21 Kwietnia 2026, 18:32:01 czas Polski

Autor Wątek: Jaką piłę wybrać?  (Przeczytany 9305 razy)

Offline Adam.B

Jaką piłę wybrać?
« dnia: 26 Lipca 2017, 22:33:06 czas Polski »
Witam,
Zacznę może od początku  ;D Jestem w trakcie robienia konstrukcji zadaszenia tarasu. Zakupiłem ,,stertę" tarcicy w tartaku i zabrałem się do roboty. Wszyściutko przeszlifowałem, porobiłem krawędzie, zaimpregnowałem i nadszedł czas powoli to docinać. Przedstawię zdjęcia części mojego dzieła :D :

Sterta drewna:

Drewno po obróbce:

Po impregnacji:

No i właśnie mam zamiar zabrać się za lekkie cięcie. Ostatnie cięcia będę robił już na miejscu gdzie będę to stawiał, bo wiadomo z wymiarami nigdy w ciemno się nie trafi, ale każdą belkę muszę wyrównać z jednej strony oraz jeden ze słupów pociąć na części i zrobić z nich 6 mieczy. Tu pojawił się mój problem - otóż nie mam w sumie żadnej porządnej ręcznej piły, więc pomyślałem, że nabędę coś w miarę porządnego żeby mieć do tej roboty oraz żeby była na przyszłość (m.in. w tej stercie kilka belek dokupiłem dodatkowo bez podawania konkretnych wymiarów i będę z nich ciosał poręcze jak już postawię zadaszenie :D ). No i oczywiście, jak mam w zwyczaju, zacząłem czytać co kto poleca, trafiłem na forum DiD i już mam mętlik w głowie. Chcę kupić coś w miarę ,,uniwersalnego". Nie chcę też wydać fortuny, bo nie jestem zbyt bogaty :P, ale wychodzę z założenia, że biednego nie stać na tanie rzeczy. No i tak przeszperałem cały internet i oto co wymyśliłem:

Płatnica Stanley Fatmax 45cm 11 zębów na cal (o taka - https://www.emag.pl/stanley-pila-platnica-fatmax-205332-pl-568750-s205332/pd/DVH7HMBBM/ )

I tu się zrodziło pytanie czy 11 zębów będzie odpowiednie czy bardziej uniwersalny będzie model z 7 zębami na cal? Dodam, że do wycinania desek czy jakichś cieńszych rzeczy mam wyrzynarkę i niedługo wezmę też (za punkty ze stacji benzynowych jak dozbieram :D) pilarkę tarczową, więc jakieś różne pierdoły będę docinał elektronarzędziami, ale fajnie mieć dobrą piłę napędzaną siłą ludzkich mięśni.

Drugie pytanie - 38 cm, 45 cm, 50 cm, 55cm - bo chyba takie wymiary płatnic Stanleya z serii FatMax napotkałem. Jaki rozmiar z Waszego doświadczenia jest najwygodniejszy do takich drobnych robót jak moja. Ja w ciemno strzeliłem w 45-tke :P

No i ostatnie pytanie, bo spodobały mi się wszechobecnie polecane na forum piły japońskie, więc może zakupić taką zabawkę do swoich robót?:
STANLEY Piła japońska dwustronna 20-501 FAT MAX ( o coś takiego http://allegro.pl/stanley-pila-japonska-dwustronna-20-501-fat-max-i6873025916.html)

I żeby nie było jestem otwarty na sugestie. Rzuciłem tylko to do czego sam dotarłem :) Wyczytałem, że FatMax Stanleya to dobra seria. Widziałem, że lepsze piły kosztują więcej, ale nie jestem profesjonalistą.

