20 Kwietnia 2026, 12:02:42 czas Polski

Autor Wątek: Zakup wyrówniarki  (Przeczytany 3827 razy)

Offline tomek.wrz

Zakup wyrówniarki
« dnia: 04 Grudnia 2018, 06:39:08 czas Polski »
Cześć Panowie, przymierzam się do zakupu wyrówniarki używanej i nie chciałbym wtopic. Czy możecie podpowiedzieć na co zwrócić uwagę przy ogladaniu/ ewentualnym testowaniu? Poza tym oczywiście czy łapie dobrze kąt?
Bo na grubosciowce trochę się zawiodłem.

Wysłane z mojego LLD-L31 przy użyciu Tapatalka

Offline d0minik

Odp: Zakup wyrówniarki
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudnia 2018, 22:29:25 czas Polski »
Napisz co to za maszyna, stara, nowa?
Będzie łatwiej doradzić.
d0minik

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2018, 06:41:25 czas Polski »
Przede wszystkim czy wał jest rownolegle do blatu i czy oba blaty są w jednej plaszczyźnie.

Offline tomek.wrz

« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2018, 06:44:52 czas Polski »
Używana, stara maszyna. Patrzę na Olx żeby poszukać czegoś w rozsądnych (do 1000-1500)  pieniądzach. A z doświadczenia wiem że często te stare maszyny są dobrze wykonane i mogą jeszcze długo posłużyć. Pytanie tylko na co zwrócić uwagę?
Już wiem że najlepiej żeby stół bym z odlewu lub grubej blachy, żeby można było go splanowac w razie czego.
Ale co Jeszce?

Offline tomek.wrz

« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2018, 06:45:27 czas Polski »
Mogę podrzucić ogłoszenia które obserwuje na Olx jeśli pomoże.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +8/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2018, 06:46:27 czas Polski »
Napisałem co jest najistotniejsze.

Offline tomek.wrz

« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2018, 06:49:25 czas Polski »
Lirorobert czyli dobrze byłoby wziąć jakąś poziomnice i szeroki kawałek np. Płyty meblowej

Offline d0minik

« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2018, 09:07:12 czas Polski »
Istotną kwestią jest sam wał, czy jest klinowy czy klapowy. Jeśli klapowy to pewnie wielu powie żebyś sobie odpuścił ze względów bezpieczeństwa.
d0minik

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Grudnia 2018, 21:11:37 czas Polski »
1. Wał na klapy czy na kliny.
2. Bierzesz poziomicę - tylko coś lepszego niż taka za 10 zł - i patrzysz rantem blaty - wzdłuż, w poprzek, po przekątnej - ma nie być "prześwitów". Czyli musisz sprawdzić czy blaty mają płaszczyznę czy nie są krzywe.
3. Równasz blaty podawczy i odbiorczy na "0" i patrzysz czy poziomica nie ma prześwitów.
4. uruchamiasz maszynę - nie może "wyć" czy "huczeć". Znaczy wirujące noże będą "świstać" ale musisz wykluczyć wycie łożysk. Znaczy jak wyją to można je wymienić, ale musisz wiedzieć "ile targować".
5. Jak "wszystko trzyma się kupy" to bierzesz deskę min 100 cm, najlepiej 150 cm i strugasz rant. Po przestruganiu przykładasz do poziomicy, a najlepiej to dwie takie kantówki strugnąć i przyłożyć jak do klejonki.

Generalnie szukaj maszyn fabrycznych, choć czasem się trafia SAM zrobiony z głową i solidnie. Ale jak widzę strugarkę gdzie czoła blatów są oddalone od wału po 2-3 cm, albo oba blaty są "na sztywno" to mnie śmiech ogarnia.