29 Kwietnia 2026, 22:19:14 czas Polski

Autor Wątek: Warsztaty stolarskie  (Przeczytany 6325 razy)

Offline Wolak.es

Warsztaty stolarskie
« dnia: 14 Stycznia 2018, 15:15:13 czas Polski »
Witam,

dużo czytałem, mało pisałem, postanowiłem, że zacznę z kopyta. Mam zamiar w tym roku zacząć budowę jednego z dwóch warsztatów 6x8m.
Jak na razie jestem w fazie przygotowań finansowych oraz oczyszczania tej części podwórka z drewna który mi tam zalega.
[smg id=3478]

Dlaczego dwa warsztaty? Do 50m2 można stawiać bez żadnych projektów i całej tej biurokracji ;) Kiedyś przeczytałem, że 6x8 m to minimalny obszar do komfortowego pracowania z formatówką. Która kiedyś, kiedyś, kiedyś na pewno będzie tam stała ;) Także ten, stąd to się wzięło.

Trochę wyobraźnia mnie poniosła po przeczytaniu "Ciesielstwo Poslkie" F. Kopkowicza i oto takie projekty warsztatów zrobiłem:
[smg id=3477]
[smg id=3476]

Jednak trochę go wyszczuplę i zmodyfikuję.

Myślałem, żeby całość postawić na betonowych słupach z zalanymi śrubami fi16 a na to słupy drewniane który by trzymały konstrukcje. A na podłogę wylać posadzkę betonową.
Innym pomysłem jest zrobić betonowe słupy pod legary, zrobić podwaliny i na nie ustawić słupy. Nie wiem tylko jakby drewniana podłoga zachowała się pod wibracjami maszyn.
Doczytam jeszcze parę wątków i myślę, że do końca zimy zapadnie decyzja ;)

JanZ

• Gość
Odp: Warsztaty stolarskie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Stycznia 2018, 15:30:54 czas Polski »
Do 50m2 można stawiać wiaty. A to nie będzie przypadkiem traktowane jako budynek gospodarczy? Wtedy mamy 35m2. Zastanów się czy cię jakiś "życzliwy" sąsiad nie podkabluje ;)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Stycznia 2018, 19:16:39 czas Polski »
Jak masz rozsadnych sasaidow to stawiaj tak (pod warunkiem, że masz wystarczająco dużą działkę). Jak masz z kims "kose" to uwarzaj...Jan ma racje.
Co wiecej, nie istnieje urzedowa definicja wiaty (bo zakładam, że właśnie wiaty chcesz budować). Jedyne dostepne pochodza z orzeczen sądowych i mocno różnią się od siebie. Co to oznacza - że to Ty będziesz musiał urząd przekonywać że nie jesteś wielbłądem...a oni będą mogli w dowolny sposób zinterpretowac jak ten wielbłąd według nich wygląda :D.

Ogólnie plan ok. Przegladnij sobie ten kanał:

w poszukiwaniu inspiracji o konstrukcjach post-frame..
Co do wibracji to powiem Ci w okolicach lata...teraz jeszcze nie wiem.

Offline looq1

« Odpowiedź #3 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:12:31 czas Polski »
Z powierzchniami koledzy mają rację, budynek gospodarczy parterowy do 35 m2 i wiata do 50 m2 na każde 500 m2 działki nie więcej jak dwie sztuki każdego na jednej działce. Z tym że wiata wg orzeczeń sądów- bo w ustawie nie jest to zapisane, nie może mieć wszystkich ścian zabudowanych ( w praktyce minimalnie jedna ściana musi być ażurowa lub całkowicie otwarta), dalej obowiązują Cię przepisy odległości od granic z sąsiadem, 3 m ściana bez okien i 4 m ściana z oknami lub drzwiami. Jedyne odstępstwo od tego to wiata na cele rekreacyjne bez przeznaczenia miejsca na parkowanie samochodów- może stać przy granicy, pod warunkiem że deszczówka i śnieg z dachu nie lądują na posesji sąsiada (rynny i śniegołapy ). Ja sobie darowałem kombinowanie z wiatami bo tak jak wspomnieli wcześniej koledzy, wystarczy jeden któremu się coś nie spodoba i w trakcie kontroli ciężko było by się wyłgać z całkowicie zamkniętych pomieszczeń. A postawienie 2x 35 m2 w odlegości conajmniej 4 m od siebie mnie nie urządzało. Ja będę budował warsztat 5,6x12,6m na plany. Koszty dodatkowe to: mapa do celów projektowych 500 zł + opłaty "urzędowe" całość ok 240 zł, kierownik budowy 400 zł i projekt u architekta 1000 zł. zostaje jeszcze zgłoszenie na zakończenie budowy, czyli oddanie do użytkowania- z tego co się orientowałem wrysowanie w mapkę i papierki w urzędzie ok 300-400 zł

Offline Jureq

« Odpowiedź #4 dnia: 14 Stycznia 2018, 20:48:56 czas Polski »
Jeśli chcesz tam zarabiać pieniądze to zleć komuś namalowanie projektu (to nie są jakieś kosmiczne koszty w stosunku z ew. późniejszymi problemami) i zrób zgłoszenie do urzędu - czekasz miesiąc i jak nie wniosą uwag to budujesz konkretny warsztat śpiąc spokojnie.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #5 dnia: 14 Stycznia 2018, 22:36:26 czas Polski »
Daj se siana. Dziś pijesz flaszkę z sąsiadem a jutro po telefonie masz nadzór i jazdę na maksa.

