25 Kwietnia 2026, 01:38:10 czas Polski

Autor Wątek: Systainer festool kontra…….  (Przeczytany 23237 razy)

Offline Sebastian.P

Odp: Systainer festool kontra…….
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Listopada 2016, 15:39:13 czas Polski »
Wpisz sobie na yt mirock, ten człowiek samemu robi systainery, przy którymś z filmików jest nawet plik w sketchupie do podpatrzenia.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #61 dnia: 27 Listopada 2016, 15:45:16 czas Polski »
Możesz wykonać system z drewna, są takie rozwiązania np. tu:

znajdziesz więcej w internecie - wooden systainer, systainer Festool DIY

Możesz też stworzyć własny system oparty np o taki projekt: http://forum.domidrewno.pl/realizacje-widzow-domidrewno/skrzynka-na-zaglebiarke/msg87081/#msg87081
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2016, 15:49:15 czas Polski wysłana przez amigorg »

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #62 dnia: 27 Listopada 2016, 19:06:02 czas Polski »
Pozwólcie, że odkopię wątek. W związku z wysokimi jak na amatora cenami skrzynek mam pytanie: Czy ktoś z was próbował może stworzyć jakiś podobny system? Jeżeli tak to z jakimi efektami.  :)

Jeśli zależy Tobie na skrzynkach systemowych jak się domyślam, to może zastanów się nad skrzynkami systemu Rigid produkowanego przez Keter/Magnusson. Skrzynki występują w 4 odmianach, wyjątkowo pancerne - można po nich skakać. Ostatnio są na nie spore promocje w LM i Casto. Podorabiasz sobie przegody i jest bajka. Sam używam 8 różnych skrzynek w tym jednej z kołami. Miałem identyczny dylemat, a przeważyła wcale nie cena, choć są tańsze od systainerów, a właśnie wytrzymałość tych skrzynek. Ja mam 80kg i testowałem je skacząc po nich z całej siły :). Nawet się nie ugięły. No cóż Festool jest ładny, wygląda profi, ale praktyczność wzięła u mnie górę.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline Stevie

« Odpowiedź #63 dnia: 27 Listopada 2016, 19:20:41 czas Polski »
Widziałem już te filmiki na yt. Naprawde dobre pomysły. Tylko zastanawlo mnie czy są jeszcze jakieś inne "repliki" niz festool. Chcialem się się pobawić i zrobić taki system ze skrzynek od piwa (jakby nie było jest to jakiś standard), ale jak się wytnie bebechy to robią się miękkie, a ich nieregularne kształty w środku trochę wszystko komplikują. Chyba rzeczywiście postaram się opracować jakiś swój system. Może coś ciekawego z tego wyjdzie :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 28 Listopada 2016, 22:01:19 czas Polski »
Przerobiłem już różne tańsze skrzynki, kombinowałem i skończyło sie na systemie Ketera. Mam troche l-boxx, systainery ale skrzynki Keter są pancerne. Wszystko tak naprawdę zależy od potrzeb. Robię meble na wymiar, robię też płytki i kompleksowe wykończenia... keter się sprawdza. Jeśli miał bym zbędną gotówkę to kupiłbym DeWalt. To jest mistrzostwo ale cena 1560

Offline mopsik87

« Odpowiedź #65 dnia: 02 Września 2017, 21:27:33 czas Polski »
Witam, już od dłuższego czasu zastanawiam się w co wpakować narzędzi i trochę szpargałów, dziś byłem w Leroymerlin i oglądałem system Ketlera i jest całkiem ok, oprócz wózka :/ jakoś nie przekonują mnie te teleskopy już na egzemplarzu były luzy, jeśli korzystaliście już dłuższy czas dajcie znać ja to się sprawdza.
Obok Ketlera stał również System Qbrick
z tego co patrzyłem to jest nowość ale też pancerny system niestety patent z platforma mnie nie przekonuje :/
Czy ktoś korzystał z was z wózka MAKITA TR00000001 ?

Offline krzyś48

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #67 dnia: 04 Września 2017, 22:16:49 czas Polski »
Oglądałem skrzynki w Castorama i co mi się rzuciło podczas macania - klamry są ostre. Nie kumam dlaczego ich deko nie wyszlifują. Czy to Keter czy te tańsze z aluminiowymi zapinaniami - łatwo można łapę poharatać.