07 Maja 2026, 10:56:01 czas Polski

Autor Wątek: Strugnica w mieszkaniu  (Przeczytany 13531 razy)

Offline Johny Mnemonic

Odp: Strugnica w mieszkaniu
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Lipca 2017, 13:56:27 czas Polski »
Cytat: draax
To teraz ja wystaw na handel za 5k pln jako dizajnerski stolik kawowy w stylu industrial/loft.

Ładnie to @draax określiłeś. Dobreeeeee  ;D

@Szymek, świetne wykonanie, poziom estetyki na wysokim pułapie, widać że podszedłeś do tego z pasją a nie na zasadzie "bo muszę mieć jakąś strugnicę".
Przyznam że lubię takich nawiedzonych (w pozytywnym tego słowa znaczeniu !) którzy w pokoju mieszkalnym urządzają warsztat.
Miałem kolegę (zmarło się chłopu z nadużywania zigaretten und alkohol) który w pokoju miał sporą tokarkę, dużą szlifierkę taśmową, piecyk do grzania stali, pokaźną ilość narzędzi na ścianach i cztery popielniczki petów wypełnione po brzegi a w pokoju unosił się charakterystyczny zapach chłodziwa, metalu i petów (również miał żonę, trochę mniej wyrozumiałą).
Zobaczymy jak daleko Ty się w hobby zapuścisz  ;).
« Ostatnia zmiana: 20 Lipca 2017, 13:58:28 czas Polski wysłana przez Johny Mnemonic »

Offline Szymek

« Odpowiedź #16 dnia: 20 Lipca 2017, 17:36:05 czas Polski »
Ten plastik to moja duma w tym stole, szkoda tylko, że nie mosiądz, specjalistyczny element :) trzeba dokupić odpowiednią redukcje tak by pasował do twojego odkurzacza + trochę farby.   ;)

https://www.bricoman.pl/artykuly-sanitarne/wanny-kabiny-prysznicowe-brodziki/odwodnienia-liniowe/wpust-kanalizacyjny-obrotowy-z-wyjsciem-bocznym-50-mm-szary

Offline Szymek

« Odpowiedź #17 dnia: 20 Lipca 2017, 18:02:51 czas Polski »
Hola, hola żadnych czterech popielniczek petów, ani całej reszty nie będzie :) Co innego ten niewinny mebelek, na którym wieczorkiem można coś podłubać ręcznymi narzędziami, a co innego robienie z mieszkania ślusarni. 

A tak naprawdę jeszcze niedawno dysponowałem dużym strychem gdzie strugnica wydawała się mniej egzotycznym wyposażeniem. A i nie było kłopotu by używać elektronarzędzi nawet tych robiących dużo bałaganu. Przeprowadzka wynikła dość nagle, ale obiecałem sobie, że strugnice skończę. Żona już się chyba pogodziła, że i tak zawsze coś dłubie, więc informacje, że ten bukowy stolik o którym jej wspominałem jedzie z nami jakość przełknęła. Więc ,,zapuszczanie" się w hobby raczej nie wchodzi w grę i najbliższe lata to będzie raczej regres moich stolarskich możliwości, natomiast planuje na strugnicy realizować drobne projekty. Oczywiście ;)

Offline Johny Mnemonic

« Odpowiedź #18 dnia: 20 Lipca 2017, 18:14:35 czas Polski »
Jeśli twoje projekty, będą na takim poziomie jak sama strugnica to tylko gratulować  :).
Trzymam kciuki !

Offline Maeriss

« Odpowiedź #19 dnia: 21 Lipca 2017, 08:00:15 czas Polski »
Jestem pod wielkim wrażeniem. Strugnica jest taka elegancka w wyglądzie, piękne detale i wykończenie... Wcale nie wygląda dziwnie w mieszkaniu.
Ja też mam strugnicę w domu, ale to ja jestem sama dla siebie "wyrozumiałą żoną", mąż to zaakceptował. Ale moja to się nawet nie umywa do tego, co wykonałeś.
Wielki szacun z mojej strony. Obyś wykonał na niej dużo dobrych projektów :)

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #20 dnia: 21 Lipca 2017, 09:50:03 czas Polski »
jaki regres! masz czas i możliwości to jedziesz z tematem dalej......powodzenia.

