11 Lipca 2026, 23:55:10 czas Polski

Autor Wątek: Handlowanie czymś, czego się nie posiada?  (Przeczytany 4233 razy)

Klo

• Gość
Odp: Handlowanie czymś, czego się nie posiada?
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lipca 2017, 19:18:06 czas Polski »
Ale teraz jest wielu sprzedawców a dystrybutor jeden, nikt nie trzyma magazynów ...
Dlatego uczciwy sprzedawca napisze, że: "czas oczekiwania ..... dni/tygodni".
Patrz dłuta.pl

A przykład z tematu, to jawne wprowadzanie klienta w błąd i tyle.

Offline L4

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lipca 2017, 19:36:18 czas Polski »
Dlatego uczciwy sprzedawca napisze, że: "czas oczekiwania ..... dni/tygodni".

Jeśli mamy normalnie codziennie towar dostarczany z hurtowni/dystrybutora/z księżyca to czym to się różni w zasadzie kiedy faktycznie towaru nie będzie?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lipca 2017, 19:49:04 czas Polski »
A przykład z tematu, to jawne wprowadzanie klienta w błąd i tyle.
Niekoniecznie. Równie dobrze przez ostatnich 20 lat miał zgodnie z deklarowanym terminem a wyjątkowo nawalił dostawca/producent/spedytor i są to przyczyny niezależne od niego.
A może WannaCry czy inny ransomware czy syf rozłożył spedytora (jak ostatnio TNT czy Raben) i co? Też sprzedający jest oszustem?
W życiu różne rzeczy się dzieją.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lipca 2017, 20:35:11 czas Polski »

Offline Filip

« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lipca 2017, 00:01:26 czas Polski »
Anulowałem zamówienie, a po produkt gnałem dokładnie 57 km.
Dużo zamawiam w necie i coraz bardziej się irytuję. Ostatnio kurier wylał mi w transporcie 9l Vidaronu, oczywiście winnych brak. Gdybym sam nie zaczął szukać co jest grane, to pewnie nikt by się nie zainteresował. Na towar czekałem prawie 3 tygodnie.
Czekam jeszcze tylko na paczkę z kartoflami, zamiast czegoś tam i będzie komplet.  :o

Offline Henry

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Lipca 2017, 08:49:41 czas Polski »
Czyli nie ma możliwości, chyba, że akurat zajdzie taka możliwość....

Jak to mówią komputerowcy: "problem jest pomiędzy krzesłem a klawiaturą", czyli zawodzi nie system a człowiek.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lipca 2017, 08:51:34 czas Polski »
A ja bym się tak nie "spinał"  ;)
Zwykle sklepy mają system powiadomień (twoje zamówienie zostało wysłane itp)
Jeśli jest coś super ważne a nie dostałeś żadnego info o wysyłce to też mogłeś zadzwonić i upewnić się co jest grane .
Żaden sprzedawca nie zagwarantuje ci że w przypadku opóźnienia ponosi konsekwencje "niezrobionej roboty " -Możesz jedynie  anulować transakcję co też uczyniłeś .
Zawsze coś może się "wysrać' (czy to będzie system ,czy może sprzedali to wcześniej i nie zdjęli ze stanu,a moze tak już mają) -Każdy jest człowiekiem .Nic z tym nie zrobisz choćbyś się spienił,zagotował,eksplodował... Szkoda nerwów  ;D

Kto jest bez winy niechaj pierwszy rzuci kamień..

Pozdrawiam Tomek

Offline L4

« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lipca 2017, 12:31:44 czas Polski »
Jak to mówią komputerowcy: "problem jest pomiędzy krzesłem a klawiaturą", czyli zawodzi nie system a człowiek.

Czynnik białkowy jest kluczowy. Ale system też może zawieźć jeśli jest źle zaprojektowany - ale tu też człowiek.
Tak czy siak, do czasu aż robociki Amazona będą zabierać z półki przedmiot i go dostarczać samemu to jeszcze trochę fakapów będzie się zdarzać.

Zwykle sklepy mają system powiadomień (twoje zamówienie zostało wysłane itp)

Przede wszystkim to stety-niestety trzeba użyć średniowiecznej technologii i po prostu chwycić za słuchawkę do sprzedawcy przez zakupem. Jest towar? Dziś/jutro wysyłka? No to kupujemy.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Lipca 2017, 14:54:25 czas Polski »
Dużo internetowych sprzedawców,  dopiero po złożeniu przez klienta zamówienia,  zamawia towar u producenta/hurtowni.

Sporo osób robi tak na allegro z przedmiotami z alliexpres.  Czysty zysk. Zero strat.  Nic nie zalega na półce.  Tylko klient trochę czeka..... Niestety

Klo

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Lipca 2017, 19:21:21 czas Polski »
Rozumiem politykę sprzedawców, ale klientowi należy się rzetelna informacja.
I do klienta należy decyzja, czy zaczeka, czy -jak w tym przypadku, liczy się czas i poszuka u innego sprzedawcy.

Dlatego, jeśli robię jakieś zakupy w sieci, to w nieznanym sklepie zawsze wybieram opcję za pobraniem.
Jak się sprawdzi, to za następne robię przelew.