01 Maja 2026, 13:43:45 czas Polski

Autor Wątek: Teakowa zabudowa wnęk łazienkowych  (Przeczytany 1534 razy)

Offline Strużyn

Teakowa zabudowa wnęk łazienkowych
« dnia: 12 Października 2017, 19:38:01 czas Polski »
Przede mną kolejny mini projekt. Trzeba zrobić zabudowę wnęk. Pod umywalką mają być zamykane drzwiczki a nad wanną takie otwarte kubiki. Materiał to klepki teakowe o szerokości 9 cm. Założenie jest takie, aby frącik drzwiczek wystawał minimalnie (jakieś 5mm) ponad płaszczyznę kafelków. W tym celu muszę zrobić ramkę zasłaniającą nierówne brzegi kafli. Próbowałem w necie szukać podobnych realizacji ale nic nie znalazłem. Jak coś widzieliście to podrzućcie, albo podpowiedzcie.

fyme

• Gość
Odp: Teakowa zabudowa wnęk łazienkowych
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Października 2017, 20:38:54 czas Polski »
Ja często robię ramki z listew chromowanych przy zabudowach na których układam płytki. Coś w ten deseń choć wzorów jest cała masa. Może sobie coś dopasujesz.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #2 dnia: 13 Października 2017, 08:22:58 czas Polski »
a nie chcesz zrobić doklejki z drewna wokoło? skuteczne rozwiązanie, przykryje wszystkie nierówności; chyba że "względy stylistyczne" są istotniejsze....

Offline Strużyn

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Października 2017, 09:32:59 czas Polski »
Listwy to fajna opcja. Nawet nie wiedziałem, że są takie w chromie. Zdecyduję się jednak na opcję w całości z drewna z tego względu, że chciałbym wszystko zrobić w garażu a potem podjechać ewentualnie na przymiarkę.

mk_kosa właśnie tak chcę zrobić i widzę dwie opcje.

1. chyba prostsza. Skleić cztery ścianki tak, żeby po włożeniu do wnęki ścinki tego pudełka wystawały o 0,5 cm ponad płaszczyznę kafelków. Następnie zrobić doklejkę (1cm x 0,5cm), które zakryje linię cięcia kafelków. W celu uproszczenia można by tą doklejkę sobie zrobić zanim się sklei cztery ścianki pudełka.

2. Zrobić ścianki pudełka i włożyć do wnęki tak żeby nic nie wystawało ponad płaszczyznę kafli a potem dokleić do tego wszystkiego ramkę. Plus takiej metody jest taki, że od frontu nie będzie widać linii klejenia.

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #4 dnia: 13 Października 2017, 11:02:30 czas Polski »
osobiście wybrałbym opcję 2. przy czy całość klejenia zrobił zdecydowanie za jednym podejściem; jest też opcja 3. (nieco bardziej pracochłonna) - zrobienia wszystkich połączeń na ucios
sam montaż to już tylko włożenie wykończonego na gotowo elementu i jego mocowanie: wnęki - klej montażowy ew. piana niskoprężna, a to z drzwiczkami klej + wkręty (albo same wkręty)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #5 dnia: 13 Października 2017, 11:08:43 czas Polski »
Oczywiście wszystko będę robił poza wnęką i na koniec wsuwał. Dzielenie na etapy zrobiłem tylko dla lepszego zobrazowania koncepcji. Też mnie trochę korci metoda na ucios. Boję się tylko trochę o pogubienie kątów. Poza tym zastanawiam się czy łączenia na ucios pasują do w miarę nowoczesnego stylu łazienki.