13 Maja 2026, 10:21:33 czas Polski

Autor Wątek: Szafka łazienkowa lakierowana w połysku z blatem olejowanym z obłogu dębowego.  (Przeczytany 3600 razy)

kozio

• Gość
Dobry.

Żona mnie namówiła ze bym zrobił coś wreszcie w domu bo po przeprowadzce jak było tak jest...
Tak więc w poniedziałek wstawiłem ościeżnice i drzwi - foto 1 ;D
A we wtorek złapałem się za szafeczkę pod umywalkę.
Niestety jeszcze bez górnej szuflady.
Na blat wykorzystałem płytę wiórowa podpisaną przez mojego syna, a że była za wąska to dokleiłem po kawałku.

kozio

• Gość
Odp: Szafka łazienkowa lakierowana w połysku z blatem olejowanym z obłogu dębowego.
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2017, 20:54:47 czas Polski »
Jako warstwę spodnią przeciwprężną dałem listwy z sosny. Wszystko klejone na poliuretan. Obłogi dębowe a raczej klejonkę z nich zaciąłem pod 45 stopni. Jako prasy użyłem kilku deseczek ;D po sklejeniu wypełniłem pęknięcia szpachlą i pyłem. Korpus klejony na lamelki 20 na klej d3.
Potem przyszła kolej na przyklejenie boków. Owinąłem streczem więc by równo ścisnąć.

kozio

• Gość
Odp: Szafka łazienkowa lakierowana w połysku z blatem olejowanym z obłogu dębowego.
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2017, 21:01:14 czas Polski »
Po odwinięciu zrobiłem szlif p100, p150 i p220.
Na blat położyłem olej Festool surfix HD 2 warstwy.
Potem szlif p320 i znów olej.
Bardzo chciałem żeby boki blatu były jego kontynuacją. Nie wiem czy się tak robi ale mi się podoba.
I to chyba tyle.
A wrzuciłem coś w końcu do krok po kroku... mata wyśmiewajta  ;D
Pozdrawiam

Offline swfr

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2017, 21:11:51 czas Polski »
Baaardzooooo!

Gdzie jest to zacięcie 45° bo nie widzę?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lipca 2017, 21:36:56 czas Polski »
O tutaj.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lipca 2017, 21:42:19 czas Polski »
A to to foto 1 z wstawiania ościeżnic. ;D

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipca 2017, 22:02:16 czas Polski »
co Kozio... ;D pianke wyjebalo :D

czy sie grzbietem ocierales o rame ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lipca 2017, 22:06:06 czas Polski »
Ustawiłem ościeżnice, włożyłem rozpórki i kliny, wypoziomowałem- zapuscilem piankę a wychodząc z łazienki przeciskajac się miedzi rozpórkami jakwłamywacz między laserami przyjeb. ..em głową i wszystko mi spadło na głowę i plecy... ;D cały ja ;D zawsze w centrum wydarzeń ;D

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lipca 2017, 22:22:03 czas Polski »
przyjeb. ..em głową i wszystko mi spadło na głowę i plecy.

jak ja to dobrze znam :D

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipca 2017, 01:57:01 czas Polski »
Gratuluję.
Fajna szafka i dobra robota.

daka

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Lipca 2017, 04:13:37 czas Polski »
fajnie wyszło

Offline Lechu

« Odpowiedź #11 dnia: 27 Lipca 2017, 07:07:44 czas Polski »
Super to wyszlo.
Mam pytanie o te oblogi. Jakiej grubosci sa? Sam to ciales na jakiejs tasmowce?
I pytanie jak to sie klei ze soba aby uzyskac plaszczyzne bez szpar? Chodzi o klejonke. Bo w przypadku litej klejonki sciskami mozna solidnie skrecic a przy takim oblogu?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Lipca 2017, 07:13:48 czas Polski »
Obłogi mają 4mm a żeby nie było szpar trzeba przestrugać krawędzie. Kupiłem je w hurtowni i wyszły mnie około 40zl.
Klei się je jak zwykłą klejonkę na styk tylko trza ściskać też by nie klawiszowały. Zamiast robić klejonkę można też kleić paski bezpośrednio na płycie jak zrobiłem to z sosną.

Offline dzięcioł

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Jestem leniwy ale się staram
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Lipca 2017, 10:13:29 czas Polski »
Nina fotek :(

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lipca 2017, 10:59:52 czas Polski »
a te dziurki na sośnie to od czego?