10 Maja 2026, 06:08:31 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi przesuwne do łazienki  (Przeczytany 7011 razy)

Offline Strużyn

Odp: Drzwi przesuwne do łazienki
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Października 2017, 19:50:49 czas Polski »
Nie do końca rozumiem. Chodziło mi bardziej o to że nie mam kawałka o długości ponad 2 metry.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Października 2017, 20:05:40 czas Polski »
Możesz skleić  na długość , choć tak cienki  materiał nie za bardzo się  nadaje.
Ale front spokojnie  może  być  z grubszego  mdf-u.
Niż nie stoi na przeszkodzie , by w miejscach klejonych od frontowej  strony dać małą fazkę ( najlepiej  zrobić frezarką po sklejeniu)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #17 dnia: 11 Października 2017, 20:28:48 czas Polski »
W sumie można i z fazką. Zastanawiam się też nad opcją kupienia cienkiej listwy przypodłogowej i zrobienia z niej obudowy. Wtedy odszedłby problem łączenia elementów na długości. Widzę też że Laguna oferuje gotowy element + mocowania do ściany, ale nie mają w kolorze białym.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #18 dnia: 07 Grudnia 2017, 10:42:33 czas Polski »
Właśnie wpadł mi w ręce kawałek białej laminowanej płyty wiórowej o grubości 10mm....zaokleinowanej PCV na całej długości. Kawałek ma długość 3 metry i szerokość jakieś 20 cm. Myślę że po docięciu z długości i szerokości do jakichś 8 cm będzie się doskonale nadawał na osłonę prowadnicy. Zastanawiam się tylko czy można sobie pomalować na biało pistoletem taką zaokleinowaną płytę. Najbardziej martwi mnie czy w miejscu styku okleiny nie wyjdzie zaraz jakieś pęknięcie ? Farba to poliuretan Milesi, ale nie wiem czy to coś pomoże w takim przypadku. Z drugiej strony osłona będzie ponad linią wzroku, więc dopuszczam jakieś drobne niedoskonałości.

Offline raven

« Odpowiedź #19 dnia: 07 Grudnia 2017, 10:48:12 czas Polski »
Strużyn: jak Ci się sprawuje ta lamelownica Wolfcrafta (przystawka)? Kosztuje podobnie jak osobne urządzenie, więc się zastanawiam.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #20 dnia: 07 Grudnia 2017, 11:05:58 czas Polski »
Raven ....Ja ją kupiłem za 164 zł 6 lat temu na allegro. Jedyny mankament to, że trzeba mieć kątówkę z regulacją obrotów. U mnie sprawuje się wyjątkowo dobrze, ale nie mam porównania do czegoś bardziej precyzyjnego. Używałem głównie do pozycjonowania listew przy robieniu klejonki dębowej i do tego celu dobrze się nadawała. Przydawała się też do łączenia blatów kuchennych....również do przejścia blat-noga (dąb). Budując mebelki z płyty raczej używam kołków, mimośrodów i konfirmatów zamiast lameli, więc nie używałem jej do rzeczy gdzie wymagana jest bardzo duża dokładność.
« Ostatnia zmiana: 07 Grudnia 2017, 11:09:33 czas Polski wysłana przez Strużyn »

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Grudnia 2017, 12:23:42 czas Polski »
Zastanawiam się tylko czy można sobie pomalować na biało pistoletem taką zaokleinowaną płytę.

Można
Można  też zakończenia ściąć pod kątem 90* i dokleić kawałki z płyty.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #22 dnia: 07 Grudnia 2017, 12:36:44 czas Polski »
Dzięki TomekZ. Ściąć na 90 czy raczej na 45, żeby sztorca tego bocznego kawałka nie było widać? Zastanawiam się też nad opcja bez tych bocznych zaślepek, żeby konstrukcja wydawała się nieco lżejsza.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Grudnia 2017, 14:50:09 czas Polski »
45* , co  innego  myślałem ,a zapisałem źle :)
boki daj ,ładniej wygląda

Offline Strużyn

« Odpowiedź #24 dnia: 30 Kwietnia 2018, 12:59:56 czas Polski »
Trochę mi się schodzi ale próbuję kończyć rozpoczęte projekty. Tak więc z kronikarskiego obowiązku wrzucam fotki. Osłonę zrobiłem z płyty wiórowej 10tki oklejonej pcv i polakierowanej tym samym lakierem co skrzydło. Przy okazji po lewej widać też zamocowane półeczki które przez zimę czekały na ostatnią warstwę lakieru :) Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Offline MarekET

« Odpowiedź #25 dnia: 30 Kwietnia 2018, 16:54:52 czas Polski »
Aż mnie korci o coś zapytać .
W jednym z wielu różnych programów o różnych remontach domów czy budowie nowych domów i domków usłyszałem ciekawe stwierdzenie od projektanta " drzwi przesuwane w łazience nie zdadzą zbytnio egzaminu bo zbyt słabo zagłuszają dźwięki z łazienki a tu łazienka w połączeniu z ubikacją no i nie trzymają zapachów w środku tak dobrze jak zamykane drzwi" .
No i tym samym jest okazja spytać czy to prawda , głupie może pytanie ale w sumie dość istotne bo przy niskim ciśnieniu atmosferycznym potrafi trochę walić z rur a te przesuwane drzwi tego chyba nie zatrzymają w środku .

Marek .

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Kwietnia 2018, 18:13:42 czas Polski »
Tak masz rację . Nie można tak uszczelnić tych  drzwi jak zamykanych.Szczelność będzie zależała od prostości  skrzydła i futryn oraz  zastosowanych uszczelek.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #27 dnia: 30 Kwietnia 2018, 18:15:59 czas Polski »
MarekET w sumie ciężko powiedzieć, bo jest to łazienka córki ....ja sadzę bąki w takiej z normalnymi drzwiami ;). Ogólnie problemu nie zauważyliśmy. Z rur nie śmierdzi nawet jak jesteśmy w łazience, więc tym bardziej nie idzie na pokój. Może izolacja akustyczna jest mniejsza i nie tłumi idealnie głośnego wiatraka (Helios). Ja uznałem że te szczeliny które są między drzwiami a ścianą robią zamiast otworów, które powinny być w dolnej części drzwi. Na razie nie narzekamy na nie ..... no i wyszły o rząd wielkości taniej niż zwykłe drzwi :)