Offline Szymek

« Odpowiedź #21 dnia: 21 Lipca 2017, 14:03:53 czas Polski »
O zmniejszających się właśnie możliwościach już wspominałem, a jeśli chodzi o czas :) 10h w pracy, a w domu dwójka małych dzieci :) mam mnóstwo wolnego czasu  ;) To powód przez który, tak często udzielam się na forum ;) A tak na serio to obecnie rodzinka na wakacjach, więc pomyślałem, że coś napisze i coś pokarze :)

Dzięki za wszystkie miłe słowa, cieszę się, że strugnica się Wam podoba :)

Offline Łukasz G.

« Odpowiedź #22 dnia: 22 Lipca 2017, 08:45:17 czas Polski »
Strugnica piekna ale przegappilem realizacje tej skrzynki narzedziowej. Cos wiecej? Zdjecia? Watek?

Offline Szymek

« Odpowiedź #23 dnia: 22 Lipca 2017, 21:27:29 czas Polski »
Jest i skrzynia na ręczne narzędzia. Wykończam ją międzyczasie pomiędzy innymi projektami, już chyba od ponad roku :) Dziś tęż przy niej pracowałem :) Dopóki nie przyślą mi docisku nie mogę kontynuować prac przy wierceniu otworów w strugnicy. Jak znajdę chwilę, to porobię zdjęcia i pokarzę :) zresztą skrzynia jest po trochu związana z strugnicą, ma wyjmowany przedział na drobne narzędzia który pasuje do tego wgłębienia w strugnicy.       

Offline maniek7

« Odpowiedź #24 dnia: 23 Lipca 2017, 08:37:11 czas Polski »
Piękny mebel, przychodzą znajomi to kobiety przy stole a faceci idą do strugnicy- takie imprezy  :D
Super wykonanie

Offline terminux

« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lipca 2017, 11:36:34 czas Polski »
Piękna rzecz! A gdybyś jeszcze pokazał Żonę na strugnicy - no dobra nic nie mówiłem ;)
Jak udaje ci się nie zapaprać całego mieszkania? Jak ja coś robię, to wióry są rozwleczone po całym mieskaniu, dlatego staram się wszystkie takie prace robić w garażu :(

Offline Szymek

« Odpowiedź #26 dnia: 24 Lipca 2017, 23:20:17 czas Polski »
Jak już pisałem uzupełnieniem strugnicy jest skrzynia na ręczne narzędzia.

Offline Szymek

« Odpowiedź #27 dnia: 24 Lipca 2017, 23:34:37 czas Polski »
Skrzynia tak samo jak i strugnica zbudowana jest z buku i sosny. Elementy narażone na mechaniczne uszkodzenie wykonane są z wytrzymałego buku, pomiędzy nimi znajduje się lekka sosna. Dwie bukowe opaski łączą bukowe elementy ścian i wieka skrzyni. Skrzynia (oczywiście nie licząc okuć) jest wykonana tylko przy użyciu połączeń stolarskich i kleju. Okucia są mosiężne częściowo wykonane przeze mnie samodzielnie z płaskowników, zawiasy mosiądzowana stal.

Offline Szymek

« Odpowiedź #28 dnia: 24 Lipca 2017, 23:36:20 czas Polski »
Zamek fortepianowy, zatrzaskowy.

Offline Szymek

« Odpowiedź #29 dnia: 24 Lipca 2017, 23:41:13 czas Polski »
Tak jak wcześniej pisałem skrzynia też nie jest skończona, choć używam jej od ponad roku i nosi już tego ślady. Na dzień dzisiejszy na zewnątrz jest położony olej, na olej bezbarwny wosk, środek jest surowy, bo cały czas dopasowuje go do narzędzi i muszę mieć możliwość kleić do ścian i wieka. Klapa od wewnątrz wzmocniona jest dwiema bukowymi poprzeczkami wpuszczonymi w ściany, dlatego na skrzyni spokojnie można stanąć, bez ryzyka uszkodzenia górnego panelu wieka skrzyni.