11 Lipca 2026, 14:09:53 czas Polski

Autor Wątek: Handlowanie czymś, czego się nie posiada?  (Przeczytany 4231 razy)

Offline Filip

Handlowanie czymś, czego się nie posiada?
« dnia: 24 Lipca 2017, 23:39:48 czas Polski »
Panowie i Panie, szybkie pytanie. Mam dostęp zapytać tutaj, a wiem, że jest wśród Was dużo osób z różnych branż, przez co jest szansa na otrzymanie odpowiedzi.  ;)
 Zamówiłem produkt przed neta w sklepie online, na stronie widnieje "produkt dostępny". Kupuję, płacę, po czym dostaję mejla, że dostawa się opóźni, bo nie mają tego na stanie. Zamówiłem w piątek, potrzebuję na  środę. Potem wyjeżdżam i ich przesyłkę mogą sobie wsadzić. Produkt u mnie jest lokalnie niedostępny, z innego źródła nie zdąży już przyjść. Termin zawalony.
Jakie prawa mogę sobie rościć? W sensie, żeby nie zawalić terminu i wyjść z twarzą pojadę choćby 100km po produkt, jednak mam możliwość rezygnacji z zamówienia? Co z tego, że oni mi to wyślą za tydzień, skoro to już po zawodach będzie?
Ktoś coś wie na ten temat.

Klo

• Gość
Odp: Handlowanie czymś, czego się nie posiada?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipca 2017, 06:50:05 czas Polski »
Zażądaj zwrotu pieniędzy i szukaj towaru gdzie indziej.
A na przyszłość, wybierz płatność przy odbiorze.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lipca 2017, 07:22:08 czas Polski »
W przypadku zakupów przez Internet masz 10 lub 14 dni na odstąpienie od umowy więc nie ma żadnego problemu. Wyślij maila, że odstępujesz i już.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lipca 2017, 07:47:37 czas Polski »
W przypadku zakupów przez Internet masz 10 lub 14 dni
14 i to od daty otrzymania przesyłki, a nie zakupu.
Ale nie wiem czy czasami z tytułu niedotrzymania warunków umowy kupna-sprzedaży kolega Filip nie może ubiegać się o zadośćuczynienie na poczet poniesionych strat z niewywiązania się z własnych zadań. Trzeba by rzecznika PO zapytać.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lipca 2017, 07:49:27 czas Polski »
To wszystko zależy jak stoi w regulaminie. Jeśli dostał wcześniej potwierdzenie złożenia zamówienia z konkretnym terminem to tak. Jeśli w tym potwierdzeniu miał info, że przesyłka będzie X dni dłużej niż chciał to myślę, że ma pozamiatane.

Offline L4

« Odpowiedź #5 dnia: 25 Lipca 2017, 11:26:51 czas Polski »
Zwykle to handluje się tym co system mówi, że jest w hurtowni na magazynie. A system jak to system lubi się mylić od tego czasu.

Napisz do sklepu z prośbą o doprecyzowanie terminu realizacji bądź o anulowanie zamówienia. Nie powinno być problemu.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Lipca 2017, 11:45:18 czas Polski »
...A system jak to system lubi się mylić od tego czasu...
A co konia obchodzi, że się fura wyjebała.
Ja by tak przykładowo chirurg Cię rozkroił na wyminę wątroby i już kichy wyciągną, a tu siostra woła, że się system pomylił i jednak wątróbkę to mają tylko z cebulką. To co? Głupkowaty uśmiech chirurga z tekstem szyjemy z powrotem.

I to nie klient ma się prosić o cokolwiek, na to są paragrafy.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Lipca 2017, 11:47:23 czas Polski »
Nożyk.. przyje**łeś porównaniem jak ślepy w słup..
Tak się aktualnie odbywa połowa (jak nie więcej) handlu na tej planecie.
Nie szukaj dymu tylko zrezygnuj z zakupu tutaj i kup gdzie indziej.

Offline L4

« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lipca 2017, 11:59:23 czas Polski »
I to nie klient ma się prosić o cokolwiek, na to są paragrafy.

Nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobi?
Jaki paragraf według Ciebie zmaterializuje towar którego nie ma?

Offline karol_g

« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lipca 2017, 12:14:59 czas Polski »
Mnie ostatnio też taka sytuacja dotknęła, kupiłem kilka wierteł, pojedyńcze sztuki, sprzedający oznajmił mi że jednego rozmiaru nie ma i dośle jak będzie dostępny. I od początku miesiąca cisza, nie odbiera telefonów, nie odpisuje na maile. Co prawda jestem stratny jakieś 5-6 zł ale jak to się mówi niesmak pozostał.

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lipca 2017, 12:58:45 czas Polski »
Nożyk.. przyje**łeś porównaniem jak ślepy w słup..
Oj tam, oj tam...
Nie istotne czy to wątroba czy chleb w piekarni.

Ciekawe gdybyś kupił frezarkę za 2k czy inne droższe narzędzie, a sprzedawca przysłał Ci faqa z tekstem
Nie mamy Pana płaszcza i co nam Pan zrobi?
też był byś taki na luzie.

To tak samo gdybym zamówił u któregoś z Was jakieś meble i po montażu powiedział sorry, nie mam teraz kasy poczekajcie do następnej wypłaty, a może i dłużej.
Dajcie spokój.

Offline L4

« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lipca 2017, 13:16:57 czas Polski »
Tak, byłbym taki na luzie. Ponieważ moje podniesione ciśnienie nie ma absolutnie wpływu na stan realizacji zamówienia. Nie zwykłem karać siebie za błędy innych.

I mówię z praktyki - czekając na frezarkę ponad miesiąc (mimo dostępności do 7 dni) czy na zestaw akcesoriów kilka tygodniu w różnych sklepach, które niby miały dostępne w kilka dni, ale jakoś po prostu w kraju był sprzętu brak.

Offline Henry

« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lipca 2017, 17:42:25 czas Polski »
Ale to nie są przypadki tylko celowe działanie handlarzyn - dają info że mają i już mogą wysłać tylko po to żebyś kupił u nich a nie konkurencji. A jak już kupisz to wtedy dopiero zamawiają od swojego dystrybutora, bo chcą być konkurencyjni ale nie chcą wydawać kasy na sprzęt w magazynie.
A ponieważ jestem informatykiem to niech nikt mi nie wciska kitu że "w system się pomylił" - stany magazynowe są sprawdzane na bieżąco i nie ma takiej możliwości żeby coś "znikło" - chyba że ktoś olewa ten system.

I przy okazji proszę o nie czajenie się tylko podawanie nazw takich firm.

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lipca 2017, 18:13:50 czas Polski »
Stany magazynowe trzeba mieć. Zależy też od towaru, bo jak masz szybko zbywalny to trzymasz jakiś zapas a jak taki co bedzie leżał i się kurzył to wiesz juz jak jest. Druga strona nie zawsze sie chcę zdejmowac np. Ogloszenia aby później wystawiać.

Wysłane z mojego ASUS_X550 przy użyciu Tapatalka

Offline L4

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lipca 2017, 19:15:17 czas Polski »
A ponieważ jestem informatykiem to niech nikt mi nie wciska kitu że "w system się pomylił" - stany magazynowe są sprawdzane na bieżąco i nie ma takiej możliwości żeby coś "znikło" - chyba że ktoś olewa ten system.

Czyli nie ma możliwości, chyba, że akurat zajdzie taka możliwość....