nie było nad czym sie zastanawiac.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Września 2017, 08:52:15 czas Polski »
Gdzie można kupić za taką cenę?

Offline dekiel.pl

« Odpowiedź #28 dnia: 10 Września 2017, 09:49:02 czas Polski »
w mnie to wygląda tak Tirton Tra001. Frezarka zamocowana pod stolikiem, wszystko działa jak należy
https://dekiel.pl - Narzędzia stolarskie do pracy z drewnem

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Września 2017, 10:18:55 czas Polski »
Misiaczki, a miał może toś w rękach TAKIEGO Bosza?
Wiem, że mocowo sporo mu brakuje do Tirton'a, ale u mnie frezarka pracowała by nie tylko pod stolikiem lecz również z ręki gdzie waga ma znaczenie.
A tak na marginesie jeszcze zapytam czy ktoś używał może frezarki górnowrzecionowej do prac w Alumanium? Jakieś drobne otwory/frezy/rowki?