Projekt na budynek gospodarczy to ok 1000 zł - ale już w pakiecie z domem. Ale to będzie coś koło tego. I stawiasz sobie te 60 m2 albo i więcej. Ale nie jestem pewien jak w starostwie - kiedyś gadałem z koleżankami - lepiej nie pisać że to "garaż" tylko "budynek gospodarczy". Bo jak wpiszesz w pozwoleniu "garaż" to już trzeba choćby projekt instalacji elektrycznej i w ogóle inne wymagania. Także żebyś się nie wkopał jak wpiszesz "zakład stolarski".
« Ostatnia zmiana: 14 Stycznia 2018, 22:38:20 czas Polski wysłana przez przemoprzem »

Offline Wolak.es

« Odpowiedź #6 dnia: 15 Stycznia 2018, 21:42:33 czas Polski »
Od samego początku wiedziałem, że znajdę u Was konkretne porady ^^
A więc zmienię to. Nie głupie, a nawet mądrzejsze jest postawić już halę np.: 16x10 niż bawić się w klocki lego ;) Teraz tylko odkładać pieniądze i pobawić się z biurokracją a myślę, że najgorsze będę miał za sobą. Reszta to już będzie sama przyjemność :D
No i w sumie miałem już kontrolę, bo poczciwi obywatele mojej miejscowości poczuli taki obowiązek. Ba! Tym obywatelem okazał się ktoś z rodziny   ::)

No i pełen szacun, ja ledwo znajduje czas żeby zajrzeć na pocztę po robocie, nie wiem jak Wy to robicie :D

fyme

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Stycznia 2018, 21:47:22 czas Polski »
No i pełen szacun, ja ledwo znajduje czas żeby zajrzeć na pocztę po robocie, nie wiem jak Wy to robicie :D

Śpisz to Ci się zbiera :D
Ja śpię po 5 godzin i też nie wyrabiam ze wszystkim ;)

gwd

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Stycznia 2018, 11:22:40 czas Polski »
W dzisiejszych czasach już nie trzeba liczyć na pomoc sąsiada by mieć potencjalne kłopoty. Geoportal.gov.pl jest coraz powszechniej stosowany do weryfikacji granic działek czy naniesień. Niedługo wszystko będzie z automatu czyli porównanie map geodezyjnych ze zdjęciami satelitarnymi. Jeśli ktoś z was nie widział jakie możliwości ma geoportal to zachęcam do zapoznania się. Naprawdę można się zdziwić. W perspektywie budowy nieruchomości mamy horyzont wieloletni i jestem przekonany, że za 5 czy 10 lat to nie sąsiad będzie problemem. Tak jak dzisiaj coraz mniejszym problemem jest policja wyskakująca z za krzaka. Wszystko będzie automatyczne. Jest niezgodność pomiędzy mapami geodezyjnymi a analizą obrazu to wezwanie do wyjaśnień/kontrola/nakaz rozbiórki, etc...

Offline Jureq

« Odpowiedź #9 dnia: 16 Stycznia 2018, 16:32:49 czas Polski »
W zeszłym roku gmina zleciła "obdukcję" dronem - sąsiad się dowiedział że skoro utwardził plac to i podatek będzie miał inny wymiar ...  można się zdziwić
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem ...  ale łatwo się uczę i kiedyś coś ładnego z drewna zmajstruję

Offline Wolak.es

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2018, 23:21:51 czas Polski »
Właśnie sprawdziłem swoją działkę i... wyszło na to, że jest o WIEEEELE większa :o Prawie połowę zajmuję sąsiad. No i dylemat większy niż ten nad którym stali dowódcy w 39': Upomnieć się, zająć ten większy plac i budować przy jego granicach warsztat tym samym rozpoczynać cichą wojnę sąsiedzką czy postawić teraz warsztat a potem się martwić co będzie dalej.
Na ogół śmieszna sprawa :D Ale to wioska, każdy chyba wie jak jest ;)

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2018, 23:29:35 czas Polski »
Najpierw pogadaj z sąsiadem po dobroci z papierami w ręku.
Placisz podatek ty czy on? Masz na to umowe z sąsiadem?

Offline Wolak.es

« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2018, 12:49:33 czas Polski »
Będę musiał się dopytać. Mieszkam na zachodzie gdzie domy były osiedlane, najprawdopodobniej nawet nikt o tym nie wiedział.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2018, 20:59:33 czas Polski »
A  co sąsiad ma na tej twojej działce? Bo jak to zwykłe podwórko bez zabudowań to radziłbym na spokojnie zagadać z sąsiadem i wziąć geodetę za ok 2000 zł i zrobić "ustalenie granic". Gorzej jak sąsiad ma zabudowania - znaczy gorzej dla niego, bo oczywiście masz prawo odzyskać co twoje, tyle że on straci budynek. Pogadaj z sąsiadem na spokojni, ale radzę to wyprostować. Bo właśnie będziesz chciał się budować i będą jaja. Jak na twojej działce sąsiad ma budynki to może wartało by się z nim dogadać że mu sprzedasz ten skrawek - o ile oczywiście to nie będzie tak jak w '39 że były Niemcy i Prusy Wschodnie a ty miałbyś zapewnić "korytarz" dojazdowy.

Offline Wolak.es

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Stycznia 2018, 17:50:57 czas Polski »
Jedyne co mają to ogródek oraz szambo ;) A więc trochę gówniana sprawa. Dzisiaj przywieźli nowe, eko-szambo. Poczekam na przebieg. Jestem też gotowy zdecydować się, żeby poczekać. Mieszkam tam dwóch starszych ludzi, wolę oszczędzić im nerwów na starość. Ich synowie się teraz tam remontują i budują więc najpierw zacznę od nich, bo to w najbliższych latach będzie należało do nich.