20 Kwietnia 2026, 07:00:06 czas Polski

Autor Wątek: Grubościówka do 2800  (Przeczytany 11907 razy)

Offline agoliat

Odp: Grubościówka do 2800
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Lipca 2017, 11:27:04 czas Polski »
Na makitę 2012 nbx zdecydowałem się z dwóch powodów:
- jest stosunkowo cicha
- ma noże dwustronne a wiem że w ostrzenie bawić się nie będę

Generalnie jestem zadowolony ale mam dwie uwagi :
- czasem snipe jest większy, czasem mniejszy a czasem go nie ma :)
- po przeciwnej stronie tam gdzie nie ma skali zbiera trochę mniej
to znaczy,
ustawiam sobie na skali np 20 mm i puszczam deskę po prawej stronie(tam gdzie nie ma skali) to
deska ma grubość 20,1mm(teraz nie wiem ile dokładnie) więc jak zależy mi bardzo na tym by było dokładnie 20 mm to puszczam deskę jeszcze raz po stronie skali i mam 20,0

Być może da się to skorygować ale nie rozkminiałem jeszcze tego więc jak ktoś wie to z chęcią posłucham

Offline ZIOMAN

« Odpowiedź #16 dnia: 12 Września 2017, 20:39:02 czas Polski »
Ja mam dw ale chyba wszystkie są podobne. Mnie przekonali ludzie z forum. W dw fabrycznie noże są do dupy.

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Września 2017, 13:23:27 czas Polski »
Ja mam dw ale chyba wszystkie są podobne. Mnie przekonali ludzie z forum. W dw fabrycznie noże są do dupy.
Po jakim czasie to stwierdziłeś? Czy już je wymieniałeś?
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline jasiop

« Odpowiedź #18 dnia: 25 Września 2017, 20:11:12 czas Polski »
A ja za 2/3 tygodnie zaryzykuję chyba Tritona ...
cena ok 1800 zł
Jasio P - Rzeszów

daka

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Września 2017, 00:21:56 czas Polski »

Ja rok czasu strugałem na fabrycznych i teraz dopiero ostrzyłem. Zależy w czym robisz i jaki masz materiał.

Offline JacekD

« Odpowiedź #20 dnia: 27 Września 2017, 10:00:48 czas Polski »
No to ja jeszcze dodam, jako że ujeżdżałem zarówno DW jak i NB(x).
Noże w DW po roku zaczęły być głośne, co dodatkowo podbijało wysokie decybele tej maszyny. Ale jedyne wyszczerbienie jakie na nich powstało to efekt zagubionego gwoździa. Nie straszne im były wypadające sęki, twarde i 'miękkie' gatunki, egzotyki.
NB(X)2012 chodzi cichutko, struga przyzwoicie, ale noże są do dupy :) Przynajmniej egzemplarz który ja dostałem ma już wyszczerbienia od strugania twardych gatunków. Być może pech, może zapiaszczone drewno - faktem jest że miałem mikro-wgłębienia na nożach po przestruganiu zaledwie kilku desek.

Już o tym wspominałem, ale poza tym moja nbx ma:
- krzywy stolik
- źle zamontowany stolik
- stolik z bardziej miękkiej blachy (porównując do dw)
Natomiast jakość strugania po godzinach ustawiania jest zadowalająca i nie zamienił bym jej na DW z jednego względu - na DW nie mógłbym pracować w nocy, bo jest za głośna.
WWW.DREWTAK.PL

