21 Kwietnia 2026, 20:24:00 czas Polski

Autor Wątek: Impregnat biały  (Przeczytany 7007 razy)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
Impregnat biały
« dnia: 07 Lutego 2018, 09:13:09 czas Polski »
Pozdrawiam Tomek

djaworek

• Gość
Odp: Impregnat biały
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Lutego 2018, 09:28:39 czas Polski »
Powiedz kobiecie , że jest mróz i się nie maluje. Zyskasz na czasie  ;)

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #2 dnia: 07 Lutego 2018, 12:44:27 czas Polski »
Robiłem u siebie meble ogrodowe, malowałem Jedynką - Impregnat do drewna z woskiem

Powiem, że jestem zadowolony. Też szukałem, ale polecili mi go znajomi bo także używają na zewnątrz, a wybór wśród białych jest skąpy.
Meble stoją od 3 lat pod gołym niebem, śnieg, deszcz, słonce. Nic nie odłazi. Dawałem 3 warstwy, kolor nie jest śnieżnobiały, bo to impregnat, widać naturalne usłojenie drewna.

Podbitkę pomalowałem XYLODHONE HP  SYNTILORA, też biała - tutaj dałem dwie warstwy, z tym, że drugą trzeba kłaść nim wyschnie pierwsza, jak jeszcze się trochę klei, bo jak wyschnie pierwsza to druga nie łapie, rozjeżdża się jak po teflonie.
To kolor śnieżna biel.

A pytanie czy te balustrady masz z surowego drewna, czy były już malowane..? Jak były pociągnięte jakąś lazurą albo lakierobejcą, to impregnat się już nie nadaje.. nie wchłonie odpowiednio w drewno. Wtedy musiałbyś malować takim samym środkiem jak były po raz pierwszy.

jeśli surowe drewno, to najpierw jedna warstwa Penetrin Altaxa, na to jakąś lazurę. np. syntilora - choć nie jest najtańsza.

Albo od razu 3 warstwy impregnatu białego.. z tym, że tak jak wspomniałem będzie kolor pomiędzy białym a ecru, z wyraźną strukturą drewna

Powyższe przetestowane na sobie, na meblach, innych elementach drewnianych łącznie z tarasem (ale tu oczywiście olej)

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Lutego 2018, 13:41:47 czas Polski »
Jedyne doświadczenie w malowaniu drewna zewnętrznego na biało mam właśnie z jedynką.Nie wiem jak wygląda po czasie ale reklamacji nie było :) .Denerwowało mnie nanoszenie.Miałem wrażenie że ten impregnat nie wchodzi w drewno .
Balustrady nowe (tzn dopiero będę je robił  ;) )
Pozdrawiam Tomek

Offline marcin6391

« Odpowiedź #4 dnia: 07 Lutego 2018, 14:31:24 czas Polski »
Malowałem drewnochronem - plac zabawa, kratki, itp...
Żeby wyszedł biały musiałem położyć chyba z 5 warstw.

Offline jasiop

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lutego 2018, 17:13:06 czas Polski »
Ja używam białego Dragona, dość niski koszt ok 12 zł litr, czasem w promocji już od 10 zł
Żeby coś było widać to co najmniej 3 warstwy.
Jasio P - Rzeszów

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #6 dnia: 08 Lutego 2018, 08:11:02 czas Polski »
Jedyne doświadczenie w malowaniu drewna zewnętrznego na biało mam właśnie z jedynką.Nie wiem jak wygląda po czasie ale reklamacji nie było :) .Denerwowało mnie nanoszenie.Miałem wrażenie że ten impregnat nie wchodzi w drewno .
Balustrady nowe (tzn dopiero będę je robił  ;) )

Ja się zdecydowałem na jedynkę czytając wiele opisów na innych forach, tym bardziej że jest od Tikurili... znajomi też użyli jej w swoim ogrodzie od przynajmniej 5 lat nic się nie dzieje.
Mi tam jakoś wciągnęło 3 warstwy. Ale malowałem każdą następnego dnia. Przeciąłem jakąś kantówkę i impregnat był wciągnięty przynajmniej na 2 mm.. wydaje mi się że to sporo. Malowałem oczywiście jakimś małym ławkowcem... tzn uściślając wcierałem mocno w drewno. Wszystko chyba zależy od drewna i pogody. Impregnat można bez problemu odświeżyć. Z lazurą już tak łatwo nie jest. Choć kupiłem nowy dom, po dwóch latach podbitka wołała o pomstę do nieba - malowana sadolinem - pewnie jakaś lakierobejca. Pomalowałem ją 3 lata temu tym co powyżej i nadal ma piękny biały kolor (malowałem małym wałkiem) No ale na podbitkę nie pada deszcz, śnieg.. więc nie wiem jak to się zachowa na czymś narażonym na wszystkie zjawiska pogodowe.
Ja kupowałem impregnat kilka lat temu... więc do dziś może jest coś innego.. lepszego.. wiem jedno... po budowie tarasu każde drewno będę zabezpieczał penetrinem, obojętnie czy później malowane lakierami czy impregnatem. Drewno głęboko go wciąga, później dużo lepiej się maluje i idzie mniej materiału.

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Lutego 2018, 10:52:14 czas Polski »
Mam chyba jeszcze tą jedynkę -Porobię testy .
Boję się białego widziałem nieraz że od spodu przebarwienia po czasie .Nie wiem z czego to wynika 
Pozdrawiam Tomek

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 08 Lutego 2018, 12:01:26 czas Polski »
grzyb wyłazi

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Lutego 2018, 20:40:56 czas Polski »
Czyli wilgotne drewno malowane i się zakisiło?
Pozdrawiam Tomek

Offline marcin6391

« Odpowiedź #10 dnia: 08 Lutego 2018, 21:45:30 czas Polski »
Z moich obserwacji, niektóre z przyczyn -
- drewno z grzybem
- mokre drewno
- brak zabezpieczenia przed grzybem (lub źle wykonane)
- niewłaściwy środek jakim drewno pomalowano

Tak mi sie przypomniało - niedaleko mnie koleś robił w zeszłe wakacje fajny plac zabaw dla dzieciaków - kolor naturalny sosny.
Już sine wyłazi ....  :P

Aż szkoda towaru i roboty ... :(

Offline tobaniak

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Pozdrawiam Tomek
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Lutego 2018, 22:10:03 czas Polski »
Przyznaj się że ty chciałeś ten plac robić ale gość cię wygryzł i dla tego ci tak wesoło teraz  ;)
Pozdrawiam Tomek

Offline marcin6391

« Odpowiedź #12 dnia: 09 Lutego 2018, 02:30:29 czas Polski »
Nie - serio serio  :)
Ja mam wystarczająco dużo pracy ....