26 Kwietnia 2026, 22:42:44 czas Polski

Autor Wątek: Warsztaty stolarskie  (Przeczytany 6321 razy)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
Odp: Warsztaty stolarskie
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Stycznia 2018, 18:58:54 czas Polski »
I skonczy sie pewnie w sądzie ...
Pogadaj jak najszybciej, żeby do konca życia nie bylo kwasów i przywrocenia prawa posiadania (nie mylic z wlasnoscią).

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Stycznia 2018, 20:36:42 czas Polski »
Na nic nie czekaj. Predzej się teraz dogadasz niż z synami. Swoją drogą, nie rozumiem skąd taka sytuacja. Jak działka wygląda na katastrze?

Offline amciek

« Odpowiedź #17 dnia: 25 Stycznia 2018, 21:16:25 czas Polski »

Ja będę budował warsztat 5,6x12,6m na plany.
A jako co będziesz budował? Z tego co wiem później np. Za warsztat usługowy są dużo wyższe podatki.
Najniższe podatki są na powierzchnię mieszkaniowa. Ale tam znów są np. Obostrzenia do np. Wielkości okien i ilości światła.

p.karwacki

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Stycznia 2018, 22:07:23 czas Polski »
W warsztatach też są. Okna mają stanowić 15% powierzchni podlogi. Podatek od budynku na działalność gospodarczą to ok 20zł za metr rocznie. Przynajmniej u mnie w gminie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 22:09:30 czas Polski wysłana przez p.karwacki »

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #19 dnia: 25 Stycznia 2018, 22:24:51 czas Polski »
Na nic nie czekaj. Predzej się teraz dogadasz niż z synami. Swoją drogą, nie rozumiem skąd taka sytuacja. Jak działka wygląda na katastrze?

Pewnie było coś w rodzaju scalenia działek - czyli miałem 4 skrawki po całym sołectwie to dostałeś ekwiwalent w jednym kawałku. Ale jak geodeta się nie przyłożył to taki burdel wychodzi po latach. U mnie we wsi podobne kwiatki wychodzą. Albo działki sprzedawane bez żadnego kwita - "na gebę" a dziadki co się dogadywali już dawno u św. Piotra. A później dziedziczą dzieci, wnuki i pociotki - najgorzej jak ktoś w USA bo ma gdzieś. Albo jak ludzie nie robią postępowań spadkowych od razu - a po latach zaczyna się jazda, bo jest do jednej działki 20 spadkobierców i na dodatek nie mogę/nie chcą się dogadać. Bo kiedyś ugór na zadupiu, a teraz działka budowlana "na przedmieściach".

Idź, gadaj z dziadkami - bo oni jeszcze pamiętają jak było. A jak do głosu dojdą "młodzi gniewni" to możesz mieć niezła jazdę.

Offline Wolak.es

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Marca 2018, 14:34:38 czas Polski »
No sytuacja trochę się ustabilizowała, póki co nad tym skrawkiem ojciec trzyma rękę i raczej nie pali mu się żeby wyznaczyć na nowo granicę. Sąsiedzi o tym wiedzą, jak się potem dowiedziałem, to spytali się czy mogą tam zakopać szambo - mojego taty.
Plus jest taki, że mogę śmiało stawiać warsztat przy płocie. Budynek musi znajdować się 4m od sąsiedniej działki a tyle mniej więcej mają naszej ziemi. Nie ukrywam, że trochę mnie to drażni, bo później czy wcześniej będzie to uregulować, a Oni nic z tym nie robią. Ja płacę podatek za ziemię która Oni używają... Czas pokażę. Na wiosce zawsze panowały zimne wojny więc poczekam i zobaczę jaki będzie rozwój wydarzeń.

Sezon się zaczyna, będzie więcej pieniędzy to i za planowanie się wezmę. Jak na razie  czekam również na dotację, zawsze jakiś grosz.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Marca 2018, 16:44:20 czas Polski »
a Oni nic z tym nie robią. Ja płacę podatek za ziemię która Oni używają...

nie mam pewności i musiał byś to sprawdzić -bo
coś jest jeśli użytkuje ziemię ( Twoją - nie  ważne , a ty nie zgłosisz oficjalnie  prawo do  niej ) obrabia  itp .  to ma prawo nabyć  ją   sądownie przez zasiedzenie  . Jest podane w ustawie  w  dobrej wierze ( nie wie że to kogoś innego -przekonany że to jego ) termin chyba 25 lat  , i w złej wierze ( wie że to nie jego grunt ) termin chyba 30  lat.

Offline Wolak.es

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Marca 2018, 20:31:05 czas Polski »
Z pewnością używają tego dłużej niż 30 lat... Pozostaje polubownie to załatwić. Tylko czy to się sprawdza jeżeli to jest nasz grunt a oni po prostu mają tam ogródek i szambo? Wydaje mi się, że to dotyczy mieszkań.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Marca 2018, 20:34:39 czas Polski »
Weź idz do prawnika, bo za moment bedziesz bez działki ...

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Marca 2018, 20:40:53 czas Polski »
Wydaje mi się, że to dotyczy mieszkań.
Masz 100% racji, wydaje Ci się..
Idź do radcy i zajmij sie tym jak najszybciej..

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Marca 2018, 21:10:19 czas Polski »
Chodzi o grunt. Idź to sprawdź bo może być cienko.Nie jestem na bieżąco w temacie gruntów prywatnych ,ale wiem że jest możliwość zasiedzieć nawet grunty państwowe . Ustawa gdzieś w latach 90-tych. Warto w swoim interesie pochodzić kolo sprawy.
Czy w tym roku jeszcze istnieje to nie wiem ,ale do zeszłego roku ,można było korzystać z bezpłatnych  konsultacji prawników ( w Poznaniu było kilka takich punktów) . Dotyczyło to osób po 65 roku?  inwalidów , matki samotne itp.