Offline jawor

« Odpowiedź #21 dnia: 27 Września 2017, 10:20:53 czas Polski »
na DW nie mógłbym pracować w nocy, bo jest za głośna

wow, aż tak? Tylko, żeby sobie ktoś nie pomyślał, że M jest tak cicha, że można bez ochronników i spokojnie pogadać w trakcie pracy, bo nie można.  Ostatnio obracałem noże w  mojej M po trochę ponad roku używania. Nie mam pojęcia ile przerobiła materiału - jedyne co kojarzę, to że zebrałem z niej w tym czasie koło dwunastu "półmetrowych" worków trocin dość ciasno ugniecionych (ciekawa jednostka miary, prawda? :) ), jakieś 80% to sosna, świerk, jodła, modrzew, pozostałe 20% twardsze. Noże w stanie skrajnym, cała masa wyszczerbień, strugała jeszcze bez męczenia, ale potrzebowałem akurat idealnej powierzchni do klejenia warstwowego. Patrząc na jakość powierzchni to nie powiedziałbym, że są aż w tak złym stanie.
Jeśli chodzi o dylematu M czy D - nie podpowiem, sam się zastanawiam czy dobrze wybrałem.
Co do snipea M - u mnie niemal nie występuje, blaty były ustawione fabrycznie, nie poprawiałem.

Offline radzisza20

« Odpowiedź #22 dnia: 13 Stycznia 2018, 19:24:08 czas Polski »
Dewalt strasznie głośny nie jest ale słuchawki są od tego żeby sobie słuchu nie p... popsuć. Również miałem problem z wyborem a zaczęło się od "maszyn" z Hafena przez używki z olx typu dyma b c itp. Przemłuciłem pod tym kątem wszystkie dyskusje kolegów z forum i co w końcu ? Dewalt 733 i ten uśmiech na twarzy po przepuszczeniu paru pierwszych desek, bezcenny :)

Offline RobRob

« Odpowiedź #23 dnia: 14 Stycznia 2018, 09:31:38 czas Polski »
a ja cały czas mam dylemat makita czy Dewalt

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Stycznia 2018, 15:11:01 czas Polski »
Mam Dewalta  8)
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Stycznia 2018, 18:53:30 czas Polski »
Mam DW733 typ 2, pracuje ciszej, gdy noże są ostre. Zawsze stosuję nauszniki. Ostatnio obrabiam głównie deski dębowe, trochę mniej bukowe, sosnę i świerk. Warto mieć 2 kpl. noży.

Offline Krzysiek1973

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Początkujący...
  • View Gallery
    • KESS
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Stycznia 2018, 10:51:14 czas Polski »
Mam DW733 typ 2, pracuje ciszej, gdy noże są ostre. Zawsze stosuję nauszniki. Ostatnio obrabiam głównie deski dębowe, trochę mniej bukowe, sosnę i świerk. Warto mieć 2 kpl. noży.
A ostrzyłeś już te oryginalne?
Pozdrawiam
Krzysiek

Offline Strużyn

« Odpowiedź #27 dnia: 22 Stycznia 2018, 11:55:00 czas Polski »
Do kolegów co mają DW733. Nie brakuje Wam wyrówniarki ? Wiem, że po kilku trikach można robić to grubościówką, ale czy nie jest to zbyt upierdliwe.

Sam mam starą dymę. Jest strasznie głośna i jak pracuje to mam czasem wrażenie, że zaraz wybuchnie. Stąd czasem zastanawiam się nad jakąś alternatywą.

Offline agoliat

« Odpowiedź #28 dnia: 22 Stycznia 2018, 23:07:44 czas Polski »
Do kolegów co mają DW733. Nie brakuje Wam wyrówniarki ?
Ależ skąd taka wybiórczość ??? :P

Ja mam Makitę 2012NBX i bawiłem się w te triki. Jest to na tyle czasochłonne że 3 miesiące temu kupiłem samą wyrówniarkę. Jeszcze jej nie uruchomiłem ale mając miejsce w warsztacie i dwa osobne urządzenia zakładam że praca stanie się przyjemniejsza :)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Stycznia 2018, 08:47:05 czas Polski »
Największy fakap to fakt, że nie ma sensownej wyrówniarki za ~2k.
Stare niemieckie/polskie żeliwa nie wchodzą w grę.