Oczywiście, żeby równo podocinać miecze i słupy, zrobię sobię przyrżnie czy tam skrzynkę uciosową (jak zwał tak zwał) do obecnej roboty, ale mówię - chcę zakupić coś co jeszcze w przyszłości mi się przyda do różnych robót :D

Sorry za trochę przydługi post, ale się rozpisałem na dosyć błahy temat :)
Pozdrawiam

Offline chaos

Odp: Jaką piłę wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lipca 2017, 23:25:43 czas Polski »
Mam ryobe fat max(średno jestem zadowolony) i teraz kupił bym pewnie bacho, płatnice mam neo i polecam, rżnie jak wariatka☺
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

daka

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lipca 2017, 23:45:58 czas Polski »
ja też mam stanleya rayobi fat max i dla mnie to zabaweczka od kiedy kupiłem prawdziwe japonki, którymi się zajebiście tnie ot takie
https://dluta.pl/produkt/komplet-3-duzych-pil-japonskich-z-rekojescia-drewniana.html
sam właśnie miałem dylemat co kupić do wycinania czopów i padło na w/w zestaw jestem naprawdę bardzo zadowolony.

Offline Adam.B

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lipca 2017, 23:53:57 czas Polski »
No zestawik piękny, ale nie na moją kieszeń póki co, więc muszę się skupić na jakiejś porządnej płatnicy w rozsądnej cenie. Kiedyś nabędę coś z tych japońskich cudów.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lipca 2017, 01:20:16 czas Polski »
Im więcej zębów na cal, tym ładniejsze i precyzyjniejsze cięcie.
dodatkowo zęby powinny być hartowane.
Na kiedy potrzebujesz tę piłę?
Pytam, bo będę w Polsce za kilka tygodni i mogę ci przywieźć piłę o nazwie "Predator second fix". Jest teraz oferta w B&Q . 9 funtów za dwie sztuki.
Lepszej płatnicy od tej nigdy nie miałem. Pozwala mi przyciąć precyzyjnie materiał o 1 milimetr bez większego problemu.

Offline jasiop

« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lipca 2017, 07:40:27 czas Polski »
a może PIŁA PŁATNICA PROFCUT PC-22 GT7 550mm BAHCO (7 z/cal)
czasem da się ją kupić poniżej 60 zł ...
Jasio P - Rzeszów

Offline karol_g

« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lipca 2017, 07:51:27 czas Polski »
Ja używam płatnicy stanleya 11zębów/cal. Kosztowała ok 35 zł i wg mnie to bardzo dobrze wydane pieniądze. Tnie szybko, w miarę precyzyjnie, bardzo lubię nią pracować. Wg mnie więcej zębów w takim zastosowaniu się nie sprawdza, materiał musi być stabilnie zablokowany i trzeba mieć dobrą pozycję do cięcia żeby piła się nie blokowała, a przy takich zastosowaniach często tnie się "na kolanie"

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lipca 2017, 07:55:42 czas Polski »
PIŁA PŁATNICA PROFCUT PC-22 GT7 550mm BAHCO
A w Julce (przynajmniej łódzkiej) stoi za 35zł aktualnie :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lipca 2017, 08:17:00 czas Polski »
dla mnie to zabaweczka od kiedy kupiłem prawdziwe japonki, którymi się zajebiście tnie ot takie
https://dluta.pl/produkt/komplet-3-duzych-pil-japonskich-z-rekojescia-drewniana.html
Fakt tną bardzo fajnie ale szkoda by mi było do świeżej tarcicy.  Do świeżonki mam zwykłą płatnicę za 25 zł .

Offline Adam.B

« Odpowiedź #9 dnia: 27 Lipca 2017, 08:51:18 czas Polski »
Na kiedy potrzebujesz tę piłę?
Wielkie dzięki za chęci, ale potrzebuję w sumie praktycznie na dniach mieć coś, bo niedługo ruszam z stawianiem tego wszystkiego :)

a może PIŁA PŁATNICA PROFCUT PC-22 GT7 550mm BAHCO (7 z/cal)
czasem da się ją kupić poniżej 60 zł ...

7 zębów na cal nie będzie zostawiało mocno ostrych krawędzi? W sumie mam szlifierkę to zawszę mogę delikatnie wygładzić drobnym papierkiem.

A w Julce (przynajmniej łódzkiej) stoi za 35zł aktualnie :)

Oo nie mam Julki u siebie, ale patrzę, że da się zamówić na ich stronie za 35 + 10 przesyłka, a na alledrogo najtaniej z przesyłką 66 zł. Dzięki za info :D Za tyle to zamawiam i wypróbuję ;)

Dzięki Panowie za porady