Jak obiecywałem sobie w moim poprzednim poście wykonałem testy symulacyjne zespołu zmiany pochylenia tarczy będącego jednocześnie zawiesiem gondoli silnika "jamnik" z tarczą tnącą.
A oto wyniki , będę zobowiązany za komentarze i ocenę .
Na tym etapie na razie się zatrzymałem czekam na decyzję Syna odnośnie wyboru silnika , a potem dopiero reszta szczegółów łącznie z klinem i osłoną tarczy. Ramę Syn podobno sobie sam "obmyśli".
Podstawa:
Testom poddałem model uproszczony ( ograniczony do najbardziej istotnych elementów ) ,
Materiał : stal w typie st3s
Geometria :
kołyska średnica 110/100 mm blacha stalowa 10 mm - będzie przyspawana do ramy piły bezpośrednio lub pośrednio na zaczepie montażowym przyspawanym do ramy
łódka 100/90 mm blacha 10 mm przykręcana dwoma śrubami Mx 6 do płyty mocowania gondoli
półksiężyc blacha 10 mm mocowana tak jak kołyska.
Model zespołu był poddany obciążeniu statycznemu 500 N uplasowanym na bieżni kołyski pionowo, na dwa zespoły wychodzi łącznie 1000 N co odpowiada ciężarowi 100 kG - waga silnika z tarczą i gondolą to około 30 kG - nadwyżka w obciążeniu powinna uwzględniać wpływ obciążenia dynamicznego.
Widok modelu ,niebieski punkt to oś obrotu/pochyłu
Niżej wyniki obliczeń deformacyjnych , deformacja jest oczywiście przeskalowana .Bieżnia gondoli pójdzie w dół około niż 0,00025 mm co jest pomijalne.
Wyszła też deformacja dolnej krawędzi płyty gondoli ale to dlatego ,że w symulacji została potraktowana jako swobodna , czego nie będzie w rzeczywistości.
Poniżej symulacja obciążeń , wynika z niej ,że najbardziej obciążone będą fragmenty gondoli w okolicach jej mocowania
Dość ciekawie prezentują się wyniki symulacji naprężeń kontaktowych
Z symulacji wynika ,że konieczne jest wyoblenie krawędzi
łódki bowiem w długotrwałym użytkowaniu mogą one powodować nadmierne zużycie bieżni
kołyski , to jest zgodne chyba ze stosowaną praktyką
Wszystkie wyniki obciążeń są podane w MPa i należy sądzić konstrukcja wytrzyma obciążenie z zapasem gwarantującym bezpieczne użytkowanie. Ogólnie wniosek z symulacji ( generowany przez program ) jest taki ,że konstrukcja jest przewymiarowana. Uzyskany współczynnik bezpieczeństwa 15 przy zalecanym 3
Wcześniej sprawdziłem trafność doboru średnicy śrub , mocujących
łódkę tak na wszelki wypadek. Przy obciążeniu 250 N jednej śruby wyszedł współczynnik bezpieczeństwa 15 przy zalecanym 3.
Ciekawy jestem Waszych opinii.
Pozdrawiam